В България ако нямаш пари няма да ти окажат Спешна Помощ!

В България ако нямаш пари и не си платиш няма да ти окажат спешна помощВ европейска България ако нямаш пари и не може да платиш НЯМА да ти бъде отказана спешна лекарска помощ.

Факт от последните минути. Само да уточня, че съм здравноосигурен! За човешки права и конституционни такива дори няма да споменавам!

При инцидент в който има открита рана се наложи да посетя спешен кабинет за лекарска помощ. Избрах кабинет в Медицинска академия в град София, понеже живея на метри оттам и инцидента стана в домашни условия. Тъй като съм грамотен и знам, че у нас „здравна система“ няма си купих ампула за имунизация срещу Тетанус.

Отивайки в кабинета и след като им казах за какво идвам първата реплика на сестрата към доктора бе „Той (разбирайте Аз) дали си носи тетанус?“

Не ме попитаха дали съм зле, дали нещо ме боли най-важното бе дали си нося имунизацията!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

След това ми обясниха, че трябва да платя 7 лева. Бях шокиран!!!!!!! Попитах нали е спешна помощ?! Ами ако нямам пари в момента в себе си какво правим? Попитах ги да умирам ли? Попитах дали ще ми откажат лекарска помощ? Срещнах мълчание и уклоничав отговор, че началника лицето д-р Александров така е наредил! Упътиха ме да си прочета ценоразписа отпред? Споменах ли, че съм за спешна помощ леко остърган и кървящ? Е ако не съм, нека го спомена.

Никаква помощ и преглед не ми бе направен преди да си получат парите и да оформят документите! Учтиво ги попитах кое е по-важно манипулацията или парите и документите? Срещнах мълчание.

Пратиха ме с документ да отида на каса и да си платя 7-те лева. Споменах ли, че това се разиграва в Медицински университет в София преди 30-40 минути на днешната дата 30.09.2015.

Оказа се, че касата е будката с пазача на бариерата. Наложи се да чакам на самото платно докато ми се оформи фактура от системата (която била бавно зареждала). Докато траеше това оформяне се наложи да седя на открито пред бариерата на островчето.

След като си платих изведнъж всички станаха по-учтиви и много бързи. Учтиво ги попитах дали имат спринцовки и игла или трябва да отида да си ги закупя? Отвърнаха ми, че имат. Похвалих ги възторжено (човек трябва да е положителен както казват положителните овце у нас :)).

Искрено се учудвам и съм силно притеснен от ситуацията. Не за друго, а защото от тетанус се умира и когато има такава спешна ситуация времето е от значение.

Шокиран съм, че държавата, прокуратура и МВР им е по-важно да се разправят с разни второстепенни неща, докато самата „здравна система“ и начина и на работа сама по себе си е престъпна. И то криминално. В тази система престъпленията сигурно са през минута!

Меко казано съм учуден от наглостта от на държавата, че се осмели да криминализира невнасянето на здравни осигуровки. Този ход е престъпление спрямо човешките права на българските гражданни. Защото „интереса на здравната система“ е дружно защитен от редица институции. А какво остава с интереса на пациента? Нищо. Той трябва да съди, да доказва и какво ли още не. А умрелия си е умрял, инвалида си е инвалид!

Шашнат съм от наглостта и тъпоумието на така наречения „български бизнес“, който дори започна да прави кампания за внасяне на осигуровки и данъци в лицето на КРИБ и Конфедерация на „независимите синдикати“ – „Бизнес на светло за по-добро бъдеще“.  Учуден съм от факта, че ги е страх да кажат истината, а именно, че срещу данъците и здравните осигуровки българина не получава нищо или ако има нещо по-различно е със съмнително качество и с доста доплащане? И че за да говорим за бизнес на светло то държавата трябва да излезе на светло първо!!!

Учуден съм от наглостта на здравните министри у нас!?

Учуден съм как 2003-та ни принудиха с задна дата (3 години назад) да плащаме осигуровки считано от 2000-та година?!

Учуден съм как се защитава упорито и с фанатизъм от държавата неефективната и престъпна здравна система?! Това само по себе си е престъпление и нарушение на Конституцията. Защо ли, защото в сегашната ситуация лишава пациента от право на лекарска помощ, прави я недостъпна и със съмнително качество!

Не мисля, че има икономическа и морална причина да плащам здравни осигуровки в България!

И за още много неща съм учуден …………..

2 thoughts on “В България ако нямаш пари няма да ти окажат Спешна Помощ!

  1. На майка ми още като медицинска сестра преди заветната дата 10-ти Ноември в Медицинска академия и бе казано, че който има пари ще живее и който няма ще умира. Това от професор!

    Иначе наш съсед му казаха в Света Екатерина 10 000 лева за сърдечна операция, която му е животоспасяваща. Той ги нямаше и съответно умря.

    Такава е нашата родна мила картинка „здравеопазването“.

  2. Случи ми се нещо подобно. Болшенството от „лекaрите“ сa търговци и нямaт място в здрaвеопaзвaнето. Нa мен ми беше кaзaно: Госпожо, имaш пaри живееш, нямaш умирaш. Но въпреки, че плaщaш пaк не получaвaш необходимото лечение, тъй кaто някои НИЩО не рaзбирaт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *