Автономна канализация за частни къщи

Времето, когато заради липса на канализация в населените места са пламвали масови епидемии, е отминало, но не и забравено. Използваната за битови цели вода носи милиони бактерии и микроби, които се развиват в нея изключително бързо. Обратните води от една сграда се обозначават като сиви и черни. Сивите са от миене и къпане, а черните – от тоалетната. Счита се, че около 30% от отпадните води са черни, а те са пълни с болестотворни бактерии, които трябва да бъдат обезвредени. Това е работа на градските пречиствателни станции, но в населени места, където няма изградена канализация, хората трябва да се погрижат сами за обратните води от своите имоти.

Септичните ями, широко използвани по селата на практика не филтрират водата, а просто я събират, за да може после да се изпомпи със специална техника.
Екотим Инженеринг 09″ ООД информира, че септични ями, които не отговарят на изискванията са незаконни и собствениците им рискуват да бъдат глобени. Много обекти, в това число и промишлени разчитат на септични ями, но те са изградени по утвърдени стандарти, затворени са плътно и съдържанието им не може да замърси подпочвените води. Те не допускат и излизане на газове навън, които освен дискомфорт, причиняват и здравословни проблеми. На места, където е невъзможно или твърде скъпо да се изградят локални пречиствателни станции от „Екотим Инженеринг 09“ ООД, качествените септични ями са един приемлив вариант.

В днешно време автономните канализации се изграждат на базата на биологично активни филтри, което е най-ефикасният и ценово достъпен вариант. Ако къщата е ново строителство, още със създаването на проекта се предвижда и модела на канализацията. Това е от съществена важност за комфорта на живот в жилището и извън него. Локалните пречиствателни станции, които се предлагат на пазара в момента са в множество варианти, а цените им варират в зависимост от обема, капацитета и технологичните особености.

„Екотим Инженеринг 09“ ООД показват модели пречиствателни станции, които не са само за обратни води. Сред асортимента има варианти за пречистване на питейната вода, тъй като качествата на водата, която ще се употребява за битови нужди не винаги отговарят на всички стандарти. Обикновено питейната вода в имоти, намиращи се извън населени места с централизирана канализация идва от сондажи и не се пречиства по никакъв начин. Най-опасно е, когато тя съдържа болестотворни бактерии или химически вещества, най-вече нитрати, застрашаващи човешкото здраве. Пречистената питейна вода може да се ползва за миене, готвене и други битови дейности.

При избор на локални пречиствателни станции се преценява обема на битовите отпадни води от къщата и особеностите на терена. Отчита се 24-ри часовото потребление на вода, като предвижда повече капацитет от необходимото, в случай на извънредни ситуации. Най-важният въпрос – къде ще се оттичат отработените и вече пречистени води се решава индивидуално.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *