Защо „спрях“ с Личностното развитие?

защо "спрях" с личностното развитие

Отдавна исках да напиша собствено мнение за личностното развитие и има ли то почва у нас.

Едно предупреждение, не четете целия материал защото е дълъг и може да срине илюзорното възприятие за света, което имате в момента! 🙂

За начало искам да отбележа няколко детайла за мен, за да е ясно, че не пиша ей така неща безпочвено.

От 1988 година на миналия век се занимавам с бойни изкуства под една или друга форма, като се събраха над 20 години опит в тази област.

Притежавам няколко майсторски степени в разни изкуства и високи ученически такива в други. Но това не е толкова важно, черен или бял коланът все служи, за да не ти паднат гащите :).

След като попремина първоначалния възторг и вляние на филмите и малко порастнах, разбрах, че нещата не са само хватки, удари и хвърляния. 🙂 Някъде по средата на този период обаче започнах и да се интересувам и от частите включващи лечение и развитие на човека като цялостна система – душа, дух и тяло.

Накратко като обобщения разбрах следните неща:

  1. Малко алегория, но вие ще ме разберете. Не може да отидеш при дебел диетолог, или пък да отидеш да се учиш от някого на шпагат и той да не го може, нито да го прилага. Разбрахте какво имам предвид.
  2. Без поддръжка на физическото тяло по азиатски системи не става – забравяме за фитнеси (по-голяма глупост и загуба на време и пари няма), всякакви западни препоръки за хранене (90 дневната диета ми причини доста проблеми, които още оправям).
  3. Без енергия не става (няма да се впускам в подробности). И то такава, че да можете да я задържите в физическото тяло, за да я ползвате.
  4. Лозунгите (модерно казано мотивация, разбираш ли :)) не помагат.
  5. Действието поражда напредък, нищо друго. Четенето на книги, гледане на клипчета и прочие са полезни неща донякъде.
  6. Знанието е два типа – за знаене и за правене. Животът ни на тази Земя е извънредно кратък, за да се занимаваме с първия тип, който е напълно безмислен. Първият тип не дава нищо, вторият дава резултати за неописуем напредък.
  7. По Пътят си на развитие срещнах много гурута, доморасли специалисти и прочие сти. Като тръгнем от мотивационни треньори, коучуве (каквото и да значи на български, да не се бърка с кочове), лични треньори, консултанти, “специалисти” по ТЕС, основатели на фирми (често наричани академии, университети и прочие), “успелите”, бели братя, дъновисти, маниаци по паневритмия, посланници на промяната, специалисти по Метода Силва, специалисти по регресия, вегетарианци, учредители на партии еднодневки и какви ли още не… Оказа се, че нито един от тях не прилага и не използва нещата, които съветва другите и за които им взима не малко пари. Няма да споменавам имена, че ще стане революция, но приемете, че са над 99,99%.
  8. Всеки човек / животно и каквото и да е същество постъпва по какъвто и да е начин само и единствено поради собственото си възприетие за света.
  9. Диетите са вредни неща, режимите полезни.
  10. Не трябва да се яде пред и 11:00 часа сутрин.
  11. Трябва да се медитира сериозно и с постоянство.
  12. Задължително тряба да се почива
  13. Трябва да имаме Вяра (в каквото искате, но тя е горивото за всичко).
  14. Бог, не е това, което всички казват, че е.
  15. Почти 100% от книгите, съветите за позитивно мислене и прочие не работят и не вършат работа в български условия.
  16. Разбрах защо молитвата не работи и никога не е работела.
  17. Разбрах разликата между ритуалното християнство и това, което трябва да бъде.
  18. Хората не обичат да се променят, нищо, че говорят за развитие (включително и аз). Човек съм все пак и нищо човешко не ми е чуждо.
  19. Какво е Чувство за собствена значимост и колко е опасно.
  20. Разликата между чувства и емоции. Емоциите са изключително вредни, чувствата не.
  21. Винаги имаме избор (но не както си мислите, а като ментално състояние).
  22. Какво е виждането за което говорят древните и колко безпогрешно е то.
  23. Книгите за личностно развитие и семинари отразяват виждането, чувствата и емоциите на други хора и те са правилни, но само и единствено за тях самите.
  24. Всички 100% от водещите семинари у нас или каквито и да са били обучения ви вляят без да ви питат и манипулират със средствата на НЛП и различни хипнотични подходи. Накратко вие 2 часа сте в транс и всичко е яко и после ден, два три. И след това пак на работа от 8 до 5. :).
  25. Всеки сънува собствения си сън и така му е добре.
  26. Ситуациите идват при нас защото сме ги предизвикали. Ни повече, ни по-малко.

И още доста неща, но тези засега стигат. 🙂

Как и защо разбрах тези неща ще се опитам да разясня по-нататък в материала.

Първо искам да отговоря на въпроса – Защо „спрях“ с Личностното развитие?

„Спрях“ защото се оказа, че както ни го диктуват книги на Джо Витале, Дънов, Карнеги, Наполеон Хил и какви ли още не просто не работят в български условия. И никога няма да проработят, независимо кой какво ви говори.

Оказа се, че решението винаги е било в нас, но се иска работа, за да проработи. И като имам предвид решение искам да отбележа, че става дума за всичко – здраве, материално балгополучие, късмет и каквото още си представите.

Тогава и спрях да ходя на всякакви конференции, семинари, уъркшопове, ченълинги, йогически не знам какви си неща, медитации, мотивационни презентации и каквото още се сетите.

Дори мога да ви разкажа за малък експеримент.

Зададох въпроса в Фейсбук за прословутия семинар на Юли Тонкин с какво промени той живота на тези, които са били там.

И то го зададох защото знам, че доста хора от листата ми с приятели бяха там – дали едни пари и прекарали някакво време.

Знаете ли какво стана? Никой нищо не каза. Изпокриха се в дън земя. 🙂

Ето още един малък пример:

 

Става дума за среща с Милен Михайлов, който развива Силва Метод – УлтраМайнд ЕСП Систем (каквото и да значи на български) или нещо подобно нещо у нас. Абе с една дума яката работа.

Видяхме се с идеята за направа на уебсайт (аз това правя основно). Пред мен се появи доволно мьекащ и кьекащ човечец (което не казвам дали е лошо или добро), който категорично отказа да заплаща каквото и да е за мои услуги, експертиза, консултации и време, а вместо това ми предложи бартер – отстъпка от 10% от цената на неговите семинари (от онази яката работа). 🙂

А в същото време обясняваше колко е велик той самия и системата и как семинарите са пълни. Един вид пъплят по улиците орди от хора с надежда последна за място в тези тъй велики обучения.

Но пък за срещата бе щедър, почерпи количка. 🙂

Не ми е идеята да ви казвам къде да ходите и къде не – парите, времето, живота и глупостта са си ваши. Рано или късно ще си платите за решенията си по един или друг начин. 🙂

И така „спрях“ с развитието си защото разбрах и „видях“ (както биха казали древните, затова е в кавички), че манталитета български е непробиваем и няма как да стане с „положително мислене“ :). И на българите триковете от Запада няма да помогнат.

Често казвам една моя сентенция.

Мисли положително, не бъди положителна овца.

Разрешавам да ме цитирате :).

Предварително се извинявам за това, че може би не сте ме разбрали или лошо се изразявам, но за много от нещата няма как да се използват думи. Просто трябва да се преживее.

И така нека минем малко по точките.

Разяснение по точка 1

Когато виждаш как известни имена и звезди в родния бранш с личностно развитие, персонално треньорство и какво ли още не, че бъркат и се опитваш да помогнеш и те отказват да възприемат се чудиш дали да плачеш или да се смееш. Дори имаше един уникален израз – Да, ще те изслушам. Тоест тя великата (за жена персонален треньор става дума).

Друг бисер от много известен „гуру“, често явяващ се в умопомрачителен небръснат вид (сигурно е яко, както биха казали някои). Та случката с него бе много забавна.

 

Отива човекът на свиждане на болното си дете в болницата. Обаче в коридора го среща медицинска сестра и направо му вдига скандал при това с доста висок тон какво и как да става. Имате предвид, че става дума за човек, който учи другите, нали? Само подсещам.

И така човекът започна да се жалва в Фейсбук каква била тя, такава, онакава. Интересно обаче, че не се е сетил какъв е той?! Защо е предизвикана тази ситуация с медицинската сестра и защо той е част от нея.

Опитах се да му помогна като му обясних, че това е урок и нещо той не е разбрал, за да стане такава агресия и конфликт. Реакцията му беше повече от шокираща, цитирам – Не знам какъв тъпак трябва да си, за да говориш така за детето ми, като е много болно. Най-интересното е, че не съм коментирал детето му, а само това, че той не е разбрал ситуацията.

Героят на историята е Лазар Радков.

Та тези два примера ми дадоха яснота, че всички страдат от една болест (не съм намерил име още, ако намеря може да спечеля Нобелова награда), която е заразна и покосява всичко живо, което учи другите :).

Разяснение по точка 2

Ако приемем, че тялото е батерия и се нуждае от енергия. С продънена батерия сме заникъде. Или както се казва отиваш при лекар за белия дроб, той пушач и страда от сума проблеми. 🙂 Абсурдно нали? 🙂

Няма как да страдате от здравословни проблеми и да твърдите, че разни енергии минават през вас, космоса ви говори, вселената, бог и прочие.

Представете си, че Бог ви гледа отгоре и вие искате сила и здраве и той ви пусне високи волтове през вас. А вие сте с няколко бастуна и зле, директно ще станете ангелче. Няма и да разберете какво е станало :).

Разяснение по точка 3

Без да събирате и запазвате енергия няма да стане. Изберете си една или друга система и практикувайте. С времето ще станат нещата. Ако имате сила и дисциплина :).

Разяснение по точка 4

Само с приказки без действие няма да стане.

Разяснение по точка 5

Не казвам да не четете и да не гледате клипчета. Имам предвид да не е само това. Недейте да четете как се правят лицеви опори :). Просто направете няколко!

Разяснение по точка 6

Недейте да си чешете езика и да си правите мисловна четка кой какво е казал или препоръчал. Или да си губите времето с информация.

Четете и гледайте неща, които можете да приложите веднага или след определен подготвителен период.

И какво като знам стихотворения, какво като съм гледал филм или съм бил на театър?! И какво от това? По-здрав ли съм след това, по-успешен?! Имам може би повече късмет? 🙂

Разяснение по точка 7

Само говорят, не си давайте парите и времето за глупости!

Разяснение по точка 8

Факт, вгледайте се в света и хората около вас и ако е дошъл момента ще разберете. 🙂

Разяснение по точка 9

Абсолютно! Дългосрочната промяна носи дългосрочни резултати, краткосрочната (диетата) носи краткосрочни резултати!

Разяснение по точка 10

Това е така поради простата причина, че органите и системите във физическото тяло имат часове на активност през денонощието. И това е знание, което е доказано през хилядолетията.

Стомахът е активен сутрин. Има се предвид, че това му е времето за собствена профилактика и поддръжка. Все едно си миете ръцете. Чувството на глад, което изпитвате е породено от профилактиката и е фалшиво.

Тогава стомахът се свива и ние го тъпчем с храна! Неправилно!

Имайте предвид, че закуската е измислена преди два века и то в Европа!

Разяснение по точка 11

Редовната медитация ще ви даде качества за концентрация и управление на дишането и потока на мислите.

Ще ви помогне и за много други неща, които ще разберете от собствен опит ако практикувате редовно (нали помните, знание за правене и да ви кажа няма да важи за вас ;)).

Разяснение по точка 12

Редовната почивка ще даде на тялото и ума време за рестарт и преразпределение на ресурсите. Ще помогне и за сваляне на напрежението. И оттам на здравето ви. 😉

Излизайте сред природата, но осъзнато! Не за да се наплюскате на полянката, това може и у вас да си го правите. 🙂

Разяснение по точка 13

Вярата, че нещо е възможно ще помогне :). Каквато и практика да правите. Просто вярвайте от сърце!

Разяснение по точка 14

Древно и всеобхватно нещо / същество от зората на времето с нечовешко съзнание даващо безгранична любов! 😉 Трудно се описва с думи.

Разяснение по точка 15

Прочетете Народопсихологията на Марко Семов и може би ще разберете. Вижте произведенията на Иречек и как е избягал с 300 от България. 😉 Тук работят други системи.

Разяснение по точка 16

Въпрос на практика. Но паленето на свещ у вас или в църква няма да доведе до нищо :). Само приход за църквата и разход за вас. 🙂

Молитвата няма как да работи без редовно да работите върху себе си.

Разяснение по точка 17

Като стигнете определено ниво на развитие (ако стигнете) ще разберете. И да ви го кажа няма да ви върши работа.

Разяснение по точка 18

Факт! Иска се действие и излизане от зоната на комфорт.

Разяснение по точка 19

Спрях да се обиждам, много ми е енергоемко! Прочетете Четирите Споразумения от Дон Мигел Руис и ги приложете за един месец в живота си. Гарантирам ви само плюсове за вас. 🙂

Разяснение по точка 20

Като стигнете определено ниво на развитие (ако стигнете) ще разберете. И да ви го кажа няма да ви върши работа.

Разяснение по точка 21

В каквато и да е ситуация ВИНАГИ имате избор на това какво и как да мислите и оттам какви да са емоциите ви. Защото емоциите пораждат болести.

Ако се научите да правите съзнателен избор ще напреднете доста!

Разяснение по точка 22

Като стигнете определено ниво на развитие (ако стигнете) ще разберете. И да ви го кажа няма да ви върши работа.

След като разбрах и осъзнах горепосочените истини, които са именно такива. И то независимо вие какво мислите или ви се иска. Направих следното – махнах от приятелите с във Фейсбук голяма част от тези родни звезди и напуснах техните групи за вдъхновения, мотивации и какво ли още не, а на други дадох unfollow.

Това са някои неща научени по Пътя ми в този Живот. Споделям ги и дано са ви полезни :).

94 thoughts on “Защо „спрях“ с Личностното развитие?

 1. Отдавна не бях чела нещо толкова смислено, което така да докосва сърцето. Благодаря ти:)

  1. Благодаря за мнението! 🙂 Радвам се, че ви харесват моите материали.

 2. Здравей и благодаря за споделеното с нас. Имам въпроси към теб. Кого визираш с израза си „древните“ ? Как стигна до извода, че преди 11:00 часа не бива да се яде и за всички ли важи това правило?

  1. Древните са всички онези Хора на Знанието, които са можели неща, които гледаме по филмите и книгите. Някои от тях често обожествявани поради незнание.

   Преди 11:00 часа не трябва да се закусва поради това, че тогава е времето на активност на храносмилателната система и съответните акупунктурни меридиани. Това е времето, когато системата е в „профилактика“ и не е време за хранене. От това идва онова познато особено чувство на глад сутрин. Векове наред хората са „закусвали“ между 10:30 и 11:00 и поради това, че са имали тежка работа на полето. Нали не си мислите, че те първо са закусвали и после на пълен корем са опъвали яко на полето 🙂 .

   Закуската е измислена преди има няма два века от разглезени аристократи, които са се чудели каква изгъзица да сътворят от скука и безделие. И са изнамерили идеята да ядат в леглото поднесено от прислужници и по-късно е било цял ритуал. Да се облекат за закуска и да се покажат на масата. 🙂

  2. Отговор от медицинска гледна точка: Не трябва да се закусва защото сутрин преобладава тонуса на симпатикуса /част от вегетативната нервна система, която се активира от сутринта за да се преодоляват стресовите ситуации/, който подтиска храносмилателната система.

 3. а дали не си стигнал до ситуация:
  ти (почти) да се вживяваш, като подобен мотиватор, който обаче не иска да практикува (редовно) новата си работа?
  почти всичко, което пишеш може да се прочете от подобни мотиватори 😉

  Изглежда, че те в някаква степен са постигнали ролята си с теб…;)

  1. Осъзнай усещанията си. Обикновено са в сърцето, макар някои да казват че може и в слънчевия сплит да е „реакцията“, а и като цяло дадено нещо какво създава в теб. Иска се практика, също и храненето доста помага за това „виждане“ на нещата, но тук също няма универсален начин и пак е нужно да разбереш конкретно за теб кое е то и като се научиш накрая да се „слушаш“ вътрешно просто всичко си се случва. Започваш да осъзнаваш различните знаци, които се дават в ежедневието ти, особено, ако е нещо доста повтарящо се, обикновено е знак и пак наблюдение какво да се предприеме и т.н. Универсален път няма, защото обикновено хората имат различни неща да учат, просто е нужно тоя „вътрешен учител“ да го разбират и да го следват 😉 основната пречка тук е егото, но има мн книги за това. Примерно на Толе книгите мн добре описват его природата и въпреки че умът е изключително умел лъжец, все пак е възможно до голяма степен да се разбере кое идва от него. Успех 😉

 4. Здравейте на всички!
  Много интересен диалог.

  Аз си имам неволен принцип.
  Вземам не повече от десетина процента от разговор, филм, книга или нищо, а на времето Наполеон Хил с книгата си „Мозъкът не разбира от шеги“ беше основната ми опора в бизнеса. Носех книгата на свитък сгъната в джоба си и я отварях на случаен принцип и винаги попадах на правилното място.
  И аз интуитивно съм против личностното развитие.
  Даже сега като се порових и видях новите гурута, осъзнах, защо племенницата ми говори с някакви фрази и ме стъписва с някаква странна категоричност, от която полза няма никой.
  Сега разбирам, кой е гуруто и.
  Живях навън известно време, и когато се върнах в България се стъписан от изключително новия начин на поведение между хората, който за мен е копиран и изкуствен.

  Едно пожелаване за „Хубав ден“ мен ме изнервяше на сто процента в началото, сега умишлено не го чувам, зашото е копирано от английския израз, а на английски първо идеята е тотално различна, второ енергията в него е тотално различна и трето, без трето, защото мога да напиша есе по темата.
  Няма по ценно от нашето „Довиждане“ или не нашето но нашенско „Чао“
  Та, искам да благодаря за диалога межди Вас тук, малко ме връща в младините и ми дава сила или по днешному енергия.
  Иначе, преди Наполеон Хил много четох Петър Дънов, докато не наводниха пазара със странни издания, но пак оттам максимум десетина петнайсет процента са в синхрон с мен.
  Моят съпруг е точно наобратно. Той взема на 100% всичко и с някаква радост ми цитира едно или друго като откритие на века. Е как толкова лековерно можеш да поемеш всичко без грам критика.

  И много пъти го питах, не виждаш ли, ето погледни, то се вижда.
  И той никога не ме е разбирал.
  Докато след един негов гладен пост от 25 дена на сухо жито и вода, той сподели с мен, че започва да „вижда“ хората и да ги „чете“.

  Ей това е, аз го имам по природа, а на други сa им необходими усилия.
  Та, малко наруших стила на мненията тук, но предполагам не е фатално.
  И благодаря за страницата, хареса ми!

 5. А ти с тази статия по какво се различаваш от тези, които хулиш?!
  Колкото до личностното развитие, всичките тия съвети по книги и семинари мога и сама да ги напиша безупречно и да съветвам хората с тях (не е и като да не се е случвало и много хора да са се справяли със ситуации, благодарение на това), но аз самата не мога да ги изпълня за себе си. Винаги така се получава. Много по-добре можеш да помогнеш на друг, отколкото на себе си. Защото можеш да погледнеш по-обективно. А това, че литературата, театъра и филмите са безсмислени, направо изби рибата. Евала! Много си си повярвял да категоризираш така. Ако беше толкова просветен, нямаше да напишеш същата безсмислица като тия, над които си се „издигнал“. Всичко категорично е глупост. Отнасяй си го за себе си.

  1. Много ви благодаря за мнението, Анна!

   Нека уточня, че никого не хуля.

   Както по-горе съм отговорил става дума за откритието, че бизнеса с личностното развитие е стигнал дотам, че продавачите не живеят според това, което продават. За развитие да не говорим.

   Никъде не съм казал, че театъра, литературата и филмите са безмислени. Просто съм задал въпрос :).

   Никъде и никого не категоризирам, тъй като не съм медицинско лице.

   Колкото до вярата, когато я има само нея, означава липса на Познание. Когато има вяра като фундамент или един вид гприворза Нещата тогава вече е друга работа.

   Колкото до това дали е безмислено или не. Вие можете да вземете точно колкото можете да вземете. Нито повече, нито по-малко.

   Отново Ви благодаря за мнението! 🙂

 6. Докато има наивници, винаги ще има мошеници…
  Последните са най-добрите и полезни учители на първите 🙂
  А който устиска на лъжите, рано или късно достига до истината (y)
  Туй-то 🙂

  1. Така е, вярно е. Тя Истината е една. Просто ъглите от които се гледа са различни ;).

   Благодаря ви много за мнението!

   1. Привет, според моят житейски опит и а истини, толкова, колкото са хората по земята. Просто за всеки е различна, и когато срещнеш друг, с истина като твоята=ставате близки. Виждам и противоречия доста. Опита който сте натрупали със сигурност е повлиян от Книгите, които гурутата са споменали , някой Филм ви е поразместил възгледите, и изобщо опитът ви е дошъл от всички тези правения.

    1. Ами не така. Много практически опит показа и доказа голяма част от нещата.

     1. Здравейте,
      Вероятно целта на статията не е била тази, но не разбрах към какво се стремите. Виждам смесица от търсене в разни посоки. Най-ценното нещо, според мен, като осъзнаване е искрената благодарност към Бога, макар че Той не е това, което 99,99% от хората си представят.

 7. Вие никога не сте участвал е група за личностно развитие, а сте ходил при самозвани нарцистични индивиди, които търсят лесен начин да изкарат някой лев. Истинските групи се водят от квалифицирани психотерапевти формирани и членуващи в международно признати психотерапевтични школи. Например Психодрама, Когнитивно-поведенческа психотерапия, Гещалт терапия и др.

  1. Тоест квалифицираните психотерапевти са наясно с медитация, рейки, виждане на енергията, осъзнато сънуване, работа с молитви …… ?
   Благодаря ви много за мнението! 🙂

 8. Благодаря Ви за споделеното. Потвърждавате наблюдението, че вървенето по Пътя е съпроводено с развиването на чувство за хумор. Бъдете здрав!

  1. Така е, съгласен съм напълно.
   Благодаря ви много за мнението!

 9. Много точно е казано всичко! Вече всеки се прави на посветен и срещу тлъсти суми е готов да те просвети и теб.Това ме отвращава! Това е една фалшива индустрия.Всичко,което сте написали отразява и моите мисли по въпроса.
  Бъдете здрав!

 10. Много хубаво. И доста трудно. както повечето неща при Кастанеда.

 11. Споделям голяма част от казаното. Пазарът на подобни „акъли“ е изключително развилнял се, употребявайки цинично вездесъщата нужда от „бащица“, който да ти каже какво да правиш, че да има кого да оплюваш като се провалиш. Малко ме изнерви това, че четейки разясненията, се налагаше да се връщам да чета отново формулировките, за които се отнасят, но това не е съществено. Смея да опонирам само по т.6,“….И какво като знам стихотворения, какво като съм гледал филм или съм бил на театър?! И какво от това? По-здрав ли съм след това, по-успешен?! Имам може би повече късмет?…“
  Възможно е да не съм Ви разбрала правилно, но за мен една голяма част от удоволствието в живота е да се насладиш на изкуството, което насища преживяванията и отваря пространство за споделяне и човешко общуване и обмен.

  1. Това е до някаква степен вярно и до някаква не :).
   Благодаря ви много за мнението!

 12. Благодаря за споделеното!
  Кастанеда и Ксендзюк къде би ги поставил?

  1. Доста от нещата им съм опитвал и се опирам на тях като фундаментален подход към развитието. Не за друго, а просто те са прави :). Когато се научих да Виждам видях, че е така както казват :).

   И при положение, че нещата стоят така няма какво да ги мислим толкова. 😉

 13. Привет, Теодор! Прочетох статията с интерес. Много истини! Възхищавам ти се! Искам само да вмъкна нещо относно Юли Тонкин. Не знам кой и как се е скрил когато си попитал как се е променил животът им след нежово събитие, но аз за себе си мога да кажа, че при мен явно проработи.В смисъл промених доста неща в живота си, всички за добро разбира се. Юли Тонкин не предлага нищо ново на семинарите той предава принципи известни от древността, но интересното при него, е че той те кара да действаш и това е най-важното, както ти сам си стигнал до този извод. В противен случай можем да си четем мотивиращи книги и сентенции колкото си щем.
  Що се отнася за това кое как работи в Бг мисля си зависи от нас българите.

  1. Здрасти Ники, благодаря ти за мнението! 😉

   Относно това, кой и как те кара да действаш. Това, което те кара да действаш е нещо в теб. То има много имена. Иначе външни причини може да си намерим много. 🙂

 14. Проблема ти пич е манджата с грозде. Толкова неща си описал, че си пробвал…че няма как нищо от това да проработи.

  Например за вярата…молитвата не е някакво положително мислене или позитивизъм. За нея ти трябва Вяра,а ама ако имаш вяра няма да ги пишеш тия глупости, нито да се занимаваш със всички тия неща. Да кажеш ДА на Христос значи да кажеш НЕ на цялата тая абсурдна сбирщина – позитивни гурувци.

  1. Прав си, пич. Затова е и търсене. И затова се нарича Път.
   Благодаря ти за мнението! 🙂

 15. Полезна гледна точка.Много от нещата са верни.Има негативна нотка, която не е типична за статия тип “ много искам да ви помогна.“ Усеща се едно раздразнение в автора относно факта, че някой взема пари за услуги в областта на личностното развитие.Считам, че когато получиш стойност, която оценяваш и желаеш да заплатиш за нея, в това няма нищо лошо. Не е споменат факта, че се предлагат услуги със 100% гаранция на парите.Успех на автора и на всички читатели!

  1. Много благодаря за мнението, Росене. Негативна точка няма. И съм описал моята сентенция как да бъдем положителни.

   Нямам раздразнение за взимането на пари в областта на личностното развитие. А учудване как хора, които не могат и не прилагат това, което продават искат пари. Дори не живеят по този начин. Съвсем други са нещата. 🙂

   Това с предлагането на услуги със 100% гаранция е смехотворно и дори няма да го коментирам.

   Ще ти дам един пример. Исках да си взема прах за зъби от Мартина от сайта Свой Избор. Ейй пишман станах, то не бяха обяснения как тя не можела сега заради малкото, как живеела далече и прочие. После се разбрахме да се уточним като тя се свърже с мен, така си и остана. Иначе тя не спира да дава акъл как да си оправим живота. А елементарното не може да оправи :).

   Друг пример с един японски майстор, който дойде у нас. И само спомена, че ние джапанките не можем да си подредим до татамито като хората пък какво остава, за да се взимат черни пояси. И това преди да се появят тия глупости с положителното овче мислене. 🙂

   Изводите оставям на теб.

   Колкото до материала, той е на база опит и виждане (според древните умения). Иска се определено развитие, за да се разбере. 🙂 Няма друг начин. Опитал съм се максимално достъпно да го предам. Но като цяло думите не са достатъчни.

 16. Много добре написана статия! Споделям написаното. Самият аз няколко години се заплесвах по тия тип литература (личностно развитие, израстване и т.н.), но се оказа, че почти всичко е боклук. Самата тема за личностно развитие изглеждаше леко сектантска сред познатите ми, на които им говорех за нея. Като се замисли човек – това не е без основание. Под 1% от книгите за личн. развитие са полезни. И нещо друго има – ако на мен ще ми подейства Сенека, Ницше, Достоевски, Ранд и т.н., на мой колега ще му подейства Кобилкина, Запорожанов, Толкин и т.н. На друг ще му подейства просто някаква песен на Мадона или някакъв филм по Дискавъри. В този смисъл – за всеки влак си има пътници. Откъде ще тръгне искрата, т.е. какво ще ни накара да действаме, е без значение – важното е да действаме, да бъдем запалени, повлечени от нещо, което да осмисли живота ни. Благодаря за добре написаната статия! Пиши по-често. Очевидно е, че има какво да научим от теб! 🙂

  1. Благодаря много за мнението!

   Всеки има какво да научи с някои изключения за които съм писал материала. 🙂

 17. Статията Ви ми достави удоволствие! Благодаря! Всъщност – споделям написаното. )))

 18. „Не вярвайте на нищо, независимо къде сте го чели или кой го е казал, дори аз да съм го казал, освен ако то не е в съгласие с вашия собствен здрав разум и ум.“ Буда

  Не съм ходила на нито един семинар, книжарниците изобилстват от нужната литература. За доста от книгите си признавам, че хвърлих пари на вятъра, но има и такива, които са истинско богатство.Има няколко автори, които наистина са имали прозрения, всички други просто ги преразказват. Моите водачи са Наполеон Хил, Екхарт Толе и Кен Кийс.

  1. Благодаря ви много за мнението! От посочените автори Толе ми допада поради практическия си опит с директно виждане на енергията.

 19. Много благодаря за споделеното! Не се наемам да съдя нито като го именувам- материал, статия и/ или под., нито като го одобрявам или отхвърлям. Радвам се, че сте го изрекъл и че аз открих текста и послания в него за себе си. Пожелавам Ви здраве и още веднъж благо- дар- я!

  1. Благодаря ви за мнението! Наистина на човек не може да му се даде насила, може само да му се вземе. 🙂

 20. Абсолютно точно и вярно!Всеки трябва да открие пътя и да го следва колкото и труден да е!

 21. Прочетох малко от това, което казвате… и Ви разбирам.. човек се лута по пътя си. Търси работещи модели. И аз съм била така. Но, не мога да се съглася с това- да отричаш всичко! Това е егото- търси, мята се и с доволство вижда как нещо, или всичко не работи! Нека не отправяме лозунги и не правим крайни изводи! Всяка една гледна точка, изучена задълбочено, може да те доведе далече, ама много далече в личностното развитие! Молитвата, например, ако е направена от сърце, може да размести вселената!

  1. Благодаря за мнението ви Мария.

   Ако попрочетете малко повече заедно с практическо познание и опит ще ви стане ясно, че не отричам нищо и всичко. 🙂 И ще ви бъде по-ясно какво дава и показва статията. 🙂

  2. Няма как вселената да бъде разместена. Това е страшно смешен коментар. Мисля, че по точното е, че чрез молитва вселената би ти дала това за което молиш. Вселената е енергия, а не материална. И има вселенски закони, ако.всяка молитва я разместваше, то това означава хаос.

 22. Много добра статия и полезни коментари 🙂 напълно подкрепям.
  И да дам мойте 5 стотинки, понеже и аз съм болен от болеста ЕГО и пренебрегвах един автор, който както се оказа е извор чиста вода сред блатото – Анастасия Нових „Сенсей 1-2-3….“
  Безценни надявам се да са полезни за сериозно търсещите 🙂

   1. Чудесна статия сте написал. Много верни, реални и конкретни примери. Наистина има нужда да се ”разбули„ истината за всички тези купища коучинг семинари и т.н. И най-вече , че промяната и развитие са вътре в нас. И изключително важно, че в България не работят тази неща. Бих искала повече материали отт вас

    1. Благодаря за мнението ви Магдалена! 🙂

     Има много материали в сайта, просто натиснете Theodorus под който и да е и ще видите материалите, чиито автор съм аз или пък просто посетете този линк – https://www.magistrala.net/author/theodorus/

 23. Много верни неща си установил, но имаш и някои съвсем погрешни разсъждения. Ще ти обърна внимание съвсем накратко на някои от тях:
  Дълго време и аз като теб си мислех, че „дебел диетолог“ или „невротичен гуру“ не може да ми дава съвети, защото се препъвах в липсата на личния му пример. Или още по-драстичен пример – пушач, който съветва другите как и защо да не пушат!
  Внимателно си наблюдавах реакциите към тези хора и анализирах цялостната ситуация. За мое учудване разбрах, че не съм бил прав. Ето защо: човекът, който ми поднася някаква информация може да не се възползва от нея, но това не означава, че тя не е вярна! Представи си, че пред вратата ти е спряло едно магаре с цял наръч интересни и полезни за теб книги. Ще откажеш ли да ги вземеш само защото магарето не ги е прочело?
  Второ, много треньори на елитни състезатели знаят чудесно методиката, по която да направят шампиони, но самите те няма да станат такива. Трябва ли бъдещият шампион да изисква от своя треньор да прави всичко, което той му препоръчва на него? И следва ли от това, че треньорът не може да го направи, че методиката не работи? Естествено, че не. Необходими са съвсем други критерии за преценка, нали?
  Трето, ние носим от детските си години внушението, че авторитетът върви преди всичко останало. Това е така и защото нямаме възможност да преценяваме самостоятелно знанието на този етап. Този остатък от миналото ни кара и сега, като зрели хора, да търсим потвърждение предимно от личния пример, вместо от знанието само по себе си.
  Четвърто, има хора, които чудесно правят нещо, но не са в състояние да го обяснят или да научат другите да правят същото. Е, тогава каква работа ни върши личният пример? Да, за временно вдъхновение и толкоз!
  От горните примери следва, че не е вярно и заключението ти, че ВСИЧКИ водещи на семинари, споделяли САМО неща, които са верни единствено за тях самите. Не че няма и такива случаи, но има и обективни принципи и закони, които важат за всички хора и които водещите, неизбежно препредават дори и да не се възползват лично от това знание.
  Оттук следва, че не е вярно и твърдението ти, че съветите на Наполеон Хил, Дънов, Джо Витале и т.н. не били приложими за българските условия и поради българската народопсихология. И с по-следващите си твърдения ти се самоопровергаваш, като казваш, че всичко зависи от действията на човека и вътрешния му избор. Това е лайтмотивът на абсолютно всички лектори, гурувци, водещи и т.н. – принципът е „от вътре навън“ – обърни се към себе си, престани да се оплакваш от условията, виж си ресурсите, виж си багажа и се отърви от него, възприеми и приложи правилните знания и т.н. Това са посланията на повечето! Но е вярно, че българинът, поради дълбоко вкоренения си комплекс за малоценност, няма да приложи почти нищо от наученото, преди да се справи с главния си враг! Това е един от ключовете към успеха – сбогуването с комплекса за малоценност! Защо и как става това подробно съм описал в книгите си „Режисьорът на човешката драма“ и „Ти си любимо дете на Вселената“.
  Адмирации за твърдението ти, че си разбрал безполезността на молитвата и глупостта на ритуалното християнство, но съжаления за това, че още вярваш на вярата и си мислиш, че съществува някакво „истинското християнство“ – една най-пагубните за човечеството религиозни системи. За да разбереш защо, както и да се запознаеш с 29-те обвинения за престъпления срещу човечеството тази „религия“, може да хвърлиш едно око на книгата ми „Вяра, религия, бог – неудобните въпроси“.
  И последно: думите ти „Като стигнете определено ниво на развитие (ако стигнете) ще разберете. И да ви го кажа няма да ви върши работа“ са чудесно измъкване, досущ в стила на оплютите от теб гурувци и проява на почти неприкрито високомерие – „Аз вече съм на това високо ниво, а вие дали ще стигнете не се знае!“
  А за личната енергия, режима и действията безспорно си прав!

  1. Уважаеми г-н Кръстев,

   Благодаря за вашето мнение.

   Първо да уточня, че никъде никого не съм оплювал. Това са открития.

   По отношение на това, което вие наричате удобно измъкване ще отбележа, че няма как да обясня на човек, който никога не е виждал пингвин какво е пингвин. И то именно заради нивото на развитие, което е пряко свързано с разширението на съзнанието.

   В мнението ви очевидно отстъства познание за българската народопсихология, която Марко Семов, Вазов и Иречек описват много добре.

   Българинът няма да приложи нещата на практика не поради комплекс за малоценност, който несъмнено има, а поради липсата на специфичен вид натрупана енергия и специална дисциплина.

   Примерът за треньори и шампиони е похвален, но тук говорим за хора, които дават акъл за живота на хората, а самите те не го прилагат. 🙂 Може би не сте ме разбрали правилно.

   Също по въпроса за личния пример. Отново не сте разбрали нещата. Не говорим за личен пример, за да се продава дадена книга, обучение и каквото и да е. Имам предвид за начин на живот и съзнание, което се прокламира от различните гурута :). Те не го прилагат и не го могат. Тоест те не живеят по този начин. Това имам предвид. 🙂

   Отново благодаря за мнението ви!

  2. Всичко в тази статия си струваше да се прочете само заради коментара на Димитър Кръстев. Този човек е написал абсолютно 1:1 всичко, което аз исках да напиша, което само потвърждава, че вървя в правилна посока, а вероятно трябва да започна да си купувам книгите му.

 24. Благодаря за отговора. Ще опитам да спазя насоката която ми ми дадохте. Желая всичко добро!

 25. Благодаря за всичко което сте написали. Много е полезно за човек който е стигнал до някъде и се чуди на къде да продължи. Моля за помощ по т.3 моля да ми препоръчате система(практика) с чиято помощ да натрупам енергия, защото без енергия наистина не може да има действие.

  1. Благодаря Ви за мнението Алекс!
   Нека започна с това, че каквато и система да изберем за развитие няма как да се натрупва и съхрани енергия без два основни компонента – физическо тяло и личностна промяна.

   Нека за начало опитаме нещо просто. Намерете си книгата Четирите споразумения от Дон Мигел Руис.

   Практикувайте ги абсолютно съзнателно, независимо от ситуацията. Аз мога да ги прилагам дори и в най-тежките случки от живота ми.

   Опитайте да ги практикувате 21 дни ежеминутно и редовно, за да формираме навик. И след това продължете доживот.

   Втората ви задача е да започнете да изпитвате искрена благодарност за всичко, коте идва в живота ви. Дори и за най-тежките моменти. Благодарете на Източника, Бог или както Ви е по-лесно.

   Стискам палци!

   Успех! 😉

 26. Поздравления за смелостта да напишете толкова лични прозрения и толкова искрено. Приемам, разбирам и одобрявам повечето от точките. Имам въпрос – след колко време посещаване на обучения, семинари и т.н. и след колко различни лектора осъзнахте, че това не работи?

  1. Благодаря Ви за мнението. Беше преди около 17 години. Пада се накъде след около 10-на години от началото на Пътя.

 27. Кое е вашето име,да не би да сте Токораз,с едни хубави книги.

 28. Най-много съм съгласна с неработенето на западните техники, защото ние сме си чудо невиждано и сами трябва да си открием пътя, а не да копираме неща от други култури, с други наслагвания. За ТЕС не съм съгласна много, защото именно практикуването на ТЕС, т.е. действие съзнателно и бъркане навътре до корена носи изцеление на емоциите, които както казвате разболяват. Говоря от личен опит и постигнати добри резултати, но имам още много да чистя по пътя. Поздравявам Ви за изтрезвителния текст и мисля, че повече хора трябва да го прочетат, за да съкратят периода на лутане или поне да се усъмнят в гурутата. Въпреки това в търсенето на решения за собствения си живот, което минава през такива обучения, има смисъл, защото рано или късно човек стига до своята си истина, започва да пита себе си първо, да слуша гласа отвътре – това при условие, че е достатъчно събуден и критичен. За режима също потвърждавам от личен опит и съм противник на диетите и краткосрочните решения по принцип, но за съжаление във времето на бързите резултати хората се подлъгват.

  1. Благодаря много за мнението. Нямам против ТЕС като техника, а многото ”гурута” по въпроса.

 29. Искрено ти се радвам! До тези истини много път трябва да извървиш, за да ги прозреш. Виждам че си търсещ, затова подсказвам. Има българин, който първо е проверил всичко върху себе си и то работи, и който казва – първо интелектуалните упражнения, после практики. Много практики, твоята работа никой няма да ти я свърши. Не боледува. Не се изморява. И много още. Виж книгите и форума на Ти си Това.

 30. Болестта е ЕГО. Така печелят гурутата и живеят добре. А за Кобилкина какво ще кажете? Аз мисля, че ако нещо е надут балон, то той ще се спука-ако система дава резултат временно, ще дойде момент балонът да се спука-тогава енергийте ще се балансират, но за наша сметка.

 31. Ще подсетя за болестта-тя е ЕГО. За България съм съгласна-в тези условия само ние можем да си виреем. Ами гурутата трябва да печелят и живеят добре. А за Кобилкина какво ще кажете? Тя постоянно се хвали как някой ученик си е подобрил живота. Мисля, ако нещо е надут балон, задължително ще се спука. Така че, ако човек поддържа определен режим известно време и има резултат, то не се знае кога ще се спука балона и енергиите ще се балансират, но за нечия сметка-нашата.

  1. Кобилкина, която.обяснява как да се запази здрав и щастлив семейния живот се разведе. Какво повече има да се обяснява за нея. Фактите говорят сами.

 32. Баце не ти изчетох всичкп, само ще ти кажа да си проверяваш фактите, а не да взимаш материали за статии от измислени фейсбук статуси
  Това за Карнеги си го копирал точно от такъв наскоро нашумял статус и не е вярно.

 33. Добавете още истини, като прочетете или слушате Джиду Кришнамурти. Може пък да се откажете от някой.

 34. Хах. Добрееее . Като ,,минеш“ още по ,, натам“ няма да пишеш вече. Когато стигнеш, ако стигнеш това ниво ще разбереш какво ти казвам ????

  1. Това е така. Дори се усеща малко по малко липсата на нужда за писане и или изразяване с думи на нещата.

 35. С повечето неща бих могла да кажа,че съм съгласна, но бих искала малко разяснение на твърдението по т.16 „Разбрах защо молитвата не работи и никога не е работела“,.. според убежденията на автора?! Ако е възможно разбира се, просто малко пояснение през неговия мироглед, ако може! Благодаря за статията!

  1. Благодаря за мнението!
   За да работи молитвата са необходими определени условия.

   Ако приемем, че има Бог той изисква действие.

   В ритуалното християнство, което се практикува масово и свързано с поголовно плюскане и преяждане в комбинация с палене на свещички и целуване на картинки по празниците това няма как да стане.

   В наши дни молитвата практикувана масово е като да се тръшкаме и да искаме и врънкаме без да правим нищо. Чакаме някой друг да свърши работата вместо нас. Това няма да стане никога. Ние получаваме подкрепа и помощ в нашите действия.

   За да сработи молитвата се иска:

   1. Отношение.
   2. Благодарност в сърцето и цялото същество.
   3. Отваряне на сърцето.
   4. Преминаване на молитвата през сърцето.

   1. За молитвата и условието за действието е като късмет, но да си го накъсметиш.Тоест за милитвата, за късмета и т.н. За да действат и да се случат, се иска действие от този, който иска това… Съдба няма, според мен, има съзнателно проведени действия към желаното, към целта, към резултатите, които накрая получавсме, лоши или добри.

    1. Така е, но го има и момента със Съдбата. Неслучайно хората казват – Ако ти е писано да се удавиш няма да те обесят. 🙂

     Благодаря за мнението.

     1. Докато не разберем какво се крие в нашето подсъзнание, емоциите, които идват от него ще диктуват живота ни, а ние ще наричаме това Съдба.

     2. Напълно е възможно. Предполагам, че някой ден ще се изяснят тези работи.

      Дори, може да помогне за напредъка в различни области на живота.

 36. Абсолютно точно! 🙂 <3
  Повече за „Бог" и Божествената Съзидателна сила, както и нейните характеристики за мен са описани най-добре в „Писмата на Христос". Благодаря за материала! 🙂 Споделям го.

 37. Не успях да прочета всичко(утре ще продължа), но до тук всичко ми допада. Самият П.Дънов казва „проверявайте всичко!Не ми вярвайте!“.Тази фраза се е забила в ума ми и сега тази публикация потвърждава истинността ѝ също!Когато спреш да слушаш другите и се вслушаш в себе си, тогава можеш да продължиш ….

   1. А аз искам да се запозная лично с теб, защото имаме за какво да говорим!
    Благодаря ти за тази статия.
    Аз имам един по-различен поглед, който се основава на твоето мнение, на мнението на „запада“ и на моята собствена рецепта как да се приложи в България.
    Сега го стартирам и се надявам тази твоя статия, на която попаднах съвсем случайно да е била едцно от пъзелчетата в картата, кяото чертая.
    Можеш да ме намериш във ФБ – Desi Teneva (профил), Деси Тенева – Страница и в инстаграм desi_teneva.
    За мен ще е чест!
    Хубав ден!
    Деси

  1. И за Учителя нямаше пример … за несъответствие.
   Всичко чудесно, но да слагаш на равна нога изброените личности, е … нелогично

   1. Дънов, така наречения Учител копира неща от древните.

    Аз за нито един излекуван от него не съм чувал.

    Недоучил студент по медицина в САЩ, който е научил интересни неща. И понеже е било ново и казано на много хора става мода.

    Аз от паневритмия излекуван или облекчен не съм видял, докато от йога или цигун съм видял.

 38. Рядко срещан човек, развил се до това ниво! 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *