Японските часовници конкурират швейцарската точност

Правенето на часовници е занаят, известен от няколко столетия, който винаги се е свързвал с майсторство на изработката, прецизност и усет към най-малкия детайл. Едни от първите часовници, всъщност са произведени като аксесоари за знатни дами от аристокрацията. Едва по-късно те стават достъпни аксесоари и за джентълмените. Причината е, че първоначално китката на ръката била запазено място единствено за дамските гривни. Заради своята практичност, те бързо се превръщат в необходимост и за  мъжете.

С напредването на технологиите, занаятът се превръща в масово производство и часовниците стават достъпни за всички. Швейцарските производители и до днес са емблема на високото майсторство в часовникарската индустрия. Не случайно се е появил и широко използваният израз – “точен като швейцарски часовник”. Една друга нация, също обаче може да се похвали с много постижения в тази сфера и се превръща в достоен конкурент на швейцарската точност. Да, става дума за японците. Те са създали едни от световно известните брандове за часовници, за които накратко ще Ви разкажем в тази статия.

Casio

Японската компания Casio е създадена малко след края на Втората Световна война в Токио. Макар днес компанията да е известна най-вече с производството на часовници, Casio започват своята дейност произвеждайки различни видове електроника – калкулатори, мобилни телефони, камери и дори музикални инструменти. Минават почти три десетилетия, докато японският гигант пуска на пазара първия си електронен часовник, наречен “Casiotron”. Виждайки успеха му, компанията решава да се развива и в тази посока. Големият им пробив обаче идва със създаването на най-известния  модел – G-SHOCK през 1984 г. И до днес ще го видите на китките на множество хора по целия свят. Той е толкова предпочитан както заради голямото разнообразие от цветове и модели, така и заради уникалната си здравина, удароустойчивост и водоустойчивост.

Seiko

Вероятно много от вас за чували за Seiko. Компанията е създадена през далечната 1881 г. и оперира на пазара вече 139 години. Много малко компании в световен мащаб могат да се похвалят с подобно постижение. Тя е създадена от младия предприемач Кинтаро Хаттори, а днес се управлява от неговия пряк наследник – Шинджи Хатори. Seiko успяват да поддържат традициите живи, като едновременно с това търсят новаторски подход към създаването на часовниците си. През 1969 г. те са първите, които пускат на пазара часовник с кварцов механизъм – Quartz Astron. Той впечатлява света със своята точност, която никой друг модел преди това не е успявал да постигне. Това е истинска революция в часовникарската индустрия, които им отрежда славата на една от водещите компании в световен мащаб.

Citizen

Любителите на висококачествените часовници по всяка вероятно са добре запознати със Citizen – още една от големите и иновативни компании, чиято история започва от Страната на изгряващото слънце. Компанията е основана през 1918 г. и става известна най-вече с уникалната си патентова технология, наречена Eco-drive. Тя е изцяло насочена към опазването на околната среда, тъй като те създават соларни кварцови часовници, зареждащи се от слънчевата светлина. Така потребителите спестяват разходи от подмяната за батерии, което помага и да се предотврати замърсяване на почвата и водите. Заради иновативността, прецизността и високите стандарти, Citizen бързо напускат пределите на Япония  и се превръщат в любима марка на всички, които определят себе си като “граждани на света”.

Това са едни от най-известните японски брандове, които успяват да съхранят майсторството на този занаят, като едновременно с това експериментират с нови технологии и непрестанно развиват часовникарската индустрия. Това превръща техните часовници в задължителен аксесоар, който изтънчените познавачи, а и всеки търсещ качество, трябва да притежава в колекцията си. За качествени японски часовници на изгодни цени, може да посетите https://timedix.bg/.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *