Какво е Йерба Мате или Чаша на споделянето

Йерба Мате (Yerba Mate от испански), или Шимарао (португалски) е напитка, която е широко разпространена и традиционна за Южна Америка в страните – Аржентина, Уругвай, Парагвай, Бразилия, Боливия и Чили.

Често вместо цялото Йерба Мате се казва само Мате.

Името мате идва от индианската дума за тиква.

Трите страни, които са основни производители на мате в света са Парагвай, Бразилия и Аржентина.

Мате вече може да се намери и в България, но нека първо ви разкажа малко повече.

И така нека едно интересно пътуване с много и различни преживявания започне сега ;).

Казват за Мате, че притежава Силата на Кафе, Здравето на Чая и Еуфорията на Шоколада.

Мате се приготвя като се сложат изсушени листа или филизи от дървото Ilex paraguariensis в гореща вода. И се получава така наречената чаена отвара.

Мате идва от традицията на племето Гуарани в Парагвай. Консумира се векове наред, тъй като напитката е подходяща за горещо време, глад и изтощение. Мате има по-траен тонизиращ ефект в сравнение с други видове чай и кафе. Използвало се е като лула на мира, която обикаля от човек на човек в кръг около огъня. Културата на пиене и консумация на мате е култура на споделянето, затова често се употребява един съд от много хора.

Легендата за произхода на мате разказва, че имало едно време едно племе. Те обикаляли от място на място и това гарантирало тяхното оцеляване и преодтвратяването на изхабяването на Света. В тяхната традиция старите и болни хора се оставяли в гората с известно количество храна да посрещнат съдбата си.

Един ден станало време да остане човек, който имал дъщеря. Тя изявила желание да бъде с баща си и да не го изоставя. И така племето оставило баща и дъщеря в гората. След което всички поели своя път. Един ден обаче в гората се появил непознат човек, който се приближил до баща и дъщеря. Попитал ги какво правят сами в гората. Бащата, който бил стар и болен отговорил, че по традицията в тяхното племе дошъл неговия ред да остане в гората.

Тогава човекът попитал защо момичето е с него. Старецът отговорил, че това е дъщеря му и тя е избрала да остане с него. Попитал го какво иска и възрастния човек казал, че не желае нищо повече от това дъщеря му да продължи с племето си и да има живота, който заслужава. След това непознатият попитал момичето както иска и то казало, че не желае нищо повече да е с баща си в последните му мигове.

Непознатият се трогнал от всеотдайните чувства на баща и дъщеря и ги научил какво е мате, как да го събират и приготвят. След като се убедил, че са разбрали всичко той поел по пътя си.

След известно време възрастният баща забелязал, че силите му се възвръщат и има повече енергия и много от болежките му започнали да си отиват. И в един момент можел да ходи. Тогава той и дъщеря му настигнали племето си.  И възрастния човек можел да ходи с племето си заедно с неговата дъщеря. Всички били много учудени и искали да разберат как е станало. Тогава той им показал какво е мате и как да го приготвят.

В момента по света има няколко основни вида мате в зависимост от начина на приготвяне. Основно се разделят на два основни типа – индустриален и занаятчийски. Индустриалният начин е масовото производство в големи обеми. При занаятчийския начин мате се приготвя от семейства, които си предават по наследство технологията и знаниято за производство.

Според начина на производство се отличават двва основни вида – печено мате („mate real“) и зелено мате („taragin“).

Всеки производител има различни марки и видове мате. Често мате се смесва с различни подправки, плодове и билки. Например може да се смеси зелено мате с жълт кантарион.

Съдът (кратунка) в който се пие мате се нарича калабаса (calabaza), а сламката или мундщука се нарича бомбйя, бомбийа или бомбиля (bombilla).

Калабаса може да бъде от естествени материали – керамика, тиква и др. По същия начин бомбиля може да бъде от бамбук, различни видове метални сплави и благородни метали.

Приготвянето и сервирането на мате е цял ритуал, който има своите правила и смисъл. Човекът, който приготвя мате се нарича матеро и вианги той първи опитва преди да сподели с другите.

Най-важният компонент при приготвяне на мате е водата. В зависимост от типа на водата мате придобива нейните свойства. Хубаво е да се ползва изворна вода с доказани качества. Но ако нямате възможност можете да ползвате вода от чешмата, обаче тя трябва да бъде филтрирана максимално добре. Това може да направите с кана с филтър или по друга технология.

В България мате може да се намери от yerbamate.bg. А да опитате мате можете в Етиопския дракон в София на ул. Лавеле 17.

Мате има много полезни съставки – витамини, минерали, танини, кофеин и др. Важно е да се знае, че тонизиращия ефект е много различен в сравнение с кафето. При консумацията на кафе има едно напрежение, което се усеща, докато при консумация на мате, този ефект липсва.

Освен това мате помага при прочистване на организма и намаляване на теглото. Има деуретичен ефект и стимулира обмяната на веществата.

Имайте предвид, че мате е силна напитка и е важно да не прекалявате. Особено ако решите да пиете мате всеки ден. В началото е хубаво да опитвате по малко, за да свикне организма

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *