Автоматична помпа за вода – какво представлява и как работи?

водна помпа grundfos ALPHA-2L


Автоматизацията на водните помпени системи позволява на собственика да разреши редица задачи.

Първо, такава електрическа помпа за вода работи автономно и не изисква постоянно внимание от страна на потребителя.

Второ, устройството автоматично поддържа необходимото ниво на налягане. В резултат на това се осигурява плавен поток на течност и цялата система се управлява по-внимателно. Освен това можете да автоматизирате всяка водна помпа сами, като използвате специални устройства.

Независимо от типа, автоматичните помпени устройства имат подобни задачи. Всички допълнителни сензори и системи за автоматизация защитават помпите от:

 – работа на празен ход;

 – внезапни пренапрежения в мрежата, които могат да повредят електрическата част на устройството;

 – рязко покачване на температурата на изпомпваната среда, което може да доведе до прегряване на двигателя.

В допълнение, с помощта на автоматизацията, е възможно да се постигне по-равномерно подаване на вода до точките за консумация, като същевременно се поддържа постоянно ниво на налягане в инсталацията. Принципът на автоматизация на помпата зависи от конкретния тип устройство. Такава автоматизация е разположена спрямо помпения агрегат в следните версии:

 – вградена в помпата (нагнетателна помпа, модели за повърхностно напояване);

 – механизмът е свързан чрез контакти с двигателя и се намира в непосредствена близост (дренажни помпи);

 – устройството е част от системата и е монтирано на изпускателната тръба (помпени станции за частна къща).

По време на работа сензорите са в контакт или с помпената среда, или следят състоянието на работните възли на устройството (кондензатори и термични превключватели).

ВИДОВЕ АВТОМАТИЧНИ ПОМПИ И ОБОРУДВАНЕ

От типа на механизмите за автоматизация зависят както принципа на работа на устройството, така и характеристиките на електрическата помпа за вода.

Различни световноизвестни производители предлагат широка гама от решения за автоматизация на изпомпването. Но най-често се използват вече доказани, надеждни схеми. Най-широко разпространени в това отношение са два типа устройства:

 – автоматична помпа;

 – оборудване, което осигурява автономна работа и защита на стандартните модели.


АВТОМАТИЧНИ ЦИРКУЛАЦИОННИ ПОМПИ

Устройството се състои от работна камера, върху която е разположен изолиран електрически двигател. В работната камера има центробежно колело с лопатки, което ускорява течността.  Устройството директно се свързва с тръбопровода. Като елемент на автоматизация на такива модели се използват специални магнитни релета. Сензорът се състои от тръба с малък диаметър, пластмасов клапан с фиксиран магнит, тръбен превключвател и втори голям магнит. Превключвателят е разположен над тръбата. Клапанът е разположен вътре в тръбата. Големият магнит е вграден в долната стена на цилиндъра.

Когато водата попадне в помпата и съответно в цилиндъра, тя започва да оказва натиск върху клапана. Клапанът се върти и привежда магнита към превключвателя. Под действието на създаденото поле се активира релето и помпата се включва. Когато нивото на водата падне обратният магнит забавя вентила, има контактно отваряне и изключване на устройството.

ПОПЛАВЪЧНИ ПРЕВКЛЮЧВАТЕЛИ

Отделна категория механизми за автоматизация е поплавъчният прекъсвач.  Устройството се регулира от нивото на течността в източника. Поплавъчният прекъсвач е представен от пластмасова поплавък, електрически кабел, контактна група и топка, които са разположени във вътрешността на поплавъка. Самият поплавък е херметически затворен и изолиран с полимерна смола.

Поплавъчният механизъм се използва при температури на околната среда от 0 до 60 градуса. В този случай електрическият кабел на устройството се монтира директно към контактната група на двигателя. Това е най-евтиният вариант за автоматизиране на помпено оборудване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *