За буквите

за българските букви

Кирилицата е предмет на спор между руснаци и българи, кой на кого я е дал. Дори и в този спор в последно време се включват и македонците с техните експертни мнения и препоръки.

Историческата истина, обаче е друга и тя не се харесва на управници от различни страни и епохи. Това обаче не променя фактите :). Именно за тях е този материал.

Старал съм се да не го оцветявам с патриотични краски, защото и на мен може да ми се искат много неща, но реалността е по-различна.

Приятно четене! 😉

Много хора не знаят няколко факта за кирилицатабългарската азбука чрез която днес пишем на родния език:

 1. Климент е създателят на кирилицата.
 2. Братята Кирил и Методи са изобразявани неправилно с азбука, която не са нито създавали, нито виждали.
 3. Кирил и Методи създават глаголицата по поръчка на княз Ростислав, владетел на Великоморавия в манастира Св. Полихрон в планината Олимп (днес Улудаг) в Мала Азия. Там Методи дори за известно време е игумен на манастира. Доста далече от България.
 4. Глаголицата е създадена с цел да се помогне на Великоморавия. По това време България и Франкската Империя са били съюзници срещу Великоморавия. Тя иска помощ от ромеите и те, за да имат влияние решават да предприемат действия.
 5. Също така доста по-късно руснаците добавят я и ю.
 6. През 1563 година за първи път се споменава кирилицата в издание на Новия Завет на хърватски език в гр. Тюбинген. Там се споменава, че е издаден с ”сцируличкими слови”, тоест с кирилиски думи (букви). Това е най-ранното споменаване на кирилицата при това не на български език. Обърнете внимание, че е ”леко” извън България.

Много хора едва ли не твърдят, че Кирил и Методи имали някаква просветителска мисия и прочие. И също така, че солунските братя са създали кирилицата специално за България и българския език. Нищо подобно. Те дори не са стъпвали в България и не са имали нищо общо с нас.

Народността на Кирил и Методи е неясна. Сигурното е че са били висши ромейски служители.

Налагането на християнството започва след 865-та година, а тримата ученици на двамата братя достигнали България е малко над 20 години по-късно. Ако княз Борис е знаел и е бил във връзка с двамата братя създали глаголицата защо е трябвало да чака толкова много време, за да започне да заменя гръцките духовници и книги?

По това време у нас се е ползвал гръцки език и гръцки монети (всички около България са имали собствени монети, но не и ние, защо не зная). Използвала се е и натурална размяна.

Абсолютно немислимо е Ромейската Империя, която след Покръстването е изпратила в България гръцки духовници и богослужебни книги ”да стимулира или да изпрати” тези двама просветители Кирил и Методи, за да заменят гръцкото духовно влияние. Това означава да се върви против интересите на Империята.

Има един обективен факт. А именно, кирилицата не е славянска азбука, а българска.

И първо е създадена азбука за Великоморавия. Именно, глаголицата.

А създаването на кирилицата е супер случаен момент защото са избягали ученици на Кирил и Методий. Не е плод на някакъв грандиозен план или поръчка. Просто, случайност.

В историята има доста случайности. Една от тях е гонитбата на учениците на Кирил и Методи от Великоморавия от страна на тогавашното немско (източнофранкско) духовенство. И поради това преследване трима от тях се добират до България и минават р. Дунав при Белград, тогава граничен български град. И боритарканът (държавна длъжност, нещо като управител на града), като разбира кои са те и от какво бягат, ги праща на Княз Борис. А създаването на глаголицата е станало по поръчка на ромейското държавно и духовно ръководство по молба на княз Ростислав, владетел на Великоморавия

Когато Климент идва и когато създава кирилицата той използва 28 букви от гръцката азбука (самият Черноризец Храбър го казва). И правилно, защото този език е познат и се ползва от години по нашите земи.

По това време България и Франкската Империя се домогват до земите на Великоморавия. И тя търси съюзник в лицето на Ромейската Империя, която използва това положение и командирова двамата братя Кирил и Методи със своята азбука, за да подготвят местни свещеници, които да проповядват на местния език. Това време съвпада с периода в който България се проповядва на гръцки от гръцки свещеници. Глаголицата се донася в България от тримата ученици на Кирил и Методи – Климент, Наум и Ангеларий.

Тези неща ги казва Черноризец Храбър за който се предполага, че е бил втория син на Борис I, Симеон.

Учените приемат, че глаголицата е създадена около 855-та година. А християнството започва да се налага в България след 865-та. Ако княз Борис е знаел, че има такава писменост за славянски език защо не я е въвел?! Както твърди Божидар Димитров и някои други, които считат, че едва ли не тази писменост е създадена по нареждане на Борис I.

Глаголицата е създадена в манастира Свети Полихрон в планината Олимп, но не тази в сегашна Гърция, а това е друга планина със същото име в Мала Азия и сега се казва Улудак. Която е достатъчно далеч от България, за да имат братята контакт с нея. За известно време Методи е бил и игумен на този манастир.

Една важна подробност държава Византия няма и никога не е имало. Нейното име е било Василия Тон Ромеон, което означава държава на римляните. Названието Византия е въведено от немеца Йеронимус Волф в средата на 16-ти век по старото име на Константинопол, което е било Византион.

В науката има истини и неистини. Няма трети вариант..

4 thoughts on “За буквите

 1. Климент създал кирилицата….

  Толкова неверни факти има, че чак нагло изглежда авторът да напише такава статия…

  1. Абсолютно, Климент е създал кирилицата като взима букви от гръцката азбука.

   Ще се радвам да посочите източници, за да се уверим.

 2. Много интересна статия. Накара ме да се замисля и ще се опитам да направя проучвания по нея.
  Благодаря на автора!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *