5 предпазни мерки за безопасност при превози на товари

Когато купувате камион, трябва да вземете предвид необходимите мерки за безопасност при шофиране. Необходимо е да разполагате с отговорно управление, което да осигури отличното състояние на целия автопарк. Това се прави, за да се намали до минимум процентът на бъдещите произшествия.

Важно е да се помни, че транспортната индустрия често е обект на кражби и престъпна дейност. Обикновено крадците търсят камиони, които нямат адекватни мерки за сигурност, за да могат лесно да откраднат товара. За да избегнете тези неудобства, ви представяме мерките за сигурност, които трябва да вземе предвид всяка една спедиторска фирма при изпълнение на услугата товарни превози.

Мерки за безопасност:

  1. Добавете камери и охранителни ключалки на мястото, където съхранявате автопарка си от камиони.
  2. Непрекъснато обучавайте персонала си по въпросите за сигурността.
  3. Внедрете технология за проследяване.
  4. Анализирайте всички маршрути, спирки и точки на тръгване.
  5. Предоставяйте инструкции при транспортиране на товарите.

Добавете камери и охранителни ключалки на мястото, където държите автопарка си от камиони.

Една от най-ефективните мерки за сигурност е инсталирането на охранителни камери. Те могат да помогнат за залавянето на престъпници на местопрестъплението. Освен това тя ви позволява да наблюдавате по-точно дейностите, които се извършват с вашия автопарк.

Транспортната индустрия и камионите знаят какви са разходите, свързани с кражбата на товари. Ето защо системите за видеонаблюдение са отличен начин за прилагане на мерки, които са едновременно превантивни и проактивни.

По същия начин можете да смените ключалките с по-сигурни, особено на вратите на товарните автомобили. Впоследствие поддържайте честа връзка с диспечерските екипи, за да сте информирани за случващото се на всяка спирка на вашите превозни средства, особено на високорисковите.

Постоянно обучавайте персонала си по въпросите на безопасността

Като собственик на автопарк трябва да включите програма за обучение на служителите. Това трябва да включва сесия, в която се обсъжда конкретно безопасността в сектора на товарните превози.

Уверете се, че те са запознати с начина за правилно и безопасно извършване на товаро-разтоварните дейности, с начина за гарантиране на отличното техническо състояние на превозните средства, с работата на камерите за видеонаблюдение, които планирате да инсталирате, както и с устройствата за проследяване, ключалките и т.н. Този вид обучение трябва да се провежда всеки път, когато наемате нов служител. Не забравяйте да го повтаряте поне два пъти годишно.

Също така трябва да разполагате с тези насоки за сигурност за администраторите в писмен и електронен формат. Задължително трябва да разполагате с документирани процедури за опазване на товара в случай на извънредни ситуации, произшествия, отклонения от маршрута или случаи, при които транспортното средство е изключено.

Внедрете технология за проследяване

Задължително трябва да осигурите комуникация в реално време между членовете на екипа си, по-специално между оперативната база, контролния център и шофьора.

Внедрете технология за проследяване, така че да имате възможност да следите местоположението, състоянието на камиона, маршрута на транспортиране и спирките. Това ще ви помогне да избегнете произшествия, особено ако автомобилът е склонен да се движи в опасни зони.

Не забравяйте, че устройствата за проследяване трябва да могат да се използват като GPS или клетъчни. Освен това тези устройства трябва да имат достатъчен капацитет за съхранение на данни, за да архивират всички видове информация по време на транспортирането.

Анализирайте всички маршрути, спирки и точки на тръгване.

Трябва да разполагате с всички планирани маршрути и места за спиране за всеки камион, както и с възможни промени в пътя, в случай че трафикът е срещу вас. Освен това се уверете, че водачите постоянно докладват за местата на спиране и тръгване, както и за състоянието и експлоатацията на превозното средство. Всички проблеми, свързани с превозното средство, трябва да бъдат отстранени, преди превозното средство да бъде пуснато в движение.

Ако е възможно, предоставете на шофьорите си списък с местата за паркиране, недостъпните спирки и обходните маршрути. То трябва да се актуализира поне на всеки шест месеца, тъй като ще улесни превоза на товари.

Предоставяйте инструкции при транспортиране на товарите.

Уверете се, че шофьорът ви информира за състоянието на товара преди, по време и след транспортирането му. Необходимо е той да записва всяка повреда, загуба или произшествие, придружени от снимки и точния момент, в който тези произшествия са били доказани.

Мерките за безопасност на спедиторската компания, с която работите, ще помогнат на вашия товар да пристигне до получателя в безопасност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *