5 полезни навика за по-добро психическо състояние

полезни навици за супер добро психическо състояние-4

За да имаме по-добро психическо състояние е необходимо да имаме и по-добро психическо здраве.

Натовареното ежедневие и непрекъснатия информационен поток всеки миг държат нашето внимание заето. Всеки човек е непрекъснато подложен на различни видове стрес, някои от които не ги и забелязва съзнателно. Но те остават в подсъзнанието. По този начин човек няма миг почивка. Отвсякъде го притискат реклами и различни послания, които въздействат по един или друг начин.

Нека не забравяме и човешките взаимоотношения, които са една шарена палитра строго индивидуална за всеки участник в тях.

В последните години се призна и доказа, че психическото здраве  е причина за добро или лошо физическо състояние. Нека си припомним изразите – „Вдигна ми кръвното“, „Наду ми главата“ и още много. Също така то е и една от основните причини за цялостното качество на живот.

Има една интересна мисъл от Викрам Пател, виден учен-психиатър.

Не е възможно да има здраве без ментално здраве; менталното здраве е твърде важно, за да бъде оставено само на професионалистите, и менталното здраве е работа на всеки един.

Викрам Пател

И така важно е да знаем, че всеки миг от живота ни е от значение и оказва влияние на нашето психическо състояние и оттам на нашата кондиция, работоспособност и физическо здраве. Нашето ежедневие се обуславя малко или много от навиците, които ние формираме и подържаме непрекъснато.

Ето няколко идеи, които могат да помогнат и подобрят психическото здраве, което неминуемо ще повляе положително на качеството на живот на всеки един човек.

Важно е да имате предвид, че за да имате ефект е нужно постоянство и непрекъсната ежедневна практика на иеите, които ви предлагагме. Помнете, че животът не е състезание, а маратон. 🙂

И така започваме с 5 идеи за подобряване на нашето ежедневие.

1. Медитация и релаксация

Медитация и релаксация за освобождаване от стреса

По целият свят във всяка една култура съществува медитативната практика по един или друг начин. Тя може да бъде статична в седнало или изправено положение на тялото или динамична в движение. Който и вид да изберем винаги ще има резултат след постоянна и непрекъсната практика. В Интернет могат да се намерят много и различни водени медитации, които може да си пуснете на слушалки от музикален плеър, таблет или мобилен телефон, където и да се намирате. Също така има и мобилни приложения с такава насоченост.

Ако ви се вижда трудно да медитирате или сложно то тогава може да практикувате релаксация. Целта е да се отпусне максимално цялото тяло и да се остане в това състояние поне 20-на минути.

Преди да практикувате релаксация или медитация се уверете, че сте спокойни и нямате скоро ангажимент. Осигурете си тихо и уединено място, където няма да ви безпокоят в следващия половин час. Подберете си удобни дрехи и започнете да медитирате.

Старайте се да имате поне 20-на минути ежедневна практика.

2. Физически упражнения

Физически упражнения и занимания с йога, стречинг, ци гун

Движението е живот!

Човекът е същество за което движението е от жизнено значение. Разбира се има значение как да се движим. Никога не трябва да се прекалява. Започнете с малки повторения и леки натоварвания.

За начало може да направите няколко прости неща в домашни условия, които ще са ви удобни без да се налага да ползвате специална екипировка или да прекосите половината град до определена зала. В Интернет може да си харесате различни упражнения с различна степен на трудност Опитайте например:

  • Лицеви опори
  • Коремни преси
  • Планк
  • Различни изометрични упражнения
  • Тай Чи
  • Йога
  • Ци Гун
  • Стречинг
  • Пилатес

И много още.

Изградете си навик да правите малък комплекс упражнения всеки ден, които да ви отнемат 20-на минути. Със сигурност от 24 часа може да отделите това време специално и само за вас.

3. Режим на хранене

Добър и здравословен режим на хранене

Имам предвид режим а не диета. Да, точно така. Нещо, което може да е принцип на хранене, който се спазва дългосрочно с дългосрочни резултати.

Най-лесният вариант е да намерите специалист, който да ви изготви режим на хранене и на определено време да го посещавате и да го актуализирате ако се налага.

Дру вариант е да си намерите нещо в Интернет, което ви допада и да го приложите.

Също така може да спазвате например принципа на разделното хранене или други фундаментални принципи, които са свързани с храната.

Каквото и да си харесате като принципи имайте предвид, че има обективен начин на усвояване на храната. А именно винаги яжте първо зеленчуците и след това друго. Ако решите обаче да хапвате плодове то нека те са първи преди салати и преди всичко. Също така яжте плодове само до 16:00 часа.

Опитайте да не ядете нищо след 19:00 – 20:00 часа.

4. Използване на мобилен телефон / смартфон / таблет

Изполване на лаптопи, таблети, телефони и смартфони

Ежедневно използвайте мобилни устройства, когато се налага. Недейте да сте непрекъснато забили поглед в смартфона. Вдигнете очи и погледнете Живота около вас. Той тече непрекъснато шарен и красив. 🙂 Обърнете му внимание с неговите багри, звуци и цветове.

Опитайте да ползвате телефон, когато имате наистина нужда от разговор или да си проверите електронната поща.

Вижте се с приятели и роднини наживо :). Недейте като се видите всеки да се е вглъбил в телефона си. Вижте човека отсреща, той или тя е тук и сега за Вас. Уважавайте отделеното време от другите за Вас.

Не пропускайте мигове, който няма как да се върнат заради поредния пост в Н-ската социалка.

5. Сън и почивка

Редовна почивка и сън за здраве и бодрост

Пълноценният сън е един от главните ключове към вратата на здравето. Небходими са ви поне 7-8 часа сън на денонощие.

За да имате качествен сън си осигурете в стаята, където спите  да е тъмно, така че да няма външни светлини. Или ако това е трудно тогава ползвайте маска за сън.

Ако спите на шумно място добър вариант е да ползвате тапи за уши.

Също така може да си осигурите и нежен аромат на различни натурални есенции или изсушени цветове от лавандула например.

Ако имате в помещението, където спите телевизор или компютър при възможност нека да са в друга част на жилището. При положение, че това е невъзможно то опитайте да се дисциплинирате да не гледате телевизия всеки ден до 03:00 сутринта. 🙂

Преди сън може да изпълните леки упражнения в съчетание с релаксация и медитация.

Също така за здрав сън се старайте да не ядете преди лягане. Нека да има поне 3-4 часа преди това.

И така гарантирано с тези навици ще имате едно по-добро качество на живот и приятно ежедневие. Ще сте по-силни, за да посрещате и недотам толкова приятните моменти в живота.

И накрая, за да се изгради навик е нужен технологичен срок от 21 дни.

И запомнете Промяната е в самите вас. Вие сте Промяната.

Успех! 🙂

One thought on “5 полезни навика за по-добро психическо състояние

  1. Страхотни съвети, определено! И петте са много важни! Често ставам свидетел на следното: Гледам човек джиткаа с телефона, но какво прави и той не знае, просто скролва … Мозъкът става „поничка“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *