Китайски топки за здраве Баодинг

Ако сте били в Китай може би ви е направило впечатление, че много възрастни, а и млади хора непрекъснато въртят в дланта си едни топки. Подобно занимание в други култури е въртенето на броеници.

Тези топки са част от многовековната история на Китай и се срещат в много писмени източници. Те са известни и по цял свят. Използват се ежеднвено от милиони хора по света. Така че можем да кажем, че и в наши дни това е една жива традиция. Наричат ги още пеещи топки за здраве Баодинг или топки баодинг.

В древността са били оръжие и инструмент за практика на майсторите по бойни изкуства. Прилагани са при трениране и развиване на умения като ловкост, координация и концентрация. Също така се използват и при различни медитативни практики. Често се прилагат при лечение за възстановяване. Съществуват различни техники за въртене и работа с ръцете, пръстите и дланите.

От акупунктурата се знае, че всички енергийни меридиани завършват на пръстите на ръцете. Редовната практика стимулира енергийната система, функциите на мозъка, кръвообращението и подобрява цялостния баланс на организма. Освен това се стимулират и акупунктурните зони на дланите. Също така се намалява нивото на стреса и се стимулира работата на мозъка.

Известна е връзката между ръцете и централната неврна система и затова много практики и упражнения имат в арсенала си с движения с длани и китки.

Можете да се упражнявате на всяко място без специални условия. Само трябва да се внимава да не се изпускат върху чуплива повърхност. За начало може да се практикува върху легло, диван и др. докато се изработи техника за упражненията. Хубаво е да се тренира за начало в една посока на въртене, а по-късно и в обратна посока, след кат осе придобие известен опит може да се работи и едновременно сдве ръце.

На клипчетата може да разгледате различни техники на въртене :).

Твърди се, че топките баодинг се използват от времето на династията Мин, в период около 1368 – 1644 г. Името им идва от град Баодинг, провинция Хъбей, североизточен Китай.

Има много и различни видове топки баодинг според големината и материала от който са изработени. Топките могат да бъдат от различен материал – дърво, стомана, полускъпоценни камъни и др.

Класическият модел са изградени от стомана с вградени в тях камбанки. При въртене издават характерен звук, затова и се наричат още пеещи топки. Едната от топките издава по-силен звук с по-висок тон и е наричана ревящия Дракон. Другата топка с по-нисък тон и звук е наричана пеещия Феникс. Целта е докато се практикува с тях да се получава една своебразна песен.

По традиция топките баодинг са сложени в красиво изработена кутия. Дори и самите топки са произведение на изкуството украсени с мотиви от китайската митология и символи от фън шуй. Често се използват и като аксесоар в проекти за интериорен дизайн. Също така са и много подходящи за подарък за хора от различни възрасти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *