За Лавандулата с практически съвети и идеи

праквически съвети за лавандула

В България от години се развиват и поддържат традиции в производството на етерични масла с неоспоримо високо качество от роза, маточина, равнец, лавандула и много различни видове билки и растения. Страната е водещ производител на висококачествени масла и от много култури и по-специално на розово масло и масло от лавандула.

Нека не забравяме разбира се, че маслодайната роза и розовото масло са емблема и лице на страната в цял свят.

В този материал ще се офуксираме върху отлжедането на лавандула от любители в домашни условия на двора или в апартамент.

Накратко за лавандулата

Лавандула (Lavandula от латински) е цял род, който включва 47 растения от семейство Устноцветни (Lamiaceae от латински). Представлява тревисто едногодишно растение, което расте на туфи с много дълбока коренова система. Често корените  може да достигнат до 3-4 метра в дълбочина.

Когато говорим за лавандула е важно да отбележим, че това е растение, което се използва нашироко в различни индустрии и направления  – медицина като билка, етерични масла за козметика и парфюмерия, приложения в кулинария, приложения в интериорни решения, компонент от екстериорни и ландшафтни проекти, ароматерапия и др.

За различни приложения се използват основно цветовете на лавандулата.

Химичен състав

  • сапонини
  • горчиви вещества
  • етерично масло
  • дъбилни вещества
  • гликозиди
  • захари
  • танини
  • антоциани
  • минерални соли

 • органични киселини

Как да се сдобием с лавандула

Ако решите да гледате лавандула важно е да изберете по какъв начим желаете да стане това. Дали имате двор или подходящо открито място, където бихте могли да засадите растенията. Може да искате да уркасите вашия прозорец или тераса. Който и начин да изберете най-добре е за по-неопитни хора да се снабдите с разсад. Ако разбира се желаете да започнете всичко от начало то може да засадите семена. Но най-добрия начин според мен е с вече готов и укрепнал разсад.

Можете да се свържете с редица производители чрез Интернет. Някои от тях имат сайтове или пък да разчитате на групите в социалните мрежи. Друг вариант е да опитате чрез обяви в различни сайтове. Ако имате познати, ще стане още по-лесно.

След като имате разсад вече можете да го пресадите в избрана от вас саксия. В зависимост от големината на разсада трябва да предвидите за първото засаждане саксия или друг подходящ съд, който да е два пъти по-голям от туфата.

Можете да използвате специални смески, които може да закупите от специализирани магазини или просто да сложите чиста пръст. В долната част на съда, който сте избрали можете да направите малък дренаж с декоративни камъчета.

Какви грижи са необходими

Лавандулата е сухолюбиво растение, така че е добре да не се прекалява с поливането. Може да се полива например през ден без да се удавя растението във вода.

Хубаво е растението да е на слънчево и проветриво място. Ако е в апаратамент, то е хубаво да го разположите до прозорец в помещение, което често се проветрява или на балкон / тераса.

Лавандулата цъфти от пролетта (май) до първия сняг. Имайте предвид, че когато застудее и дойде първия сняг е добре да оставите лвандулата навън без да се притеснявате колко е студено. По този начин тя ще заспи и на следващата година ще имате много по-добро, качествено и силно растение.

Когато видите, че цветовете започват да прецъфтят малко по малко може да ги оберете и да ги запазите. Много са ценни. Те са направо съкровище, което малко по-долу ще видим как можем да използваме.

Ако гледате лавандула в саксия или друго всяка година е небоходимо да пресаждате в два пъти по-голям от туфата съд.

Идеи и практически съвети за любители как да използваме Лавандулата

Красота в дома

Можете изберете хубави на вид стръкове, които са отрупани с цветове и да ги оформите по подходящ начин. След това можете да ги изсушите и да украсите навсякъде. Ще бъдете наградени с нежен аромат и стилна украса.

практически съвети за изпозлване на лавандула

Ароматерапия

Лавандулата помага много за успокояване на нервната система, действа като антисептик и ще държи комари и мухи надалече. Облекчава главоболие и безпокойство. Един интересен факт е че англичаните са я слагали в шапките си, за да се защитават от жегите и горещините.

Също така можете да предпазвате и дрехите си от молци и разни насекоми в шкафове и гардероби.

Например можете да си ушиете платнени торбички или пък да оформите красиви сашета със цветове в тях. Това може да бъде и допълнение към подарък за празничен повод.

Ако искате да повишите качеството на съня си тогава сложете едно две цветчета в близост в подходящ съд да се изсушат или в комбинация с друго ароматично масло.

Можете да вземете едно саше с няколко цвята лавандула с вас на планина или пикник. По този начин ще бъдете необезпокоявани от комари и други насекоми.

Може да сложите няколко цвята в купа със студена вода или да добавите няколко цвята в комбинация с други цветове или в различни етерични масла.

Ако помещението в което спите позволява, то може да сложите и там една саксия с лавандула. Друга вариант е да сложите няколко цветчета във възглавницата с която спите.

използване на лавандула в домакинството

Ако можете да правите домашен сапун или кремове то може да добавите и малко цветчета от лавандула в тяхното приготвяне.

Направете си чай

Може да използвате цветовете от лавандула, за да си направите чай или пък да го добавите смесено с други билки. Ще получите много добра и уникална комбинация, която е ви подейства успокояващо. Помага за намаляване на стреса и срещу безсъние.

Може да приготвите чай от лавандула по следния начин:

Две супени лъжици цветове (сушени или пресни) се слагат в литър и половина вряла вода. Нека да киснат 5-10 минути. След това прецедете. Разпределете в чаши и към всяка една добавете малко мед и малко лимонов сок.

Много добра практика е в края на работния ден да се насладите на чаша чай от лавандула.

използване на лавандула в кулинарията

Пригответе сладкиши с лавандула

Можете да приготвите лек крем (без значение от рецептата) с нежен аромат на лавандула като добавите ситно нарязани цветове, когато са пресни или ситно стрити ако са изсушени. Кремът може да използвате или за торта, друг сладкиш или като отделен десерт.

Друг вариант е да поръсите вече готовия десерт с лавандулови цветове. Ако са пресни може да да украсите всяка една порция по един неповторим начин.

По подобен начин може да направите различни видове сладки изкушения с лавандула.

използване на лавандула в готварски рецепти

Може да добавите цветове от лавандула в домашни сиропи, които да добият един уникален вкус и аромат.

използване на лавандула в готвенето

One thought on “За Лавандулата с практически съвети и идеи

 1. Благодаря за ценната статия! Купих си две саксийки лавандула от Интернет и ги наредих на балкона.

  Надявам се тази година да няма комари и мухи.

  Не знаех, че лавандулата се ползва в кулинарията, че дори и се пие като чай. С нетърпение чакам да цъфне и да опитам!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *