Йога в офиса – част 1

йога в офиса част 1 с Александра Жабонова

Знаете ли, че офисът ви е чудесно място за практикуване на йога по време на работа? Не изисква време за придвижване към йога студиото. Нямате нужда от специално облекло. Ползвате обедната си почивка за това.

Йогата в офиса по време на работа е изключително полезен начин да подобрите енергийните си нива, да облекчите болката в долната част на гърба, да раздвижите раменете, врата. Когато седите твърде дълго и сте готови за разтягане, има много движения, които можете да направите точно там, където се намирате.

Забравете за сложните пози. Имате нужда само от стол, бюро и тялото си разбира се. Време е да намерите своя вътрешен мир, дори сред звука на телефоните и флуоресцентни лампи. Пуснете любимия си музика за йога и се потопете напълно .

Като дългогодишен банков служител, до скоро и аз изпитвах огромната нужда да се раздвижа във времето за почивка. И тъй като съвместявах и двете дейности , извлякох максимална полза от това. Повечето от вас знаят, че дългото стоене пред бюрата на компютрите водят до изключително неприятни усещания в кръста, врата, раменете и не само.

Днес, ще ви покажа три пози от йога, които са подходящи да изпълняваме на работното си място. Създадени за хората, които нямат време да посещават студиата.Хора, които искат да извлекат малко повече от времето си за почивка.

Първо упражнение (Марджариасана)

Първото Упражнение, което ще направим е като седнем удобно на стола си с изправен гръб. Преплетете пръсти и ги поставете на врата. Лактите сочат на страни. При вдишване отворете гърдите, а на издишване отведете брадичката си към гръдната кост, заоблете гърба и насочете лактите напред. Това е вариант на така известното упражнение Котешко гръбче, само че на стол. Направете 8 повторения. Така наречената на санскрит Марджариасана.

Второ упражнение (Ардха мациендрасана)

Второто упражнение е любима моя поза, която изпълняваме в йога студиото, в което водя класовете си Странична извивка или така наречената на санскрит Ардха мациендрасана.

За целта кръстосайте десният крак върху левият. Поставете лявата ръка на дясното коляно и на издишване усучете тялото на дясно. Задръжте за пет бавни и дълбоки вдишвания и издишвания. И повторете като смените крака и усучете тялото на ляво.

Трето упражнение (Тириака тадасана)

Третото упражнение, което съм подготвила днес е Поза палма с наклон на страни или както е по-известна на санскрит Тириака тадасана. Отново в седнало положение преплетете пръсти и обърнете дланите си навън. При вдишване повдигнете ръцете си над главата, дланите сочат към тавана. Вдишайте в център и издишайте навеждайки се на дясно като наклона е само от горната част на тялото. Не повдигайте седалището от стола. Върнете към център и издишайте на ляво. Направете пет повторения в едната и другата посока.

Упражненията са изключително лесни и именно това ги прави удобни за изпълнение .За няколко минути вие можете да помогнете на себе си да облекчите напрежението и сковаността в тялото си, да създадете личен оазис, който да ви накара да се почувствате заредени, облекчени и спокойни по време на работния процес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *