На ейчарите с любов

на ейчарите с любов

Какво ме накара да озаглавя настоящият материал по този начин? Ами една перефразирана от мен мисъл:

С ейчарите зле, без тях по-зле.

И другите две причини са потресаващата некомпетентност и това, че хората за работа свършиха.

Какво представляват така наречените ейчари в областта на Информационните технологии у нас? Тази изконна ”българска” дума идва от първите две букви на английския израз human resources hr. Human resources в буквален превод означава човешки ресурси. Сега е модерно да се наричат ейчари, а не специалисти по човешки ресурси. Накратко казано, това са хората, които намират кадри за работа.

Какво представляват Ейчарите?

Нека първо отбележа, че тия дето стават за нещо са съвсем малко и се намират рядко. Масата са нереализирани икономисти, психолози, програмисти и всякакви други сти.

Как изглеждат ейчарите? В повечето случаи са невръстни индивиди, които имат самочуствие и виждане, че всичко в живота и още им е ясно.

Мислят си, че като са се логнали в Линкедин, Фейсбук и др. вече са върха и могат да намерят всякакви специалисти.

Почти не са чували за популярните системи на световно ниво, които се използват от професионалистите по света. Причината е че се плащало. 🙂 И ако може да е на разумна цена. Поне според популярното българско мислене, когато не искаш да плащаш за продукт или услуга.

Дори толкова са го закъсали, че търсят хора за работа в групите за свободни професии във Фейсбук.

Друг покъртителен факт е как всичкото ейчар на баламатума обяснява как Линкедин било върха и как ако си сериозен и прочие трябва да си там и да имаш съответния профил. Да, ама не. Реалността е друга. А именно, че ейчарченцата масово споделят във Фейсбук линкове към „меееега яките обяви и възможности“ в Линкедин! 🙂 Щеше да е забавно, ако не е жалко :).

Често, съставяйки обяви за работа се опитват да са оригинални като копират колеги на световно ниво или използват актуалните събития и новини. Например, търсят джедаи, рицари, принцеси и какво ли още не. Както се казва загубеното време с Гейм Ъф Троунс (Игра на Тронове) не прощава.

Жизнен опит

Липсата на жизнен опит у ейчарите често е проблем, който не го осъзнават те самите и техните началници. Ако имат такива.

Сценката, когато ейчар на около 25 години примерно прави интервю за работа на човек над 30-35 години е меко казано жалка.

Като оставим настрана шаблончетата с непознати думички, които са основно критерия за избор (често неясни и за самите ейчари) е нелепо да се опитват да преценяват човек с голяма разлика във възрастта.

Обявите за работа

Ейчарите не си дават сметка, че обявата за работа е микросайт като визитка, който също вдига или сваля авторитета на една компания.

Калпавата, неграмотна и некомпетентна обява само пречи и разваля имиджа на дадена фирма или организация.

Често, в обявите се търсят няколко длъжности маскирани като една с високопарни и надъхващи фрази от книжките за личностно развитие. Сега е модерно за една заплата да се търсят няколко длъжности или направо така наречените full stack специалисти.

Масата ейчари нямат представа какво продават. Тоест, не знаят значението на думичките, които използват :). Например не правят разлика между клиентска или сървърна технология. Често пишат несъвместими технологии и пишат абсурдни технически изисквания.

Друга забавна подробност е как използват публични услуги за съкращаване на връзката към дадената обява, за да накарат хората да кликат. Това няма да обяснявам защо е жалко, че затова се налага да отидат на платено обучение.

Пуснах едно малко тестче за ейчари във Фейсбук, а именно:

Какъв специалист ще търсите със задължителни изисквания java script + assembler?

За момента никой не посмя да отговори :).

Отскоро някои започнаха да пускат размерите на възнагражденията. Иначе масово не пускат сумата на заплатата. Ейчарченцата не си дават сметка, че 20 минути е много време за истински спец и само му губят времето. Също така специалистите не се интересуват колко е велика компанията, колко офиса има, какви чипсове има в кухнята или какво е кафето :). Но, се заделят една 1/3 от обявата за това :).

Квалификацията на ейчарите

Ейчарите в по-голямата си част не са виждали код освен като изключим View Source на любимия си сайт. Нямат представа какво е променлива или цикъл (е може би мацките имат идея 🙂 )

Ейчарите в сферата на Информационните технологии не познават средата добре и не отчитат особеностите на българския пазар на труда.

Потресаваща грамотност

Любими са ми обявите със смесено съдържание на български и английски език. И липсата на грамотност на български, пък за английски да не говорим. 🙂

Например обява за ASP.NET Lead Developer with French, с текст на английски за България като най-накрая е написано на английски, че френския не е задължителен :).

Та така, забавлението е голямо. 🙂

4 thoughts on “На ейчарите с любов

  1. Как в ИТ сферата наемат с 0 г. стаж, където работата изисква доста по-солиден умствен капацитет, а за ЧР са необходими минимум 2 г.?
    За някои длъжности в ИТ опит не е нужен, на принципа „ела и ще се учиш в движение“, а изискуемите знания са доста повече от тези за ЧР. В същото време, ЧР цъкат търсачките по цял ден, звънят за интервюта и накрая взимат повече от един админ….

  2. В крайна сметка, на разумна цена „читав“ HR не може да се намери. Повечето висококвалифицирани не мисля, че ще отделят време за нископлатените длъжности в повечето компании на нашия пазар. От там идва и липсата на достатъчна грамотност за подбор и наемане на „читав“ персонал.

    1. Възможно е, и за тази ниша кадрите свършиха като навсякъде! 🙂
      Да не говорим, че трябва да има специализация на специалистите по човешки ресурси. Трябва поне малко да са били в дадената професия или направление, за да могат да намират хора и да ги преценяват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *