Поредица разкази за Вещерът Гералт от Ривия

вещерът гералтНад света е надвиснала опасност да потъне в хаос и мрак, ако бъде лишен от магията и прогреса и бъде удавен в кръв и варварство. Ако магията загине, светът също ще загине. Затова е дошло времето за огнено кръщение, което да донесе пречистване и изкупление.

Това е любимиат ми цитат от книга пета „Огнено Кръщение“.

Това е поредица от книги от полския писател Анджей Сапковски, която раказва фентъзи сагата за вещера Гералт. Гералт от Ривия е един от последните вещери по света – създание с уникални възможности, сила, умения и свръх сетива. Той обикаля света и се наема срещу възнаграждение да отърве хората от различни проблемни същества – вампири, върколаци, кикимори, елфи, джуджета, полуръстове и др.

Вещерът Гералт е единак, самотен ловец с малко, но истински приятели. Неговият прост живот в един момент се превръща в мисия да спаси света. Всичко се променя, когато пътя му се пресича с пътя на Цири, наречена Дете на предопределението според правото на Вещера.

Това е накратко историята на сагата.

Книгата е преведена на много езици по света, у нас се издава от Инфодар. Много важен момент е, че искам да похваля издателите и преводачите, които са работили, тъй като превода /според приятели, които разбират/ е на изключително ниво и с отлично качество. Подборът на думите е ключов елемент, за да може българския читател да се наслади пълноценно и да бъде част от приключението.

Почитателите на жанра фентъзи ще станат приятели на Вещера Гералт от Ривия. Просто няма как да не станат част от неговите спътници през поредица от приключения. Много бих се зарадвал да видя книгите качествено филмирани. Препоръчвам горещо на всички, които харесват такава литература да прочетат всичките книги.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *