Указания за точна настройка на плуг

ПлуговеПонякога колкото и да се опитвате да настроите плуга нещо все не е наред.

Или задълбава твърде дълбоко в почвата и не успява да избута пръста (следователно се задръства), или не задълбава изобщо, а само чертае линии, не работят всички плугове съвместно и т.н.

За щастие има универсален метод, който е актуален при почти всички видове и марки плугове.

Неговата последователност е следната:

  1. Трябва да закачите плуга (на навеса на трактора)
  2. Трактора трябва да бъде паркиран на хоризонтална равна площ или асфалт
  3. Поставят се трупчета под предната и задна леви гуми. Височината на трупчетата да отговаря приблизително на желаната за оран дълбочина.
  4. Трупче, по-високо от другите с 2 до 3 см. се поставя под опорното колело. След това се навива или завива до положение, в което плуга е легнал на асфалта.
  5. Следва центроване на плуга зад трактора. Правилото тук е, че краят на лемежа на първото тяло трябва да бъде в една линия с вътрешния ръб на задна дясна гума на трактора. Центроването се извършва чрез хоризонтално поставените винтове на навесната система на трактора.
  6. След това се настройват телата на плуга спрямо асфалта – всички те трябва да го опрат. Използват се вертикалните винтове на трактора, като в повечето случаи се налага и използването на винтът на третата точка между плуга и трактора, с който се надига или отпуска последното тяло на плуга. Главната идея е абсолютно всички тела на плуга да лежат на асфалта, както и при повдигане на системата това да се случва синхронно (не едно от телата да се вдига преди всички останали).
  7. След това трябва да контрирате всички винтове и сте готови за първа „тренировка“. Проверката се прави най-ефикасно, когато пуснете първата бразда и влезете във втората – тогава колелата на трактора ви от дясно ще потънат и ще видите най-добре как оре плугът. Ако първото тяло на плуга оре на дълбоко, трябва да навиете вертикалния винт на трактора от дясно, ако пък имате проблеми с последното – отпуснете или навийте третата точка.

Източник: http://mass.bg/