Твоята идея – схема или рисунка?

open office draw

От доста години съм ползвал и ползвам свободен софтуер с отворен код. И напоследък се спрях изцяло на решение с отворен код за офис нужди.

За мен Open Office се оказа много добро решение. Основното нещо е, че е безплатен софтуер. Другият важен момент е наличието на много полезни програми в Open Office. В Open Office влизат Open Office Base, Open Office Calc, Open Office Draw, Open Office Impress, Open Office Math и Open Office Writer.

Акцентът ми в този материал е за Open Office Draw. Малко предисловие. Наложи ми се да поръчам матрак по специфични размери и се чудех как набързо да спретна проста схемичка. Дойде ми като идея да опитам Open Office Draw.

След като го стартирах бях приятно изненадан от възможностите, които показа на първи поглед. На картинката можете да видите примерен скрийншот от изгледа по подразбиране.

Има възможност да се нарисуват различни фигурки. Дори може да се направят диаграми, които да служат за илистрирани на различни бизнес процеси.

На всяка фигурка или част от рисунката могат да се задават различни параметри – цвят, размери, светлосянка, размери на шрифт, ефекти и др.

След като запазите своята работа можете да направите експорт директно в pdf и разбира се в други формати – gif,  jpg, png.

По-долу ще видите кратка схема скалъпена за 4-5 минути за поръчката за матрак.

скица на дюшекИзползвал съм готова фигурка малко променена, заедно със стрелки и указания с шрифт. Както е видно шрифта е с различен цвят и курсив.

Тази схема свърши прекрасна работа с ясно указание за размери. Пратих схемата за всеки случай в pdf и jpg формат.

Интересна възможност е че е помислена е групирането на обекти в едно с цел по-лесна работа.

Open Office Draw поддържа и основните възможности типични за този клас програмни продукти.

Разбира се можете да разчитате на редовни актуализации.

И сега черешката на тортата! 🙂

Можете да разширите възможностите на всеки продукт от Open Office чрез така популярните напоследък при браузерите добавки /разширения/. По този начин имате допълнителна мощ и възможности. И ако имате умения можете да направите свои добавки, които са ви необходими.

Не на последно място е възможността да се пишат макроси за автоматизация на редица дейности в Open Office.

Open Office е подходящ за ползване в работна и домашна обстановка. И то безплатно!

Можете да го ползвате под различни Операционни Системи!

Свалете Open Office оттук и опитайте!

http://www.openoffice.org/оО

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *