Как да останете във форма, докато сте студенти?

Всеки, на когото някога се е налагало да живее на общежитие в Студентски град, знае, че това може да бъде истинско предизвикателство. Животът далеч от вкъщи е изкушаващо приятен, но скоро ще усетите липсата на домашно приготвена храна и някои други удобства. Обикновено студентите избират нещо бързо и калорично за ядене, защото нямат време и условия за готвене. В допълнение, дългите  лекции често изкушават да си вземат нещо сладко за подсилване. Редовното пътуването с автобус, води до значително по-ниска физическа активност. Накрая, съчетанието на тези фактори води до качване на няколко излишни килограма. За да не попадате и  Вие в тази неприятна ситуация,  ще Ви дадем няколко идеи как да останете във форма, докато сте студенти. Хубавото е, че не е нужно да сте атлети или запалени спортисти, за да изглеждате и да се чувствате добре. Вижте кои са те:

  1. Бъдете мотивирани

Всяка успешна промяна започва отвътре. Затова е важно вие самите да осъзнаете какви са последиците от нездравословния начин на живот. Мотивирайте се и си поставете цел. Не е необходимо това да бъдат определени килограми, които да свалите. Вместо това, пожелайте да имате плочки на корема или пък да се поберете в старите дънки, които вече не ви стават. Това ще ви помогне да бъдете последователни и да устоите на калоричните изкушения, които дебнат от всеки ъгъл.

  • Приготвяйте си храна вкъщи

Ако е възможно, приготвяйте си храна вкъщи. Вероятно няма да имате време да готвите кулинарни шедьоври, но дори да е нещо лесно и бързо, поне ще знаете какво наистина сте сложили в него. В голяма част от храните, които се предлагат навън, ще откриете прекалено много консерванти, захар, оцветители и други нездравословни съставки. Приготвяйки си ядене сами, ще ограничите максимално консумацията им и ще се погрижите за тялото си.

  • Спортувайте в университета

Голяма част от университетите имат спорт, включен в задължителната програма на студентите. Това е една чудесна възможност, от която може да се възползвате. В повечето случаи може да избирате между много и разнообразни активности – от гимнастика и футбол, до туризъм и катерене. От Вас зависи какво ще изберете и разбира се, дали ще посещавате занятията редовно. Все пак е важно да подчертаем, че освен че ще се раздвижите, това няма да ви коства допълнителни разходи.

  • Тренировки в зала

Ако Вашето учебно заведение не предлага тази опция или пък имате нужда от допълнителна физическа активност, тогава помислете за тренировки в зала. Един от най-популярните вариант за поддържане на стегнато тяло, това е фитнесът. Добра идея е да си вземете месечна карта, така знаете, че всеки път, в който не отидете, губите пари. Ако пък не ви харесва да ходите сами в залата и лесно губите желание, груповите тренировки са по-добър вариант за Вас. Там ще имате възможността да се запознаете с други мотивирани хора, ще  подобрите социалните си контакти и фигурата си. Какъв спорт ще изберете зависи от вас. Има много възможности за народни танци в Студентски град, а също и всякакви модерни тренировки като: зумба, канго и др, които може да намерите в MVJ Sport & Dance (https://www.facebook.com/MVJ.SPORT/)

  • Движение, движение и пак движение

Използвайте хубавото време и всеки свободен момент, за да се разходите навън. За да бъдат дългите разстояния по-приятни, поканете някой приятел. Докато си говорите, няма дори да усетите, колко много сте вървели. Освен това, колелото също е една страхотна алтернатива за придвижване в трафика. Ако не сте от мързеливците, може да правите и кратък сутрешен джогинг. Възможности не липсват. Единственото, което е необходимо е да сте мотивирани и да не се отказвате.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *