За буквите

за българските букви

Кирилицата е предмет на спор между руснаци и българи, кой на кого я е дал. Дори и в този спор в последно време се включват и македонците с техните експертни мнения и препоръки.

Историческата истина, обаче е друга и тя не се харесва на управници от различни страни и епохи. Това обаче не променя фактите :). Именно за тях е този материал.

Старал съм се да не го оцветявам с патриотични краски, защото и на мен може да ми се искат много неща, но реалността е по-различна.

Приятно четене! 😉

Много хора не знаят няколко факта за кирилицатабългарската азбука чрез която днес пишем на родния език:

 1. Климент е създателят на кирилицата.
 2. Братята Кирил и Методи са изобразявани неправилно с азбука, която не са нито създавали, нито виждали.
 3. Кирил и Методи създават глаголицата по поръчка на княз Ростислав, владетел на Великоморавия в манастира Св. Полихрон в планината Олимп (днес Улудаг) в Мала Азия. Там Методи дори за известно време е игумен на манастира. Доста далече от България.
 4. Глаголицата е създадена с цел да се помогне на Великоморавия. По това време България и Франкската Империя са били съюзници срещу Великоморавия. Тя иска помощ от ромеите и те, за да имат влияние решават да предприемат действия.
 5. Също така доста по-късно руснаците добавят я и ю.
 6. През 1563 година за първи път се споменава кирилицата в издание на Новия Завет на хърватски език в гр. Тюбинген. Там се споменава, че е издаден с ”сцируличкими слови”, тоест с кирилиски думи (букви). Това е най-ранното споменаване на кирилицата при това не на български език. Обърнете внимание, че е ”леко” извън България.

Много хора едва ли не твърдят, че Кирил и Методи имали някаква просветителска мисия и прочие. И също така, че солунските братя са създали кирилицата специално за България и българския език. Нищо подобно. Те дори не са стъпвали в България и не са имали нищо общо с нас.

Народността на Кирил и Методи е неясна. Сигурното е че са били висши ромейски служители.

Налагането на християнството започва след 865-та година, а тримата ученици на двамата братя достигнали България е малко над 20 години по-късно. Ако княз Борис е знаел и е бил във връзка с двамата братя създали глаголицата защо е трябвало да чака толкова много време, за да започне да заменя гръцките духовници и книги?

По това време у нас се е ползвал гръцки език и гръцки монети (всички около България са имали собствени монети, но не и ние, защо не зная). Използвала се е и натурална размяна.

Абсолютно немислимо е Ромейската Империя, която след Покръстването е изпратила в България гръцки духовници и богослужебни книги ”да стимулира или да изпрати” тези двама просветители Кирил и Методи, за да заменят гръцкото духовно влияние. Това означава да се върви против интересите на Империята.

Има един обективен факт. А именно, кирилицата не е славянска азбука, а българска.

И първо е създадена азбука за Великоморавия. Именно, глаголицата.

А създаването на кирилицата е супер случаен момент защото са избягали ученици на Кирил и Методий. Не е плод на някакъв грандиозен план или поръчка. Просто, случайност.

В историята има доста случайности. Една от тях е гонитбата на учениците на Кирил и Методи от Великоморавия от страна на тогавашното немско (източнофранкско) духовенство. И поради това преследване трима от тях се добират до България и минават р. Дунав при Белград, тогава граничен български град. И боритарканът (държавна длъжност, нещо като управител на града), като разбира кои са те и от какво бягат, ги праща на Княз Борис. А създаването на глаголицата е станало по поръчка на ромейското държавно и духовно ръководство по молба на княз Ростислав, владетел на Великоморавия

Когато Климент идва и когато създава кирилицата той използва 28 букви от гръцката азбука (самият Черноризец Храбър го казва). И правилно, защото този език е познат и се ползва от години по нашите земи.

По това време България и Франкската Империя се домогват до земите на Великоморавия. И тя търси съюзник в лицето на Ромейската Империя, която използва това положение и командирова двамата братя Кирил и Методи със своята азбука, за да подготвят местни свещеници, които да проповядват на местния език. Това време съвпада с периода в който България се проповядва на гръцки от гръцки свещеници. Глаголицата се донася в България от тримата ученици на Кирил и Методи – Климент, Наум и Ангеларий.

Тези неща ги казва Черноризец Храбър за който се предполага, че е бил втория син на Борис I, Симеон.

Учените приемат, че глаголицата е създадена около 855-та година. А християнството започва да се налага в България след 865-та. Ако княз Борис е знаел, че има такава писменост за славянски език защо не я е въвел?! Както твърди Божидар Димитров и някои други, които считат, че едва ли не тази писменост е създадена по нареждане на Борис I.

Глаголицата е създадена в манастира Свети Полихрон в планината Олимп, но не тази в сегашна Гърция, а това е друга планина със същото име в Мала Азия и сега се казва Улудак. Която е достатъчно далеч от България, за да имат братята контакт с нея. За известно време Методи е бил и игумен на този манастир.

Една важна подробност държава Византия няма и никога не е имало. Нейното име е било Василия Тон Ромеон, което означава държава на римляните. Названието Византия е въведено от немеца Йеронимус Волф в средата на 16-ти век по старото име на Константинопол, което е било Византион.

В науката има истини и неистини. Няма трети вариант..

4 thoughts on “За буквите

 1. Много интересна статия. Накара ме да се замисля и ще се опитам да направя проучвания по нея.
  Благодаря на автора!

 2. Климент създал кирилицата….

  Толкова неверни факти има, че чак нагло изглежда авторът да напише такава статия…

  1. Абсолютно, Климент е създал кирилицата като взима букви от гръцката азбука.

   Ще се радвам да посочите източници, за да се уверим.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *