Комбуча – чаена гъба, която е Живата сила на Природата у дома

гъба комбуча с чай от каркаде

Гъбата Комбуча, както сега е модерно да се нарича е чаената гъба, която още от времената на соца в България е популярна. Преди светлата дата 10 ноември е било голяма тръпка отглеждането на чаената гъба. От моите родители знам, че е било голяма емоция и е била в центъра на доста разговори. Тогава чаената гъба (така са я наричали) се е гледала поради модното течение, а не толкова за пиене. Дори е имало легенда за изпълняване на желания :).

Има няколко вида подобни гъби:

Чаена гъба (Комбуча) – която основно се гледа в зелен или черен чай. И на която ще се спрем в настоящия материал.

Оцетна гъба – която като се образува в оцета е гаранция, че той съдържа само естествени съставки. В противен случай гъбата просто няма да оцелее.

Водна гъба (живи кристали алги) – това са морски гъби, които се наричат алги или живи кристали.

Тибетска млечна гъба (кефир) – това са зърноподобни колонии, които се размножават в млякото. Те приличат на карфиол. Чрез тях можем да си направим в домашни условия млечен кефир.

Ще разгледаме в този материал гъбата Комбуча, която се гледа с зелен или черен чай.

Малко история 😉

Смята се, че името Комбуча по произход идва от Япония. В превод Комбуча означава чай от водорасли. Гъбата Комбуча представлява колония от микроорганизми и е вид плесен, която живее в сладък чай. Отглеждането и е познато и широко разпространено в цяла Азия през вековете. Предполага се, че всичко е започнало в Китай по времето на династията Ян. Тогава са консумирали ферментирал чай, който са смятали за еликсир на безсмъртието. По-късно се разпространява в Азия. В Русия напитката става известна като чаен квас.

Чаят приготвен от Комбуча в наши дни се ползва основно като освежителна напитка. Той обаче има и много силен ефект при подпомагане на оздравителните процеси в човешкия организъм. Факт за това освен съвременните изследвания е и че е оцеляло знанието за нея и самата гъба през годините.

гъба комбуча с чай от каркадеКомбуча обогатява чая с много полезни вещества като глюкуронова киселина, млечна киселина, витамини, аминокиселини, витамин С и витамини от група В, антибиотични вещества и др. Гъбата съдържа следните микроогранизми: Acetobacter, Brettanomices bruxellensis, Candida stellata, Schizosaccharomyces pombe, Torulaspora delbrueckii, Zugosaccharomyces bailii.

Комбуча допринася за едно стабилно здраве, особенно в натоварената и стресова среда в която живее съвременния човек. Според специалистите чаят от комбуча може да повлияе положително лечението на много оплаквания и  болести: възпаление на ставите, сърдечен инфаркт, хемороиди, предменструален синдром, симптомите на менопаузата.

Освен това е подходящо средство срещу запек и за регулиране на храносмилателната система. Напитката от комбуча подобрява метаболизма, намалява образуването на камъни в бъбреците и жлъчката и подобрява техните функции, има благотворен ефект при затлъстяване и диабет. Комбуча подобрява и поддържа жизнения тонус, стабилизира психическите и умствени способности. Освен това напитката от комбуча има силно детоксикиращ ефект. При по-чуствителни хора може да се наложи да прекарат известно време в тоалетната :).

Поради многостранните и лечебни качества Комбуча е наричана от много хора чудотворна гъба.

Напитката от Комбуча е леко газирана с особен вкус. Ако отначало не ви допадне опитайте да свикнете. Ползите са огромни ;). Можете да ползвате напитката в коктейли, сладолед и много още. Просто потърсете в Интернет.

И така имате възможност да си отглеждате гъбата в домашни условия без да се налага да плащате висока цена в магазина. Освен това като си я приготвяте в домашни условия може да експериментирате с различни видове чай, не само зелен или черен. Аз например го правя с чай от каркаде. Но имайте предвид, че чая от каркаде е закупен насипно от билковата аптека на Руски паметник в София. Качеството и аромата е доста по-високо, отколкото да го закупите от магазина в филтър пакетчета.

Ще видите как гъбата се цепи. Това означава, че има бебета и можете като се уплътнят малко да ги раздавате ;). Отделяте бебето с малко чай и го подарявате на човек, който ще се грижи и цени. И разбира се ще пие комбуча ;).

Как да си приготвим чай от Комбуча у дома? Само ако искате :).

1. Намирате си жизнена гъба Комбуча :). Без нея накъде :).

2. Намирате си стъклен буркан с обем какъвто искате – 3 литра или повече. Аз гледам две в два буркана по около литър и половина.

3. Измивате буркана добре и се уверявате, че е чист.

4. Намирате си чиста нестерилна (стерилна) марля.

5. Осигурявате си от магазина изворна вода за обема, който искате. Не минерална (тя се хлорира). В никакъв случай вода от чешмата. Има много материали в Интернет с претенция, че са изчерпателни. Но те никъде не обясняват каква е водата.

6. Сварявате чай. Зелен или черен. Може да опитате като мен с каркаде. Но взимайте качествен чай. Най-добре от билкова аптека.

7. Добавяте бяла захар. Не кафява (за тези, които сте изтрещели и виждате конспирации навсякъде), а бяла захар! 100 грама на всеки литър. Тоест ако имате 3 литра чай добавяте 300 грама захар.

8. Оставяте чая да изстине до стайна температура на помещението в което е стояла новата гъба и в което ще стои занапред.

9. След като изстине чая го наливате в буркана, който сте си харесали.

10. Добавяте малко от чая с който ви е дадена гъбата.

11. Измивате си много добре ръцете и с неметален предмет (дървена лопатка, лъжица) или с ръце изваждате гъбата от съда с който са ви я дали и я слагате в новия буркан.

12. Слагате марлята отгоре и с ластиче я закрепвате. Гъбата трябва да диша.

13. Поставяте буркана на място, където няма пряка слънчева светлина и температурата е умерена (стайна). Не я слагайте в мазето :))). Температурата не трябва да пада под 20 градуса и да е над 30.

14. Оставяме течността да ферментира за 8 – 12 дни. След първото зареждане. По нататък може да получавате напитка за около седмица.

15. Прецеждаме и пием по кафена чашка три пъти дневно на гладно.

Важно е да знаете:

– Комбуча е много чувствителна и затова спазвайте висока хигиена. Миите си ръцете и ги плакнете, така че да няма остатъци от препарати.

– Използват се само неметални съдове. Най-добре стъклен буркан.

– Ако видите плесен по повърхността – зелен, син или черен цвят изхвърляте незабавно течността.

– Комбуча обича мястото на което първоначално сте я сложили. Температурата не трябва да пада под 20 градуса и да не надвишава 30. Не местете буркана от мястото където сте го поставили.

– Когато зареждате новия чай винаги оставяйте малко (някой твърдят около 10%, измерете ги де :))) от предишния чай. Това е като един вид закваска.

– Ако за първи път пиете Комбуча започнете с малки дози. Да видите как ще ви се отрази :))). Например половин чаена чаша.  Като свикнете може да пиете и по 300 – 400 милилитра. Ако случайно настивате още в началото изпиите 2-3 чаени чаши и комбуча ще я пресече.

– След като е готов чая и ще го сменяте го прецеждате през пластмасова цедка в бутилки и после го съхранявате с хладилник.

Противопоказания

Често пъти се образува алкохол. Обикновено до 0,5%, но може и да стигне по-високи стойности. Комбуча не се препоръчва при бременни и кърмачки, хора на които престои операция и деца под 4г.

Източници: ww.kukuriak.com/kombucha/ http://en.wikipedia.org/wiki/Kombucha http://kombuchafood.blogspot.com/ http://www.harmonikireland.com/kombucha-tea/ http://en.wikipedia.org/wiki/Kombu http://ymlp.com/z8YVyB http://en.wikipedia.org/wiki/Kefir http://www.instructables.com/id/How-to-Make-a-Big-Batch-of-Kombucha/ http://www.livestrong.com/article/315709-risks-of-kombucha-tea/ http://www.livestrong.com/article/470613-what-is-kombucha-good-for/ http://www.webmd.com/diet/features/truth-about-kombucha http://www.kombuchakamp.com/2011/10/kombucha-as-workout-recovery-drink-or-weight-loss-aid.html http://www.foodrenegade.com/kombucha-health-benefits/ http://www.gaiaresearch.co.za/kombucha.html http://www.acupuncture.com/herbs/kombucha1.htm

5 thoughts on “Комбуча – чаена гъба, която е Живата сила на Природата у дома

 1. „А това е хубаво, че не се образува алкохол винаги!“

  Ама аз казах точно обратното! 😀

  ВИНАГИ се образува алкохол, тъй като под въздействието на дрождите захарта ферментира до алкохол. ( https://bg.wikipedia.org/wiki/Алкохолна_ферментация )

  За захарта – не искам да правя реклама, особено предвид на това, че производителите непрекъснато свалят качеството на продуктите си, но от „Славея“ досега съм доволна.

  1. Ахаа, разбрах! Благодаря много! Като стане за първи път се надявам да не съм объркал и да се получи добре ;).

 2. Само да не излезе на комбуча име, че е соц напитка! 😉 Със сигурност в България я е имало и преди средата на 20 век (знам го от по-възрастни хора), така че става и за монархисти! 😀

  Още едно уточнение – алкохол не се образува понякога, а винаги – това е алкохолната ферментация на захарта. При мен градусите обикновено се получават колкото тези на сайдерите – 4-6, а това никак не е малко. Няма да се напиете от препоръчваните дневни дози комбуча, но ако сте шофьор и ако през лятото пийвате и бира, една малка чашка комбуча допълнително може да прехвърли допустимите норми.

  А, и още нещо – внимавайте и с бялата захар! Има твърде много марки, в които има някакви добавки (с лек вкус на брашно) и с тях напитката не се получава (както виното и компотите). Най-безопасна от моя опит е българската захар на бучки, с нея никога не съм изхвърляла напитка.

  1. Еее, никъде не съм споменал това :). Просто го казах защото е било много модно :))).

   А това е хубаво, че не се образува алкохол винаги!

   По твоята препоръка захар на бучки Сладея става ли?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *