Свалете високото кръвно със здравословна рецепта за домашно песто от Див чесън (левурда)

домашно песто от див чесън (левурда) за неустоими рецепти

левурда - див чесън в гората

Високото кръвно е бич за съвременния човек. Може да свалите кръвното с малко див чесън стига да не е хронично състояние.

Ежедневието ви сигурно е натоварено и в комбинация със стреса води до непрекъснато напрежение. Разумната консумация на див чесън под различна форма е едно добро решение за профилактика. Нека не забравяме, че дивия чесън има и много други полезни свойства. Предлагам ви рецепта за домашно приготвено песто от див чесън.

Преди да напиша рецептата за домашно песто от левурда ще ви дам кратка информация за самото растение.

Дивият чесън e растение, което е много разпространено в България. Той е познат под много имена – левурда, сибирски лук, мечи лук, леорда, горски чесън и др. Като най-разпространени са див чесън и левурда.

Латинското наименование на дивия чесън е Allium ursinum, където ursus означава мечка.

Интересен факт е, че първата храна на мечките след зимен сън е именно дивия чесън.

Дивият чесън расте сред широколистни гори в богати на хумус почви до 1000 – 1200 метра надморска височина. Той може да бъде отглеждан и в леха в градинката в двора.

Листата на растението са близки до момината сълза, която е отровна. За да се уверите, че сте набрали див чесън разтъркайте малко прясно откъснато листо и ще доловите мек аромат на чесън. А най-добре, когато отивате за първи път да берете левурда се уверете, че може да разчитате на човек, който я познава.

Когато берете левурда можете да взимате дръжката заедно с листото. По-късно при обработката можете да отделите листата от дръжките и да замразите дръжките. През годината можете да използвате дръжките като подправка. Можете разибра се, да замразите и листа.

Най-доброто време за бране на див чесън е във времето от март до края на април и началото на май. Важно е да се отбележи, че трябва да наберете див чесън преди времето на цъфтеж. Тогава хранителните и лечебни качества са най-силни. За тях има много информация в Интернет, която можете да разгледате.

Ето и самата рецепта за песто от левурда:

Необходими продукти

Студено пресован extra virgin зехтин – 1 или повече бутилки, зависи от количеството левурда, което сте набрали.

Сол – морска, хималайска или каквато ви харесва. В тази рецепта аз използвах морска сол.

Захар – кафява или рафинирана, както ви харесва.

Ябълков оцет.

Стъклени буркани, които се затварят добре.

Начин на приготвяне

Преди да започнете в подходящ съд добавяте малко захар, зехтин и морска сол. Докато накъсвате листата ще се разтопят захарта и солта.

Измивате и изчиствате листата на левурдата, като отделяте дръжките и ги замразявате за ползване през годината.

Добавяте малко накъсани листа и с пасатор започвате да разбивате по малко и с разбъркване.

От време на време опитвате на вкус.

След достигане на подходяща консистенция започвате да разпределяте по буркани. Като пълните всеки буркан оставяте един пръст отгоре и доливате зехтин. По този начин се получава тапа, която запазва пестото.

песто от див чесън (левурда)Можете да видите снимка от моето произведение точно преди разливане по бурканите.

След като сте сложили зехтин на всеки от пълните буркани затваряте хубаво и ги нареждате в хладилника.

През годината с малко песто можете да направите сос или дресинг за салата. Приготвяте по-овкусена каша като се добавят още  оцет, вода, зехтин, кедрови, орехови ядки.

Ако ви е харесала тази рецепта ще се радвам да я споделите с приятели. Или пък ако имате идеи как да я направим по-вкусна може да споделите в коментарите под материала.

ВНИМАНИЕ: Левурдата е неколкократно по-силна от обикновения чесън с който сте свикнали. Сваля кръвното! Консумирайте с мярка. Пестото е за подправка, а не за наяждане. Също и при използване на свежи листа. Не повече от едно листо в общия съд за салата.

2 thoughts on “Свалете високото кръвно със здравословна рецепта за домашно песто от Див чесън (левурда)

  1. Левурда или див чесън, както и да е правилно все е супер полезно за здравето.

    Аз например, всеки сезон си суша и стривам на прах няколко връзки. Старая се всяка година да имам прясно сушен див чесън за подправка.

    За първи път виждам тази рецепта и въобще нямах представа как се прави песто.

    Благодаря за страхотната публикация!

  2. Някои хора през Великденските пости 40 дни Консумират всеки ден салата от ЛЕВУРДА с оцет и олио (вместо маруля). Не само че детоксикира организма, но и дава енергия, отслабва се.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *