Движение и здраве – защо да танцуваме?

west coast swing bulgaria - основателите на стила уест коуст суинг в българия

От зората на Времето човечеството в различните краища на света е имало своя начин на танцуване успешно вписан с културните обичаи на всеки един народ. Всеки един танц е в комбинация със своебразна носия и обичаи.

В началото всичко е било ритуал за омилостивяване на боговете или пък за лечение. Едва на много по-късен етап хората са започнали да се забавляват и да празнуват определени празнични събития чрез танц.

Движението е здраве

Човек, за да е здрав има нужда от движение в разумни граници.

Човешкото тяло е една перфектно устроена и проектирана машина, която се нуждае от непрекъсната поддръжка. Това включва както хигиена, оптимално хранене, почивка, така и разбира се добре дозирано движение.

Един добър режим на движение би могъл да се изгради чрез няколко занятия през седмицата от даден вид танц.

Най-важната причина за редовно практикуване на танци в чисто любителски аспект е здравето на мозъка и поддръжка на парасимпатиковата нервна система. Има се предвид, че при редовното практикуване на различни танци лявата и дясната част на тялото непрекъснато се движат. По този начин се активират определени центрове в мозъка, които отговарят за движението.

Забавлението винаги вляе на психиката. Винаги след урок по танци човек се чувства зареден и обновен в добро настрение. Класът по танци в края на работния ден е един чудесен завършек на ежедневните задачи и ангажименти.

Чудесна е възможността всеки един човек независимо от възрастта и физическата си форма да практикува танци на любителски принцип.

Танците са чудесно средство за поддържане на здравословни килограми независимо от възрастта.

Не на последно място се подобрява стойката и кондицията на тялото. Поддържа се и подвижността на ставите.

Възпитание и изграждане

Дори и в любителските занимания по танци човек изгражда и подобрява своите социални навици, дисциплина и качества. Без значение от възрастта от редовните занимания по танци винаги има добър ефект.

Етикетът в залата по танци възпитава големи и малки без значение от тяхната възраст и опит.

Социални възможности

Често хората отиват на танци да се запознаят с нови хора с една или друга цел. Това винаги отваря нови възможности в живота на всеки един. Оформят се нови запонанства, приятелства и понякога дори семейства.

Много пъти допълнителните събития като семинари, екскурзии и партита оставят незабравими спомени за хубави моменти и емоции.

Какво да си изберем

Има много възможности за танци след работно време в края на напрегнатото ежедневие. И за да разпуснем и да се раздвижим един отличен вариант са суинг танците. Вече и в България има една невероятна възможност човек да танцува.

За начало нека стане ясно, че терминът суинг танци се отнася за цяла група различни стилове, които са със собствен облик и често на различен вид музика. Тук обаче се отличава един вид суинг танц, който е буквално подходящ за всичко. Това е West Coast Swing.

West Coast Swing (съкратено WCS) също е наричан Краля на суинг танците. Той се причислява към така наречените линейни танци (танц, който се танцува в линия).

Стилът е характерен с това, че позволява да се танцува на различни видове музика.

В танцовата двойка партньорите се делят на водещ (leader) и следващ (follower).

Създаден през 40-те години на 20-ти век, към WCS има широк интерес и до днес. Освен танцовите фигури и поддръжките, интересното в стилът е и възможността за импровизации.

West Coast Swing е картина на мига, която е изградена от танца на двама души казват още Теодор и Даниела от West Coast Swing Bulgaria.

West Coast Swing Bulgaria дава възможност за регулярни уроци през седмицата в град София.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *