За ей такива иновации искам да чуя в България

крепостта калето в белоградчик

Понеже много хора, включитлено приятели и познати тръбят и споделят за различни иновации в родната ни страна. Също така и за много постижения на български фирми, по-голямата част реализирани в чужбина и въпреки ситуацията в България.

Та днес, думата ми е за едни ей такива малко по-простички иновации, които не искат инвестиции, стартъпи, семинари за личностно развитие, уъркшопи с коучуве (различно от кочове 🙂 ) за откриване на влянието на наклона на еклиптиката върху цвета на мебелите и други такива стойностни неща.

Като малко по-прост инженер ще предложа няколко иновации за които бих искал да чуя в България.

Иновация номер 1 🙂

Българинът иска да има правила, но не е склонен да ги спазва. Малък пример, един юнак възмУтенО и огОрченО споделя във Фейсбук как обект на Лафка е разположен върху линията за слепи на тротоара. Това коментира той, докато си кара колелото по тротоара в нарушение на Закона за Движение по пътищата. Но, иначе милее за правилата.

Обърнах му внимание, че той нарушител пък има наглостта да се възмущава от другите. Последва подигравателно коментиране от негова страна, но не и признание, че не само, че не е прав, ами и е нарушител. Последваха куп подигравки по мой адрес и никаква подкрепа от много хора.

Изводът, оставям на теб читателю, тъй като аз не съм медицинско лице, за да коментирам. 🙂

Примери, колкото искате.

Иновация номер 2 🙂

Всички държавни институции тръбят как трябва да се спазват законите, а те самите са първи по нарушаването им. Та ми се иска да е обратното. Отново много примери могат да се посочат.

Една мъъничка иновациика би ме зарадвала много. Например катаджиите да шофират служебни и частни автомобили с колани, без да говорят по телефона и без да нарушават Закона за Движение по пътищата. Та, ей такива неща. 🙂

Велосипедистите да спрат да карат нагло по тротоара в нарушение на членове и алинеи от Закона за Движение по пътищата.

Иновация номер 3 🙂

Българинът да се научи да плаща за продукти и услуги справедливо и най-важното навреме без да шикалкави.

Иновация номер 4 🙂

Българинът да се научи да уважава времето на другите. Да не закъснява и да разбере, че за половин час може да се свърши много работа.

Иновация номер 5 🙂

Държава да спре да се опитва да краде хората по всякакъв начин с и без нарушаване на законите.

Иновация номер 6 🙂

Всеки да започне да си гледа работата и да се занимава с това, което разбира.

Иновация номер 7 🙂

Всеки втори да спре да мами хората и да ги лъже, че е коуч, тренер, лайф експерт, специалист, диетолог и какво ли още не в бизнеса с личностното развитие.

Иновация номер 8 🙂

Българинът да се научи, че не е само той. А и другите имат право на живот и възможност. Да спре да бъде егоист.

Например, да разбере, че не е само той на пътя.

Иновация номер 9 🙂

Българинът да спре да дава лош пример на децата си.

Например, при знака забранено за велосипедисти да кара заедно с детето си. И когато му се направи забележка намира оправдания.

Иновация номер 10 🙂

Българинът да спре да шикалкави и да носи от 10 кладенеца вода, когато е сбъркал. Просто, да си понесе последствията и отговорността.

Това важи и за институциите.

Ей такива мънички иновациики са нещо, което ще улесни ежедневието на всички. Не са нужни лъскави зали и реклами, които призовават да си дадат хората парите за поредния въздушен мехур.

Не са нужни купешки изказвания и зомбирано поведение като на Запад :).

Нека има иновация в съзнанието и ума. Другото само ще дойде и ще се получи по-добре!

Та такива ми ти работи! 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *