Как да изберете подходящите гуми за автомобила си?

Изборът на правилните гуми за вашия автомобил не е само въпрос на цена, а преди всичко на безопасност и ефективност. За съжаление, на гумите не се обръща особено внимание – обикновено на тях се обръща внимание, чак когато е дошъл момент за смяната им. Те са толкова важни за вашата безопасност на пътя, колкото ABS и въздушните възглавници.

Преди да изберете какви гуми да монтирате на автомобила си, е важно да имате предвид как ще използвате автомобила си, при какви условия и на какви места. В този материал ще ви обърнем специално внимание на гумите и как да изберете подходящите.

Как да изберете най-добрите гуми в 4 стъпки

Що се отнася до видовете, при покупката на най-добрите гуми за вас трябва да се вземат предвид летните, зимните и всесезонни.

Размер, препоръчан за вашия автомобил

В зависимост от специфичното оборудване на автомобила те могат да бъдат и няколко, например за да поддържат различни размери джанти. Можете да вземете за критерий старите или да изберете по-ефективни, ако има такива сред разрешените в регистрацията на автомобила.

Всеки модел автомобил има различни настройки и различно оборудване. Ако сте доволни от гумите, които сте използвали до момента, то ние ви съветваме да се ориентирате към подобен модел. Това е най-лесният трик при закупуване на нови автомобилни гуми.

Изписаните цифри на гумите

За да разберем значението на съкращението, което се съдържа в сервизната книжка, нека вземем практически пример с един доста разпространен размер гуми: 175 65 R14 82 Т, както при зимни гуми Lassa 175/65. Продължавайки от ляво на дясно, нека видим какво изразява кодът на размера:

  • Широчината на протектора (175), изразена в милиметри.
  • Височина на рамото (65), изразена като процент от ширината.
  • Структурата на гумата (R) означава, че гумата е радиална.
  • Диаметърът на джантата (14), изразен в инчове.
  • Индексът на натоварване (82) показва колко може да издържи гумата.
  • Класът за скорост (Т) показва максималната одобрена скорост за гумата.

Преценете ежедневното използване на автомобила

След като сте наясно с размера на гумите, помислете как използвате автомобила си и къде се движите. Ако живеете в райони, където температурите падат рядко и не шофирате по заснежени пътища, можете да изберете всесезонни гуми, които да използвате през цялата година.
Ако пък планирате да шофирате по пътища, където зимните гуми или веригите са задължителни, изберете един комплект летни гуми и един комплект зимни гуми, които да се редуват на определените дати.

Какъв е начинът ви на шофиране

Трябва да имате предвид и начина на шофиране при избора на най-подходящите гуми. Консултирайте се със специалист в оторизиран магазин, който ще има възможност да ви посъветва кой би бил най-добрият избор за вас.

Инвестирането в качествени гуми за вашия автомобил е задължително за всеки собственик на автомобил. Висококачествените гуми осигуряват по-добро управление и сцепление на пътя, помагат ви да спестите пари в дългосрочен план и ви помагат да сте в безопасност. Направете проучване, за да сте сигурни, че получавате най-добрите гуми за вашия автомобил и не забравяйте редовно да проверявате състоянието на гумите си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *