Грижа за дамските и мъжките чорапи

Грижа за дамските и мъжките чорапи

Ние използваме всеки ден различни видове чорапи като модни аксесоари или за удобство и комфорт. Те като всяко нещо искат грижа и поддръжка. Ето няколко идеи как да ползвате по-дълго любимите си чорапи.

Новите чорапи

Преди да започнете да носите нови чорапи попарете ги с гореща вода (ако материята позволява). По този начин те ще станат по-меки и еластични.

Пране на чорапи

Може да перете чорапите след всяко обуване като ги мачкате в хладка вода.

Важен принцип е когато изплаквате чорапите с вода тя да бъде със същата температура, както по време на прането.

Трябва да имате предвид, че чорапите се късат много по-бързо, когато са замърсени, защото тъканта се разрушава от потта. Поради това те трябва да се перат ежедневно.

Преди да се перат, цветните памучни чорапи е необходимо да ги накиснете 10-20 минути в студена подсолена вода, след което се изплакват веднъж в чиста вида и след това се изпират със сапун като се обръщат от опаковата страна.

За да перете черни чорапи използвате същия подход като за цветните чорапи, като след изплакването преди простиране накиснете в отвара от черен чай, за да не избелеят.

Бежовите и светлосивите чорапи накиснете в солен разтвор и изплакнете в чиста студена вода.

Вълнените чорапи се перат по същия начин, както плетените дрехи.

Белите чорапи може да избелите със спирт.

Подсушаване

В случай, че се налага бързо да се подсушат или изсъхнат чорапите, увийте ги в хавлиена кърпа на руло и усуквайте в противоположни посоки с максимална сила, като че ли изстисквате мокра дреха. Ако чорапите са много мокри то може да повторите процедурата с няколко кърпи.

Чорапогащник в действие

За дамите, ако имате скъсан чорапогащник може да отрежете малко над глезена и така да получите един вид чорапки, които да обувате отгоре допълнително през зимата. По този начин ще предпазите новия чорапогащник от повреда и ще ви бъде по-топло без да се налага да обувате дебели вълнени чорапи и да разширите новите обувки или ботуши.

Ако ви се пусне бримка може да я спрете като натриете със сапун мястото под тръгналата бримка.

Когато сами ловите бримки, не пропускайте да правите това от лицевата страна на чорапа.

Ако имате допълнителни идеи ще се радвам да ги споделите в коментарите под тази статия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *