Какво е мокса и моксотерапия

Терапията с пури е известна от дълбока древност в Далечния Изток. Прилага се за различни здравословни проблеми от дълбока древност.

Известни са няколко популярни наименования на метода за лечение – мокса, терапия с мокса, моксотерапия, прогаряне с пелинови цигари (пури), нагряване с мокса и други. Името мокса се използва и самата цигара или насипна на вълна. Лечебното въздействие с мокса може да намерите още под името моксибусция.

Основно пелиновата пура (мокса) се произвежда от китайски див пелин в комбинация с допълнителни билки. Като основния производител в света е Китай.

Пелинът с неговите полезни качества е познат и в България, тъй като се е ползвал от древни времена до наши дни. За свойствата и качествата на пелина може да се пише много, но основно той се отличава с антивирусно, противопаразитно и антибактериално действие,  антиалегренно действие, стимулира жлъчната секреция, облекчава кашлицата, облекчава астматични пристъпи, действа охтрачващо, помага при безсъние и др.

Основно моксата се дели на два основни вида бездимна мокса и нормална.

Има различни видове мокса:

  • Под формата на цигари (пури)
  • Насипна мокса на вълна
  • Иглена или акупунктурна мокса – използва се заедно с акупунктурни игли
  • Малки пръчици с дължина от 5-6 до 12 милиметра – мини мокса и микро мокса
  • Самозалепваща се мокса
  • Различни вариации в зависимост от приложението

В зависимост от вида мокса, който се налага да е ползва има широк кръг от помощни аксесоари с цел специфичен вид въздействие – поставки, лъвова топлинка, тигрова топлинка, печка – лула (дървена или метална), печка куия, поставка за гасене на пури, пинсета и др.мокса с пура

Методът за лечение с пелинови пури мокса най-общо включва нейното запалване и след това се нагряват акупунктурни меридиани, точки и зони. Обикновено пелиновите цигари така са направени, че да поддържат температура от 45  градуса по Целзий.

В повечето случаи се нагрява дадена зона или точка на разстояние от около 2 см. или повече в зависимост от чувствителността на пациента. Понякога се налага и моментно прогаряне на самата кожа за изключително кратко време.

Също така някой методи на въздействие включват и директно поставяне на моска в различна форма на кожата.

Често пъти мокса се комбинира с въздействие с акупунктурни игли.

мокса с акупунктурни иглиМокса основно се използва в Китайската традиционна медицина и Су Джок терапията. Към Су Джок терапевт можете да се обърнете в Консултативен център за хармонично здраве Хела.

Въздействието на моксата спомага за стимулиране и възстановяване на енергииния баланс организма и затопля акупунктурните меридиани. Също така чрез мокса се разсейва (изгонва) така наречения вътрешен вятър и студ породен от различни фактори. Тоест според китайската медицина и су джок мокса се прилага при състояния на „недостиг“ на енергията, който поражда патогенен вярър и студ. В зависимост от проблема терапията с мокса може да бъде съобразена и с природните цикли – лунен календар, сезони, часове и др.

мокса на вълнаМного добро въздействие моксата показва при проблеми с опорно-двигателния апарат.

Принципно приложението на мокса може да се извършва и в домашни условия. Като цяло е препоръчително да се прилага от специалист, който е преминал съответното обучение.

Методът на въздействие с мокса има и своите Противопоказания, които задължително се спазват:

висока температура, треска, кожни обриви, уртикария, тромбофлебити, хематоми, разширени вени, забавен или ускорен пулс в резултат на белодробни заболявания, тежки форми на сърдечно-съдови заболяавния, болести на кръвта, анемия, възпаления и открити рани в зоната за въздействие.

На картинките по-долу са дадени в ляво лъвска топлинка и в дясно печка за мокса или както често се казва мокса печка.

лъвска топлинка мокса печка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *