За българите, възпитанието и още нещо

Масово, българите обвиняват държавата, различни фактори и какво ли още не за дадена ситуация или положение. Често, не искат да разберат, че причините може да са и в тях самите.

Някъде, бях чел една мисъл, че човек не трябва да има деца под 30 годишна възраст. И не за друго, а поради простата причина, че той още не се е формирал като личност. Да не говорим, че това да си родител е различно нещо от това да си направил деца. Деца се правят лесно, трудно се възпитават.

Сега, масово се виждат какви ли не безумни ситуации в обществото.

Винаги да сме първи

Българинът не отстъпва на никого и пред нищо. Винаги иска все да е първи.

Вземете един малък пример. А именно със спазването на предимството по пътищата. В България няма такова нещо. Нашият е тръгнал и това е, той да е.

Статистиката за злополуки и произшествия на пешеходни пътеки или в резултат от отнето предимство е огромна. Дори и в някои случай с фатален край.

Вижте в един магазин или хипермаркет на големите вериги какво става. Хората се блускат с количките, за да не би нещо да стане ако не са преди теб. Навсякъде бясно бързане. Човек ще си помисли, че са хирурзи и е спешно да те прередят.

За информация, такова нещо в страна извън България не съм виждал. Или ако го видя то винаги този, който го прави не е местен.

Само аз имам право да живея, другите не!

Ще ви разкажа една малка история.

В апартаментът над нас се започна ремонт от наследници.

Като начало те въобще не се съобразиха за почивка от 14 до 16 часа по никакъв начин. И си правиха ремонта непрекъснато през деня без значение дали е почивен или делничен ден. По време на ремонта поискаха да се ползва по-тясна тръба за общия водопроводен щранг без да се интересуват от стандартизация, правила или мнения на другите съкооператори.

Същите тези решили един ден да си мият прозореца и с бутилка плакнат стъклото, така че ни нацапаха нашите прозорци.

Сложиха си климатик без да има ваничка под него за оттичане. Започна да ни капе на прозореца и да го замразява през зимата. Това капане и шума от капките бе цяла нощ. На въпросът ми да си сложат ваничка ми се обясни, че нямало да прави разходи и ми тресна вратата с думите „Аре, лека нощ!“. Оттогава не общувам с тях по никой начин.

Е, разбрахте картинката. 🙂

В това отношение българинът е безцеремонен.

Да не говорим за карането по тротоара и пешеходните зони на велосипеди, тротинетки, бордове и какво ли още не. И то в нарушение на Закона за Движение по пътищата. Не се интересуват дали пречат или не. Те, нямали къде да карат!? Ми, къде е казано, че трябва да карат, пък аз да попитам! 🙂

Бългирнът не се съобразява с околните и с обществото като цяло. Това е видно отгоре като се тръгне от управляващите та се стигне до най-обикновения човек.

Правилата и Законите

Българинът иска да има правила и закони. Истината е, че ги има. Добри или лошо е без значение.

Има ги, но всеки иска да ги заобикаля. И това пак се прави от всички. От върха на държавата до долу, от институции и от граждани. Като институциите често пречат на гражданите да се възползват от техните права или ги ограничават.

Дори в една фирма като има правила. Първият, който ги нарушава е шефа. 🙂

Възпитанието

Българите показват ежеднвено на децата си как да не се съобразяват с обществото, законите, околните, съседите и др.

За да се получават така нещата са виновни всички. От високите нива на държавата чак до обикновения гражданин.

Обноски и етикет

Дори елементарни неща като обноски и етикет вече са рядко срещано явление в ежедневието.

Дори пожеланието Добър Ден вече не се чува често. Това Здравейте, което дори се е наложило и по медии не е много приятно.

Ако отидете на заведение ще видите как все едно прасета се хранят, а не хора. На масата вкъщи или навън сме все с телефона. Сякаш международното положение зависи от нас и ние зависим от международното положение. 🙂

Ако имате мнение по въпроса споделете го под статията. Така ще се съберат полезни неща и ще може да се подобри реалността за всички нас. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *