Болестта Full Stack (Фул Стак)

болестта фул стак за full stack спецалисти

Специалист по всичко е типично състояние на българина, който е наясно с всяка тематика. Особено, когато стане дума за футбол или шофиране.

В тези модерни времена криворазбраната цивилизация не подмина и сектора на така наречените човешки ресурси.

По-конкретно ще стане дума за областта на информационните технологии или наричан още и ИТ сектор.

Какво е това фул стак (full stack)?

Според много хора това е да имаш поглед върху целия процес по създаване на дадено софтуерно решение – от начало до крайната фаза. В това число се включват и процесите по тестване и качествен контрол.

От така наречените специалисти по разработка на принципа фул стак се очаква да могат да се справят с всички видове технологии включени в проектното решение. Това именно означава Стак (Stack) – набор от използвани технологии в даден проект.

Хората, които се занимават по целия стак се налага да разбират от сървърни технологии (back end) – Go, PHP, Python, Java, Ruby, SQL и още много, клиентски технологии (front end) – CSS, Java Script, HTML, XHTML, XML и още много, дизайн и архитектура на софтуер, графичен дизайн, ергономия и ползваемост на графични интерфейси. Това са един вид специалисти по всичко.

Професия ли е Фул Стак?

Според някои това е подходящо за човек, който е на мениджърска позиция и е необходимо да има поглед. Да, може би има смисъл да е вярно това в тази ситуация.

Не, по-скоро това е състояние или изискване на фирмите, за да не плащат за отделни специалисти. И за една заплата да очакват 100% качество по всички направления от един служител.

Разработчици в Стака?!

Проблемът, обаче идва, когато се търсят програмисти / разработчици с гръмкото Full Stack. Тогава се изисква да се произвежда програмен код, който да е в контекста на един или друг език или технология. И разбира се да се иска производителност 100% и качество 100%. Често надъхвано и провокирано от купешки високопарни фрази заучени от книги, които са неприложими за реалността. И особено за България. Книжки от рода на това как един от Бевърли Хилс съветва друг от Меден Рудник да излезе от зоната си на комфорт.

Или търсите електротехник или водопроводчик. Но да се иска от електротехник да ви поправи лаптопа е малкооо 🙂 , да го наречем, забавно.

Или пък да се виждали лекар джи пи в свободно през деня време шефа му да го кара да прави ортопедични операции, за да си вдигне перформънса или за да постигне някаква цел (гръмко наричана таргет)? Не, нали?! Еее ми, и аз не съм виждал. 🙂

Експертите по човешки ресурси нежно наричани ейчари или рекрутъри

В сектора на информационните технологии масово така наречените ейчари (hr – human resources) или специалисти по човешки ресурси или рекрутъри нямат представа както правят. Копират разни подходи от чужбина, които у нас не работят и си мисля, че само с ровене в Линкедин или 1-2 международни системи нещата стават. Многообразието от нищо не значещи на български думички е огромно е разпространена ситуацията как тези ловци на работници са дълбоко неграмотни.

Ейчарите често слагат в една обява противоречащи си технологии и/или езици за разработка и програмиране. И то на принципа колкото повече, толкова повече. Без да си направят труда дори да разберат какво означават тези неща. Те продават нещо от което не разбират. Та един ейчар често не прави разлика между бек енд и фронт енд или сървърна и/или клиентска част. Дори не разбират разликата между програмист (programmer) и разработчик (developer). Например, покъртителен е израза програмист на java script. 🙂

И тъй като се разбра, че голям процент от тези специалисти не разбират нещата то се наложи да се започне просветление с тази презентация. Има невероятни примери – как се иска като основно изискване френски език, обявата е написана на английски за България и най-отдолу и накрая е написано изискването за френски език при това посочен като незадължителен.

Специалист по Всичко

Има една хубава метафора, която често използвам.

Не искайте от водопроводчика да ви поправи покрива, принтера или колата.

Масово се искат специалисти по всичко и после се стига до ситуация в която ти обясняват, че видите ли перформънса бил еди какъв си. 🙂 И как трябвало още да се дава. И какви ли не глупости.

Това имам предвид под болестта фул стак. 🙂 Когато епидемията спре ще има по-добър и качествен материал за специалисти. И фирмите ще станат истински фирми и ще разберат, че една фирма е хората, а не капитал и комплект от правила и изисквания. 🙂

11 thoughts on “Болестта Full Stack (Фул Стак)

 1. Да, фирмите прекаляват. И с доза хумор една обява за работа:

  О Б Я ВА ЗА Р А Б О Т А

  Търси се млад специалист с 20г. трудов опит.

  Да говори 17+ езика (единият да е суахили).

  Да владее C, C+, C++, C+++, Apache, Python, Boa, Java, Mysql, CSS, Mydhasjkaa и други подобни.

  Да има дипломи по: психология, философия, металолеене, грънчарство, всички инженерни специалности и ръчна бродерия.

  Да притежава шофьорска книжка категории A,B,C,D,E,F, K, L, M, N, O както и собствени автомобил, бус, камион, делтапланер, самолет и подводница, които да е готов да се ползват за нуждите на фирмата.

  Да умее да прави торти, банички и баклава и редовно да черпи с тях на работа.

  Да владее изкуството да свири на флейта, цигулка, гайда и тромбон, докато жонглира, карайки велосипед по горящо въже.

  Да дресира мечки, да говори с котки.

  Да не пуши, пие, спи, яде и ходи по нужда и никога да не се разболява.

  Да издържа 14мин. под вода и да умее да надплува акула.

  Да живее в същия блок, в който е офиса на фирмата и винаги да си вдига телефона преди да е звъннал.

  Да не е женен, да няма болни възрастни роднини или деца, както и да не иска такива.

  Да има две села, от които редовно да носи суджук, домашни вино и ракия.
  Да умее да работи в екип под напрежение с 11 мениджъра, PR, HR, JR, RR и т.н.

  Ние предлагаме:

  -минимално заплащане – аванс на дъжд, заплата на вятър

  -някакви осигуровки

  -ежечасно овикване от шефа, жена му, баща му, етърва му и прасвакото на етървата.

  -собствени: стол (с един куц крак), бюро (с два куци крака), химикал (леко сдъвкан, наполовина изписан), чифт разноцветни гети (бабата на шефа само плете и плете…)

  Моля, само за сериозни кандидатури!!! 🙂

 2. Фирмите искат няколко неща от един човек за една заплата.

  Освен, че няма как да се постигне 100% качество се получава и слабост в екипа. Имам предвид ако един човек се занимава с няколко неща в дадена фирма и се разчита на него, то ако се разболее или напусне, тогава какво става? Работодателите не мислят за тези моменти. И като стане, после олеле?! И не им харесва да плащат по-скъпо, за да се излезе от ситуацията. Защото винаги е по-скъпо.

 3. Има истина в статията, но честно казано, усещам доза чист хейт. Може ли да ми кажеш къде има чиста линия между Developer и Programmer? В презентацията, която си share-нал разграничанието е в езиците, които ползват, което според мен е пълна глупост. Усещам и насмешка към „Javascript programmer“ – не знам доколко си запознат с технологията, но JS е много повече от това да цъкаш бутончета… Пробвай да пишеш малко ThreeJS и шейдъри ( ОК, GLSL не е точно JS, но все пак… ) и обясни как е по-лесно от тривиален C++ код. Или пък ако разработваш за WebAssembly programmer ли си, developer ли си? В днешно време front-end и back-end технологиите са толкова свързани, че е много трудно да работиш супер-мега-гига-изолирано само върху едното и да си нямаш хал-хабер от другото. А и аз лично съм забелязал, че супер тесните специалисти много често са егоцентрични коне с капаци, което ги прави почти неспособни за работа в екип, а значимите проекти се реализират от екипи.

 4. „Дори не разбират разликата между програмист (programmer) и разработчик (developer). Например, покъртителен е израза програмист на java script.“

  Програмирам от много години, но и аз не знам каква е разликата. Можете ли да поясните?

 5. Радвам се когато виждам такива статии, първо защото ме карат да се замисля за доста неща, второ като знам че експерт в областта я е писал не оставам със съмнение в думите и не на последно място се радвам, че поне една голяма част от фирмите в този бизнес ще я прочета и ще си вземат поука!

 6. Също катастрофална е работата с търсенето на специалисти по дигитален маркетинг – хем да правят супер съдържание, да разбират от социалки и реклами в тях, че и Гугъл реклами и за капак – графичен дизайн и цялостна маркетингова стратегия. А е факт, че дори и човек да е специалист само в една от областите отиде ли на ново място, където има различен бранш и продукти му се налага едва ли не да почне от нулата, защото всеки бранш изисква здраво проучване и тогава се прави каквото и да било – съдържание, реклами и така нататък.

  1. Доста често взеха да смесват SEO и дигитален маркетинг. Пак за една заплата. Цъкането на рекламки и постовете по социалките не е никакъв маркетинг.

 7. Факт, няма как един човек да прави всичко даже да е сторъката Кали 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *