За въздуха на София и съвременния идиотизъм

въздухът на София и съвременния идиотизъм

В последните години се появиха безумни изказвания и мнения по отношение на въздуха в София. Те имат различни цели – от набиране на популярност и аудитория до генериране на сериозни приходи по една или друга линия. Появиха се какви ли не групи във Фейсбук изразяващи какви ли не становища. Съвременният идиотизъм придобива нови измерения. Когато се опита човек да им каже, че не са наясно и буквално лъжат се започва неистова агресия или както някои използват една дума, която нищо не значи – хейт.

Всеки иска да има мнение без значение дали има квалификацията да го изкаже или не. Но ако някой се опита да го опровергае се започва една дълга сага.

Първо ще дам малко фактологичен материал, който учтиво се пропуска или заобикаля в зависимост от интересите на една или друга група.

За разлика от новите поколения аз не си падам по мненията просто, за да ги изкажа, а по-скоро по обоснованите твърдения. Което и ще се опитам да ви покажа.

Град София

София е най-големият град в България, също така е и столица на страната. В него е съсредоточена голяма част от активното население на България в търсене на по-добри възможности за живот и развитие.

Градът е разположен в западната част на България в Софийската котловина /Софийско поле/ като е заобиколена и от планините Витоша, Люлин и Стара планина.

Климат

Град София се намира в Умереноконтинентална климатична област. Като се характеризира със студени зими и топли и горещи лета.

Типично за климата на града е периода на мъгли в началото на зимата, които са съпроводени с температурни инверсии. Тези явления често причиняват своебразна „въздушна тапа“, така че замърсяванията от антропогенната дейност не могат да се разсеят и въздуха е застоял.

Температурните инверсии са типични за затворени полета каквото е Софийското поле. Те са явление, което се състои в повишаване на температурата с нарастване на височината. В долните части е изключително ниска и се увеличава във височина.

Друг важен момент е че няма въздушни течения, които регулярно да „вентилират“ въздуха в Софийската котловина. Тя представлява един вид „чаша“, която е оградена от всички страни.

Важно явление за района на София са така наречените падащи ветрове /фьон/.

Релеф

София се намира на надморска височина 550м. на дъното на плиоценско езеро, което във времето е било наситено с дебели седиментни пластове на места достигащи до 700-800 метра. Освен трите планини, които споменах по-горе, които ограждат котловината на града има и няколко хълма – Баба, Редута, Лозенец.

През Софийското поле преминават и няколко реки – Искър, Владайска, Перловска, Суходолска, Слатинска, Боянска, Бистришка, Банкянска.

Антропогенна дейност

До 2010-та година в София работеше огромния комплекс „Кремиковци“, който основно замърсяваше района на целия град години наред.

С идването на демокрацията автомобилите станаха сравнително достъпни и рязко се увеличиха с приходящите жители на София. Поради финансовото състояние и редица психологически комплекси масата решиха, че без автомобил не могат и карат всякакви превозни средства на по намколко си години бълващи отпадъци във въздуха.

До 90-та година автомобилите бяха основно на бензин и много рядко на дизел. В момента по-голямата част са на дизел и на газ.

В наши дни автомобилния трафик е основният замърсител на град София в комбинация с липсата на елементарна хигиена и поддръжка на улиците из целия град. Преди 90-та година редовно се миеха и то на чести интервали. Това сега не се прави.

Грамотност и обща култура

В последните години в поколенията се наблюдава откровено намаляване на общата култура, както и на грамотността. По отношение на грамотността нещата дори са трагични.

За общата култура ще приведа малък пример. На въпроса към студентка 2-ри курс университет – Кой е Наполеон? е последвало доста време за мислене. Отговорът бил, че не знае.

С всяко поколение неговите представители искат всичко сега и веднага без да полагат усилие за мислене или учене. Те са силно повлияни от филми, игри и Интернет. Често се шегувам, че масата приема нещата, че ако го пише в Интернет е вярно. Преди години същото бе с телевизията. Ако нещо се кажеше по телевизията е вярно.

Фините прахови частици /ФПЧ/

ФПЧ се появиха като удобно извинение или причина и разбира се, главен обвиняем за проблема със замърсяването на въздуха в град София. По този повод от здравомислещите хора се появиха редица шеги с фините прахови частици като виновни за мръсния въздух.

Важно е да се знае, че праховите частици са два вида – с изкуствен произход и с естествен произход. Като за вторите учтиво се мълчи. Тоест, праховите частици се изкарват само и единствено като резултат от замърсяванията от човешката дейност. Това разбира се внушава отново от групи с определени интереси.

Фините прахови частици бяха и са набедени едва ли не за всичко, а пък хората останаха невинни.

Другият огромен мит е как някакви хора горели гуми и това видите ли замърсявало цяла София. Мисля, че средно интелигентен човек няма да се върже на такива смехотворни твърдения 🙂 .

Новите софиянци

Новите софиянци са пълчища млади хора в по-голямата си част прииждащи в София и другите по-големи градове в търсене на по-добра реализация. Те идват със своя бит и култура и разбира се с техните си номера, които искат да прилагат както по родния край.

Тези същите без коли не могат. Те карат масово дръгели по на намколко си години в повечето случай на дизел. За тях е унижение да се возят в градския транспорт и не слизат от колите си. Те, същите роптаят за задръстванията и безумния трафик. Но, истината е че те са основните виновници за това.

Мръсният въздух в София

Каквото и да се прави като мерки за изчистване има период през годината, когато температурните инверсии и мъглата определят нещата. Тогава няма въздушно течение и няма как да се разсее въздуха.

Мръсният софийски въздух е резултат на климатични особености, геоморфоложки характеристики на района на Софийската котловина в съчетание със замърсяването причинено от човешката дейност – транспортен трафик, стари автомобили, производствена дейност и др.

Не е виновен само кмета или общината! Всички ние, жителите на София сами сме си виновни за положението с мръсния въздух.

Така че това е истината за мръсния въздух в София и всичко друго е спекулация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *