Как да се справим с цистита в домашни условия

Как да се справим с цистита в домашни условия

Циститът, възпаление на пикочния мехур, често причинено от бактериална инфекция, е често срещана инфекция на пикочните пътища която засяга милиони хора по света, предимно жени. Въпреки че търсенето на медицински съвет е от решаващо значение за правилната диагноза и лечение, има няколко ефективни домашни средства и стратегии за самообслужване, които могат да помогнат за облекчаване на дискомфорта и подпомагане на възстановяването. В тази статия ще разгледаме повече за цистит лечение в домашни условия.

Останете хидратирани

Пиенето на много вода помага за изхвърлянето на бактериите от пикочните пътища и разреждането на урината, което може да помогне за намаляване на болката и дискомфорта, свързани с цистит. Стремете се да пиете поне осем чаши вода на ден.

Уринирайте често

Осигурете редовно и пълно изпразване на пикочния мехур, за да предотвратите задържането и размножаването на бактериите. Избягвайте да задържате урина за продължителни периоди, тъй като това може да изостри симптомите и да удължи възстановяването.

Как да се справим с цистита в домашни условия - често уриниране

Приложете топлина

Поставянето на топъл компрес или нагревателна подложка върху долната част на корема може да осигури облекчение от болката в пикочния мехур и дискомфорта, свързани с цистит. Топлината помага за отпускане на мускулите и успокояване на възпалението.

Поддържайте добра хигиена

Поддържайте правилни хигиенни практики, особено след уриниране и изхождане. Избършете отпред назад, за да предотвратите навлизането на бактерии от ануса в пикочните пътища. Избягвайте да използвате груби сапуни или продукти за женска хигиена, които могат да раздразнят гениталната област.

Избягвайте дразнители

Някои храни и напитки, като кофеин, алкохол, пикантни храни и изкуствени подсладители, могат да раздразнят пикочния мехур и да изострят симптомите на цистит. Ограничаването или избягването на тези дразнители може да помогне за облекчаване на дискомфорта.

Опитайте продукти от червена боровинка

Сокът от червена боровинка или добавките, съдържащи екстракт от червена боровинка, могат да помогнат за предотвратяване на повтарящи се инфекции на пикочните пътища, като предотвратяват прилепването на бактериите към стената на пикочния мехур.

Как да се справим с цистита в домашни условия - червена боровинка

Вземете болкоуспокояващи без рецепта

Болкоуспокояващите без рецепта като ибупрофен или ацетаминофен могат да помогнат за облекчаване на болката, треската и дискомфорта, свързани с цистит. Винаги следвайте препоръчаните инструкции за дозиране и се консултирайте със здравен специалист, ако имате някакви притеснения.

Помислете за естествени лекарства

Някои хора намират облекчение от симптомите на цистит чрез включване на естествени лекарства като D-маноза, вид захар, която може да помогне за предотвратяване на прилепването на бактерии към стената на пикочния мехур. Въпреки това, научните доказателства в подкрепа на неговата ефективност са ограничени.

Поддържайте здравето на пикочния мехур

Практикувайте щадящи пикочния мехур навици като пълно изпразване на пикочния мехур, избягване на задържане на урина твърде дълго и практикуване на упражнения за тазовото дъно (Кегел) за укрепване на мускулите на пикочния мехур и подобряване на контрола на урината.

Потърсете медицинска помощ

Докато домашните лекарства могат да осигурят временно облекчение на симптомите на цистит, важно е да потърсите медицинска помощ, ако симптомите продължават или се влошат. Вашият доставчик на здравни услуги може да предпише антибиотици за лечение на основната бактериална инфекция и да помогне за предотвратяване на усложнения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *