Коя е най-успешната Българска книга, и как авторът и стана най-мразеният в литературните среди…

Задругата - Добри Божиов

Коя е най-успешната българска книга в последните години?

Сигурно случайно сте чули за „Задругата“ – историческият супер-роман на Добри Божилов. Случайно, защото тази книга така изригна от „нищото“, и направи такъв фурор, че предизвика необуздана завист на цялата литературна общност, и тя я обрече на забрава и цензура.

Никой литературен критик или анализатор не пише вече нищо за нея. Никое литературно предаване не я представя, въпреки че още в годината на излизането си се превърна в бестселър, и финишира на второ място по продажби сред цялата художествена литература. Не само българската, а цялата – изпревари Дан Браун, Джоан Роулинг, Сидни Шелдън и Джон Гришам.

„Заради тази книга, всички ме намразиха. Колеги-писатели, като ме видят на тротоара, минават от другата страна, за да не се срещнем и да си кажем „две приказки“. Официално не сме скарани, но ме избягват…“ – коментира авторът Добри Божилов.

И действително – в първите седмици след излизането и се наблюдава стандартно представяне в литературните среди. След това – изведнъж всичко изчезва, и остават единствено промоционалните статии, които самият автор пише, и публикува в собствените си блогове.

Независимо от това, социалните мрежи и Интернет се оказват достатъчна среда, и книгата се превръща във фурор.

„Задругата“ е историята на тайна българска организация, създадена от цар Иван Шишман, за да помогне на народа ни да оцелее по време на робството. Тя се състои от безукорно честни и всеотдайни хора, които съхраняват старите български познания, документи, и немалко пари, за да подготвят народа за освобождението.

Заради огромния интерес, само 11 месеца след излизането и, бе пуснато продължение – „Заветът“, което също се превърна в бестселър. В момента се очаква трета част, която на ръкопис носи работното заглавие „Сказанието“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *