Българският исторически комплекс за малоценност

Не зная защо, обаче всеки път с повод или без се изтъква как сме дали на света еди какво си и така нататък. Дори има какви ли не проучвания как едва ли не живота на Земята е тръгнал от България.

Има една много хубава мисъл, която илюстрира как са нещата на практика:

Хубава земя и природни дадености, но България не случи на народ.

Това, разбира се е вярно, колкото и да ни се иска обратното.

Да, разбира се имаме славна история. Колкото по ни е славна историята, толко е по-трагично и жалко е настоящето ни. Почти близо 90% от историческите извори са извън България. Ние нямаме почти нищо запазено и сигурно. Може би все някъде има нещо скрито и някой ден се появи, но досега няма нищо конкретно. То се нароиха потомци на рода Дуло, колобри, та българско бойно изкуство, та прабългарско, траки. Какво ли още не се появи в стремежа да се изгради някаква опора и историческо самочуствие.

Винаги съм се учудвал на наглостта на управляващите по празници в последните 30 години. С какви очи въобще се появяват пред хората по празнични поводи. Редят гръмки слова, често опетнявайки паметта на не един герой отдал живота си за това да има днес България. Да не говорим за делата им, често граничещи с държавна измяна и геноцид. И които дела предците ни, които славят едва ли биха търпяли и ден. Но това е една друга тема, както се казва.

Българската народопсихология и манталитет

За да се разбере епидемията от исторически комплекси за малоценност, която тресе българина трябва да се вземе предвид маята и тестото от което е сътворен.

Това може да стане като се прочетат неща от Марко Семов, Хофстеде, Славейков, Иван Хаджийски, Иречек и много други.

За Кирилицата и буквите

Един от най-фрапиращите от историческите комплекси за малоценност е този за кирилицата. Масово се твърди, че братята Кирил и Методи едва ли не по поръчка на българския цар са създали кирилицата специално за България. Това, разбира се не е вярно. Създателят е Климент. И то взимайки 24 букви от гръцката азбука. Той е създал азбуката ни 30 години след смъртта на Кирил.

Истината е че по-голямата част от Европа използва латиница и е много по-добре финансово и в социално отношение отколкото великата ни родина. Неприятно, не ни харесва, тъжно?! Съгласен съм, но е факт.

Повече по въпроса може да видите в този материал за кирилицата.

Фолклор

Като се започне с твърденията за видите ли българските уникаааални постижения. Ами не е точно така.

Ако започнем от факта, че преди Османското робство не е било ясно, нито има сигурни доказателства за музика, танци, музикални инструменти и носии как точно са били с детайли.

Неравноделният ритъм. Толкова много хвален и присвоен като едва ли не българско изобретение, което не е вярно. Може да се види в Турция, Гърция, Израел …. и на още много места. Дотам се стига, че едва ли не българите са го били разпространили по тези държави. 🙂

Инструментите. Едва ли не се твърди, че гайдата била българско изобретение. Гайдата е разпространена в Европа от римляните. Има я в България, Португалия, Турция, Шотландия и др.

Носиите. Понеже се имаме за славянски народ. Като се погледнат другите славяни не виждам потури, цървули….

Танците. Навсякъде има хора в различни разновидности. България, Румъния, Сърбия, Турция, Гърция, Израел…..

Армия и войници

Кръчмарският патриотизъм и пеенето на надъхващи песни на пияна глава са характерни постижения и традиция на българина.

Неприятното обаче е, че в наши дни бе допусната гаврата с героите в българската история. Променена е средата и ситуацията ще кажете. Сигурно, но това не ни дава право вече десетилетия да се дуем по вече станалите импотентни празници и на следващия ден привели главица пак да е по старому.

Да не говорим за обезкървената армия и оборудване, които бяха унищожени.

Да не говорим за спечелното от българския войник с кръв на бойното поле и загубеното на масата на преговорите в българската история.

Политиците и силните на деня

Доказано, вече десетилетия нямаме държавници и елит с някои малко изключения за кратко, които наистина да отстояват Родината.

Разрушаването и унищожаването на родовата кръв на управленския елит започна още от Покръстването, когато българския цар е избил до девето коляно цели родове и така е обрекъл дъжавата на унищожение поколения наред. Тези последствия отекват дори и днес, колкото и да е смешно на някои хора.

И така в заключение се учудвам на опитите за изкуствено раздуване на самочуствие без реално покритие по време на празници. Изказванията за всеки средно интелигентен човек звучат смешно, тъжно и някак си жалко на фона на днешната ситуация в България. Ситуация, която сами предизвикахме и поддържаме.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *