Какво е мокса и моксотерапия

Терапията с пури е известна от дълбока древност в Далечния Изток. Прилага се за различни здравословни проблеми от дълбока древност.

Известни са няколко популярни наименования на метода за лечение – мокса, терапия с мокса, моксотерапия, прогаряне с пелинови цигари (пури), нагряване с мокса и други. Името мокса се използва и самата цигара или насипна на вълна. Лечебното въздействие с мокса може да намерите още под името моксибусция.

Основно пелиновата пура (мокса) се произвежда от китайски див пелин в комбинация с допълнителни билки. Като основния производител в света е Китай.

Пелинът с неговите полезни качества е познат и в България, тъй като се е ползвал от древни времена до наши дни. За свойствата и качествата на пелина може да се пише много, но основно той се отличава с антивирусно, противопаразитно и антибактериално действие,  антиалегренно действие, стимулира жлъчната секреция, облекчава кашлицата, облекчава астматични пристъпи, действа охтрачващо, помага при безсъние и др.

Основно моксата се дели на два основни вида бездимна мокса и нормална.

Има различни видове мокса:

  • Под формата на цигари (пури)
  • Насипна мокса на вълна
  • Иглена или акупунктурна мокса – използва се заедно с акупунктурни игли
  • Малки пръчици с дължина от 5-6 до 12 милиметра – мини мокса и микро мокса
  • Самозалепваща се мокса
  • Различни вариации в зависимост от приложението

В зависимост от вида мокса, който се налага да е ползва има широк кръг от помощни аксесоари с цел специфичен вид въздействие – поставки, лъвова топлинка, тигрова топлинка, печка – лула (дървена или метална), печка куия, поставка за гасене на пури, пинсета и др.мокса с пура

Методът за лечение с пелинови пури мокса най-общо включва нейното запалване и след това се нагряват акупунктурни меридиани, точки и зони. Обикновено пелиновите цигари така са направени, че да поддържат температура от 45  градуса по Целзий.

В повечето случаи се нагрява дадена зона или точка на разстояние от около 2 см. или повече в зависимост от чувствителността на пациента. Понякога се налага и моментно прогаряне на самата кожа за изключително кратко време.

Също така някой методи на въздействие включват и директно поставяне на моска в различна форма на кожата.

Често пъти мокса се комбинира с въздействие с акупунктурни игли.

мокса с акупунктурни иглиМокса основно се използва в Китайската традиционна медицина и Су Джок терапията. Към Су Джок терапевт можете да се обърнете в Консултативен център за хармонично здраве Хела.

Въздействието на моксата спомага за стимулиране и възстановяване на енергииния баланс организма и затопля акупунктурните меридиани. Също така чрез мокса се разсейва (изгонва) така наречения вътрешен вятър и студ породен от различни фактори. Тоест според китайската медицина и су джок мокса се прилага при състояния на “недостиг” на енергията, който поражда патогенен вярър и студ. В зависимост от проблема терапията с мокса може да бъде съобразена и с природните цикли – лунен календар, сезони, часове и др.

мокса на вълнаМного добро въздействие моксата показва при проблеми с опорно-двигателния апарат.

Принципно приложението на мокса може да се извършва и в домашни условия. Като цяло е препоръчително да се прилага от специалист, който е преминал съответното обучение.

Методът на въздействие с мокса има и своите Противопоказания, които задължително се спазват:

висока температура, треска, кожни обриви, уртикария, тромбофлебити, хематоми, разширени вени, забавен или ускорен пулс в резултат на белодробни заболявания, тежки форми на сърдечно-съдови заболяавния, болести на кръвта, анемия, възпаления и открити рани в зоната за въздействие.

На картинките по-долу са дадени в ляво лъвска топлинка и в дясно печка за мокса или както често се казва мокса печка.

лъвска топлинка мокса печка

Четете още от Theodorus

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *