Ефектът на Бакстър

Ефект на Бакстър върху растенията

Чували ли сте за Ефектът на Бакстър ( Backster effect )?

Клив Бакстър /Grover Cleveland „Cleve“ Backster Jr. (February 27, 1924 – June 24, 2013)/ рабтил в ЦРУ като специалист по разпити с детектор на лъжата. Той бил един от водещите специалисти в това направление, а също и обучавал полицаи и разследващи да работят с детектор на лъжата. Това е машина, вид полиграф, който записва и най-малките флуктуации в електрическият потенциал на човешкото тяло , измервани с галванометър, закрепен за кожата. Тези флуктуации са най-често плод на човешките мисли и емоции и позволяват на специалистите по разчитането им с голяма точност да определят каква емоция изпитва обектът в момента на изследването.

Веднъж Бакстър решил да прикрепи галванометърът към едно от листата на драцената в офиса. Драцената ( Dracaena massugeana ) е стайно декоративно растение с големи листа. Тя била донесена в офиса от секретарката на Бакстър, която считала, че във всеки офис трябва да има зеленина. В момента секретарката била в отпуск, на Бакстър му се налагало да полее растението, и той решил да се позабавлява, изследвайки реакцията на растението на поливка. Неговото предположение било, че повишеното количество вода, достигайки до листа, ще доведе до повишаване на съпротивлението и полиграфът ще отбележи това с линия, насочена нагоре. За негова голяма изненада, полиграфът отразил нещо странно- поредица назъбени линии, които в очите на специалист като Бакстър означавали само едно- реакция на човек, изпитващ удоволствие.

Ефектът на Бакстър

Нима растенията са способни да изпитват емоции? Бакстър незабавно решил да повтори опита. От работата си като специалист по разпитите, той знаел, че емоцията е многократно по- силна, когато животът на индивида е поставен под опасност. След кратък размисъл решил да поднесе запалена клечка кибрит към листото, на което бил прикрепен галванометърът. Още по- голяма била неговата изненада, когато осъзнал, че драцената реагирала на намерението му, карайки полиграфът да изписва вълни на ужас още преди да е извадил кибрита от джоба си. А може би растенията четат мисли?

Така през 1966 г започнала една дълга история, голяма част от която може да бъде прочетена в книгата на Клив Бакстър Primary Perception — Biocommunication with Plants, Foods, and Human Cells, издадена през 2003 г от White Rose Millennium Press. Книгата описва 36 години опити, изведени от Клив Бакстър, които разкриват един нов свят на сетивност , различен от този, детерминиран от нашите пет човешки сетива. Една предсетивност, която свързва всички живи същества на клетъчно ниво и осъзнаването на която отваря нови врати пред науката, медицината и екологията.

А това, което в онзи ден през 1966 г наблюдавал Клив Бакстър и до днес предизвиква дебати в научния свят под името Ефектът на Бакстър.

С любезното съдействие на Висш колеж по Биодинамика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *