Ценни съвети за грижа и поддръжка на кожени дрехи

Ценни съвети за грижа и поддръжка на кожени дрехи

Почти всеки човек има кожени дрехи в своя личен гардероб. Те обаче имат нужда от специална поддръжка и съхранение. Ако се спазват някои правила ще може да им се наслаждавате дълго време.

Кожени дрехи с дълъг косъм

Дрехите с дълъг косъм трябва да се почистват веднъж годишно. Необходимо е да следите дали дрехата е мръсна и мазна. Това може да проверите като прекарате ръка срещу растежа на косъма. При положение, че космите са мазни и се слепват почистването е наложително.

Кожени дрехи и вода

Важно е да предотвратяване на мокренето на кожените дрехи. Когато са намокрени е необходимо да ги изтръскате и да ги сушите далече от отоплителни уреди.

Разстелете дрехата и я посипете с борова киселина на прах. Оставете да престои няколко часа. Хубаво изтърсете дрехата, изчеткайте я по посока на косъма и окачете да се проветрява.

Лъскавина и блясък

За да поддържате и подновявате блясъка на кожените дрехи ги изтривайте с мек парцал леко натопен в терпентин. Търкайте по посока на растежа на космите. След като се се изпари терпентина, напудрете дрехата с талк и след 30 минути я изтърсете.

Съхранение и почистване

Хубаво е да държите дрехите от кожа на хладно и сухо място. Когато се наложи може да почиствате яката и маншетите с мек тампон напоен в бензин. След това попивате с мек тампон от трико и оставяте да се проветрят.

В началото на пролетта през месец март изтупайте кожените дрехи с мека и гъвкава пръчка. Може да използвате и прахосмукачка или да ги изчеткате. Проветрявате ги 1-2 часа и след това се прибират в специално ушити калъфи от плат с тъмен цвят.

Важно да знаете, че кожата се поврежда от използване на парфюми. Също така дрехите могат и да загубят цвета си.

Мазните петна се почистват като ги посипете с талк или тампон напоен с бензин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *