Високите добиви в земеделието изискват високотехнологични торове

Земеделие

Увеличаването на добивите винаги е било основна цел на селските стопани. Още от древните времена хората са си давали сметка, че ако посеят даден вид култура върху една и съща почва в няколко последователни години, то с всяка изминала година добивът намалява, поради изтощаване на почвата. Затова те са сменяли парцелите в търсене на по-богата на хранителни вещества земя. По-късно, когато земеделската земя започва да става все по-оскъдна това преместване не е било подходящо като вариант, и така хората откриват че растежа на растенията може да се подобри чрез добавянето на животинска тор към почвата.

С течение на времето торовете стават все по-рафинирани, като се откриват нови и нови вещества, които стимулират развитието на продукцията. През всяка епоха от развитието на човечеството са разработвани нови способи за увеличаването на добивите, като днешната наука се възползва от опита и създава такива торове, които действат срещу причините водещи до ниски резултати. Върху земеделската продукция действат много фактори, които може да и докарат стрес, като това ще се окаже зле на количеството и качеството на реколтата. Екстремните метеорологични условия, недостигът на вода и хранителни вещества, атаките на вредители и различни заболявания са основните врагове на растенията. Иновативните стимулиращи продукти активират естествените защитни механизми на земеделската продукция и тя увеличава устойчивостта си към тези неблагоприятни фактори водещи до стресови състояния. Специализираните формули на новите торове подбуждат растенията да достигнат до максимума на своя генетичен потенциал и благодарение на това се наблюдава скок на добивите от 30% в най-лошият случай до 100-150%. Такава драстична разлика е изумителна, дори преди няколко години се предполагаше че това е лимита до който тези сортове могат да достигнат. Науката доказа за пореден път, че границите поставени от едни се прескачат от други и това е основата на прогреса.

Съвременните подобрители и стимуланти използвани в селското стопанство при растенията увеличават добива, а при хората – стандарта на живот.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *