За снега, хората и още нещо

почистване на тротоарите от снега, който е общинска собственост

Отново е зима! Знаете ли какво е характерно за зимния сезон? Ще кажете Коледа, Нова година и много празнични дни. Така е, и ще сте прави. Друго, което е характерно за зимата е че тогава вали сняг. Учудващо нали, може би за всички институции в България, но не и за вас. Браво! И какво става в България, пак повсеместно се започва професионално прехвърляне на топката (отговорността) кой е длъжен и кога да чисти снега по пътищата. И това се получава някак си аргументирано. 🙂

В настоящият материал обаче става дума за почистването на снега по тротоарите. Интересна е ситуацията е която са поставени хората в страната.

И така какво е това тротоар. Това нещо, което е добре да се изясни, че е собственост на Общината. Оттам произтичат много факти. Един от които обаче е, че съществува едно такова нещо наречено тротоарно право. Това чудно право е разписано в нормалните за България трикове на държавата чрез наредба (тези интересни образувания са отделна тема). Всеки може да си направи справка за подробностите.

В тази наредба поне за София има интересни неща като такси, как физически и юридически лица трябва да плащат като ползват (пък било то и чадърче с маса за отдих) и прочее веселби.

Интересното е че дотук стана ясно, че тротоара си има собственик, както и ценоразпис за неговото ползване. Готино, а? 🙂 Изчакайте става все по-хубаво.

Досетихте се нали? И правилноо. Има пак наредба, но по-различна. Там пише, че гражданите трябва да почистват прилежащи зони. Не става ясно обаче каква е квадратурата и какво става, когато съвпада с тротоара, който е общинска собственост?! 🙂

Забавно, нали? Има и още.

Оказва се, че граждани и фирми са задължени да почистват за своя сметка чужда собственост (тротоара). Не стига това, ами има и солени глоби.

Аз не разбирам този абсурд насилствено и безвъзмездно да се чисти чужда собственост. Защото не знам дали знаете но държавата не прави нищо без пари. Има такси за всичко, дори и за най-малкото документченце.

Да не забравяме, че има и такса смет. На мнение съм, че снега влиза като смет и общината трябва да си го чисти. А и самата такса е доста висока.

И така, някакви идеи по темата?

2 thoughts on “За снега, хората и още нещо

  1. Не бях се замислял за ситуацията по този начин. След като прочетох материала и аз се усетих за странната случка в която ни е вкарала общината. Хем да плащаме, хем да чистим! Че и глоби на всичкото отгоре.

  2. Винаги съм се вбесявал на това безобразие. От една страна ни притискат със закони да чистим снега. А от друга страна такса смет е доста висока.

    Общината да си чисти снега щом събира такса смет. Така както мият с маркучи, така и ще чистят снега през зимата.

    А колкото до тротоарите като състояние е трагедия. Шахти се разполагат по някакъв творчески начин, който е познат само на избрани. 🙂 Когато се събира тротоарно право често е за сметка на собствениците на обекти. Често тротоарите са в окаяно състояние, но се плаща за тях.

    Абсурдистан е България!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *