Как да спрем гайката от саморазвиване?

Гайки
Гайки

Без съмнение, всеки от нас поне веднъж е опитвал сам да ремонтира нещо – без значение дали в дома или офиса, колелото или колата. Много рядко един ремонт минава без различни скрепващи елементи – гайки, болтове, шайби, шпилки и какво ли още не.

Пазарът днес изобилства от такива, цената им е достъпна и това ни улеснява значително, що се отнася до снабдяването с необходимите елементи. Проблемът идва тогава, когато не сме запознати с тънкостите на тези елементи и дори без да разберем, нашия ремонт може да се окаже пагубен и да допринесе за появата на още повече щети.

Ако сглобяваме два елемента, трябва да сме наясно, че при евентуално наличие на различни вибрации, гайката често се саморазвива, ако не е подсигурена. Има няколко варианта за подобно подсигуряване:

  • Използването на шайби и федерки. За тези, които не са запознати, федерката представлява пружинна шайба, която в повечето случаи е много ефикасна и спира саморазвиването на гайките. Обикновените шайби се поставят под федерките в случаите, в които материала върху който се завива е по-мек.
  • Гайки с плитка резба. Повечето гайки са със стандартна резба, но има и изключения. Разликата е в резбата, която е по-плитка, има трапецовидна форма, а самата гайка е изработена от еластична стомана и има значително по-тънки стени.
  • Заменяне на обикновените със самозаконтрящи гайки. Те са изградени от две части – метал и допълнителна вложка. Целта на втората е да предотврати саморазвиване, но трябва да знаете, че те се завиват по-трудно. Освен това подобен тип гайки се използват еднократно и не могат да бъдат завити повторно.
  • Коронни гайки. Това са друг тип гайки, с малко по-специфично предназначение. Те се използват предимно в конусни съединения, където не е необходимо силно и здраво затягане, но риска от саморазвиване трябва да бъде сведен до нула.

За да бъдете сигурни в ползата от направения ремонт следвайте тези прости съвети, изберете подходящите видове гайки от ИТТ България ООД и забравете за притесненията от саморазвиване – ще спестите както нерви, така и средства!