Психодрама – интересен метод на психотерапия и психологическо консултиране

psihodrama

Психодрамата е метод на психотерапия и психологическо консултиране, създаден от Джейкъб Морено. Класическата психодрама е терапевтичен групов процес, който използва драматичната импровизация, за да се „надникне“ в душевността на човека. Това се прави, за да се развие творческият потенциал и да се разширят възможностите за адекватно поведение и взаимодействие с хората. Съвременната психодрама не е само метод за групова психотерапия, а се прилага в индивидуалната работа с клиенти.
Психодрамата е много ефективен метод, който се счита за много щадящ по отношение на клиента, широко се използва в психологическото консултиране, индивидуална, групова и семейна терапия, бизнес консултации, педагогика и медицина, политиката, изкуството и в други области.
Дисфункционалните роли пречат на разрешаването на конфликтни ситуации, те самите могат да генерират външни и вътрешни конфликти, да доведат до унищожаване на личността. За целта са разделени на постоянни и периодични.

Психодрамата е един от методите на действие. Когато човек работи със своите проблеми и потребности, той го прави чрез действие. Това е действието, което позволява бързото преминаване отвъд това, което той вече знае за себе си, действието в известен смисъл е по-„достоверно“ от думите. Проблемът може да бъде категоризиран, като красив или грозен, но когато се премине към действие, точно тогава се случват чудесата.

По време на психодрама сесия, участниците са потопени, не само в собствените си емоции и мисли, но могат да „влязат в ролята“ на други значими за тях личности: роднини, колеги, предци и други. Този процес не е някаква мистика, той отразява личния опит от възприемането на хора и събития. Едно от основните предимства на метода, е способността директно, в конкретна ситуация, да се погледне „през очите на другите“, това помага да си обясните собствените реакции и реакциите на останалите.
Друга уникална функция на психодрамата е способността да се погледне на трудната ситуация отвън, да се види какво се случва в нейната цялост, което само по себе си има мощен терапевтичен ефект. Психодрамата е уникален метод за преподаване и развиване на умения в психотерапевтичната практика.

Виж повече на Change is Life

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *