Как да се справим с тази напаст – комарите, мравките, хлебарките и молците

средства против хлебарки, комари и мравки

Преди да започнете да се борите с вредителите и по-специално хлебарките е необходимо да си направите някои предварителни приготовления. А именно, не оставяйте храна на открито извън съдовете или опаковката.

Уплътнете вратите и прозорците на жилището. Особено ако живеете в къща с двор.

Боракс против хлебарки

Един от начините за борба е хлебарките е да приготвите топченца от следната смес – 20 грама боракс и един твърдо сварен жълтък. След като приготвите необходимата смес на малки топченца ги разпределете под шкафовете в кухнята и/или килера и други помещения, където е необходимо.

Приложение на оцет срещу комари и мухи

Ако в помещението има силна миризма на оцет мухите и комарите ще бъдат прогонени. Също така може да намажете и дограмите на прозорците ако са от дърво.

В близост до прозорците или на балкона може да отглеждате босилек или лавандула. Това е сигурна защита срещу комари, мухи и други насекоми.

При ухапване от комар може да намажете засегнатото място със смес от сол и оцет.

За да защитите бебе от ухапване на комар вечер може да намажете ръцете и лицето му с витамин B1 и да оставите ампулата в близост до креватчето.

Средства за борба с мравки

Залейте гнездата им с вряла вода.

В подходящ съд сипете 2 чаши гореща вода, добавете 1 чаена лъжичка боракс, чаша захар и лъжичка мед. Там, където забелязвате мравки сложете плитки чинийки с 1-2 лъжички от готовата смес. На дъното сложете тънък пласт памук. По този начин ще запазите сместа по-дълго време. Първите няколко дни сменяйте сместа ежедневно.

Острата и силна миризма на нафталин също ще прогони мравките.

Прагът на балконската врата може да залеете обилно със силен солен разтвор и така ще държите мравките надалече.

Изпитани народни рецепти против молци

За да запазите дрехите си от молци има най-различни начини. Но най-основният е да прибирате дрехите си чисти, изпрани и проветрени.

Проверени средства срещу молци са нафталин, камфор, орехова шума, пелин, босилек, розмарин, тоалетни сапуни, отворени кутии с цигари. Всички тях може по подходящ начин да поставите между дрехите във вашия гардероб.

При пролетно и есенно почистване дрехите, които са най-застрашени от молци е необходимо добре се държат на слънце.

Когато проветрявате дрехите си мебелите и помещенията (килери и други) е добре да се избършат с равни части оцет и вода. Така ще унищожите спорите на гъбите и личинките на молците.

Ако се сетите за други полезни неща за ефективна борба с домашните натрапници споделете в коментари под статията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *