Как да се грижим и пазим своите обувки, за да ни служат по-дълго

сезонна грижа и опазване на обувките

В историята на човечеството обувките винаги са присъствали по един или друг начин. През годините те се утвърдиха не само като необходимост, а и като моден аксесоар и символ на обществен статус.

В зависимост от сезона ние използваме различни видове обувки, които разбира се са подходящи за нашия вкус. Също така има и обувки за всякакви случаи и ситуации.

Като всяко нещо в човешкото ежедневие и обувките се нуждаят от редовна грижа и поддръжка. По този начин ще се удължи времето на тяхното използване и ще се насладите по-дълго на любимите си и удобни обувки.

Неприятна миризма в обувките

За да се отървете от неприятната миризма в обувките без значение какъв е нейния произход може да ги избършете отвътре с мека кърпа, напоена в разтвор от калиев перманганат.

Тесни и стягащи обувки

Можете да разширите обувките като плътно ги натъпчете с влажни вестници или мека хартия.

Друг вариант е да полеете обувките от вътрешната страна със спирт и веднага да ги обуете, така че да имат възможност да изсъхнат на краката ви. Ако нямате спирт под ръка може да използвате и оцет.

Да се погрижим за боята

Ако боята или кремът е засъхнал можете да използвате няколко капки терпентин. По този начин боята ще омекне и ще можете веднага да намажете обувките си.

Когато намажете обувките с боя или крем е необходимо да престоят намазани поне 10-на минути, след което ги излъсквате с кадифен или вълнен парцал.

Най-добрият начин е да намажете обувките предната вечер и на сутринта да ги излъскате. Това дава възможност боята да попие добре и обувките да станат меки и бляскави.

Белите обувки и тези със светли цветове може да почистите с мек парцал напоен с мляко и след това излъсквате.

В случаите, когато кожата е фина и тънка ги намажете със смес от вазелин и белтък.

Да запазим подметките от гьон

За да имате по-трайни подметки от гьон е необходимо да ги намажете няколко пъти един след друг със смес от безир и водно стъкло. Важно е да не забравяте, че преди всяко намазване е задължително подметката да е напълно изсъхнала.

За старите обувки

За да освежите кожата на старите обувки е необходимо да ги намажете мек парцал, напоен в терпентин с няколко капки мляко. След като почистите намажете кожата с мек вълнен парцал с подходящ крем или боя.

Да се отървем от неприятното скърцане

Може да премахнете скърцането на обувките като ги намажете отстрани с подходящо растително масло. По този начин ще удължите и живота на обувките.

Когато имате нови обувки

Ако имате нови обувки, които не се лъскат добре е необходимо да натриете с парче лимон и след това да се излъскат с мека кърпа от кадифе.

Рядко носене на обувки

Когато имате обувки, които не носите често е необходимо да ги съхранявате натъпкано с вестници.

Обувки намокрени от дъжд

Когато обувките са намокрени от дъжда те често се втвърдяват. За да се погрижите по най-подходящия начин и да възстановите тяхната гъвкавост е необходимо да се намокрят с вода и парцел. По този начин ще се изпъне кожата напълно.

Петна от мухъл по обувките

Ако имате петна от мухъл по обувките то може да ги почистите с подходяща мазнина и след това да ги намажете със смес от равни части оцет, газ и вода. Когато изсъхнат след около 10-на минути се излъскват с мека вълнена кърпа.

При наличие на петна върху цветни обувки може да ги намажете с лимонов сок и сок от лук.

Когато обувките пропускат вода

Ако обувките пропускат вода може да ги намажете с течен парафин, вазелин, мас или да ги напръскате с препарат WD-40.

През зимата върху тротоарите се хвърля морска сол и това влияе върху обувките и кожата им се разваля. Преди да ги намажете с боя е необходимо да ги избършете с влажна кърпа.

Когато обувките са мокри и запотени ги натъпчете с вестници и ги сложете далече от печки, радиатори и други източници на топлина.

Лачени обувки

Почистване на лачени обувки може да направите с мек тампон напоен в прясно мляко и след това се натъркват с белтък. И накрая излъсквате с мек кадифен или вълнен парцал. По този начин ще предпазите лака от напукване.

Велурени обувки

Като начало обувките от велур трябва да се изчеткат с остра четка или шкурка. Това ще помогне да се почистят и да се възстанови първоначалния мъх.

По-старите велурени обувки може да намажете с подходяща боя и след това да ги лъснете. Естествено, когато обувките са по-стари няма да се възстанови мъха но ще имате едни прилични обувки.

Обувки от лицева кожа

Обувките от лицева кожа набук може да почистите със суха четка и след това да изтриете с бяла гума за молив.

Платнени обувки

Обувките от плат може да почистите с твърда четка. След това ги изтривате с парче пемза или платнена кърпа, натопена във винен спирт.

В случай, че са много замърсени и изцапани обувките се изтъркват с разтвор от 10 части вода и 3 части амоняк с платнен тампон, потопен в чиста вода.

Ако знаете други полезни съвети може да ги споделите в коментарите под тази статия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *