Как спрях хроничната болка и подобрих стойката на тялото?

Без болка - метода Егоскюл

Ще ви разкажа по-надолу в материала как спрях хроничната болка и започнах да подобрявам стойката и позицията на тялото в пространството.

През годините тренирах много и различни неща, които разбира се имаха своето отражение върху тялото, неговата подвижност и гъвкавост в положителен и отрицателен аспект. Поради това с течение на времето тялото започна да се наглася към новата „ситуация“ и компенсаторния механизъм определяше всяко мое движение в ежедневието. В резултат се получиха различни болки и дискомфорт във всяко едно положение на тялото – седеж, изправена позиция или легнал. И така доста дълго време. Започнах да търся различни практики и подходи за облекчаване на състоянието си. Минах през различни лекари, физиотерапевти, чакръкчии, хранителни добавки (колаген, всякакви творения завършващи на флекс), компреси, почивка и медикаменти. Нищо не подейства!

След като се убедих, че никакви добавки и медикаменти, както и магензий не помогнаха, а само облекчиха различните проблеми си припомних нещо много важно. А именно, че лекарите в Азия като част от лечението предписват и упражнения, било то дихателни или физически. И така започнах да търся решение чрез упражнения.

Опитах много неща включително и много варианти, които намерих в Ютуб. Ефектът бе частичен с временни облекчения и болката се връщаше, докато се стигна дотам, че болката почти не спираше. Тя бе с различен интензитет през цялото денонощие. Опитвах много неща, за да се облекчи положението в легнало или седнало положение. Всичко стана без дълготраен успех. Това състояние бе до момента в който споделих на приятел, който ме посъветва да намеря книгата „Без болка“.

Авторите на книгата „Без болка“ Пийт Егоскю и Роджър Гитинс са направили достъпно фундаментално знание, което е от полза за всеки един човек. Често наричат събраното в книгата РЕВОЛЮЦИОНЕН МЕТОД ЗА СПИРАНЕ НА ХРОНИЧНАТА БОЛКА. Това е цялостна система, която е отлично обоснована като теория и принципи. Обясняват се нещата ясно и достъпно, така, че всеки да може да ги направи. Едно от най-важните неща, което е обяснено е как да се ходи правилно и да се спазват принципи, които поддържат походката, така че цялостната позиция на тялото да е правилна.

Системата е така направена, че се основава на желанието и практиката от страна на този, който желае да се излекува от даден проблем. Не са необходими никакви терапии, лекарства или други медикаменти. Всеки трябва да направи промяна в начина си на живот и да свърши определена работа, едва тогава ще има резултат. Няма как да се избегне необходимата работа и да се получи нещо наготово.

Има една мисъл – за да получим краткотраен резултат се полагат краткотрайни усилия (например диетите), за да получим дълготраен резултат се полагат дълготрайни усилия (например режимите).

Единият от авторите Пийт Егоскю е много известен американски специалист. Той е физиолог и признат консултант по спортни травми. Цялостната система, която е разработена в книгата се нарича методът „Егоскю“. В системата са разработени специфични упражнения, които не изискват особена физическа форма или предварителна подготовка. Важно е да се има предвид, че в началото и при проблеми може да има неудобства и болки, но това няма как да се избегне. Комплексът от упражнения се наричат „Е-упражнения“.

В книгата не е спестено нищо. Заедно с добре развитата теоритична основа има много добри обяснения на всяко упражнение в комбинация със снимки.

Е-упражненията помагат и трайно облекчават:

 • Болки в долната част на гърба
 • Проблеми с тазобедрените стави
 • Ишиас и увредени колена
 • Мигрени и други болки в главата
 • Схванат врат и възпалени рамена
 • Болки и дискомфорт в подбедрицата
 • Изкълчени или слаби глезени
 • Болки в стъпалата
 • Бурсити, възпаление на сухожилията

Също така в книгата е включена програма за превенция и профилактика, така че всеки може да поддържа тялото си в отлично здраве.

Какво постигнах аз?

Още от първият ден на практика на „Е-упражненията“ получих облекчение над 50% при проблема с ишиасния нерв!

На вторият ден почти нямах болки. Болките в долната част на кръста отзад и напрежението в гърба изчезнаха!

На третият ден тялото започна да се опитва само да възстанови нормалното си положение. Походката ми се подобри и нормализира. Стана много по-лека. Вече имам желание да ходя пеша без да си почивам. Намали се напрежението в тазобедрените стави и буквално се почуствах нов човек. Подобри ми се съня и започнах да спя пълноценно.

Също така в резултат на едноседмична практика болката драстично намаля. Сведе се до лек дискомфорт и вече тялото по-настойчиво се опитва да коригира позицията си. Изцяло се доверявам на неговата вътрешна мъдрост.

Състоянието на двете ми колена се подобри драстично. Изчезнаха болките и напрежението във всяко едно от тях.

Важно: В началото на вашата практика се пазете да не се пренатоварите и да влошите вашето състояние. Винаги разчитайте на процеса, а не на постиженията. Напредвайте с малки стъпки. Не бързайте. Винаги помнете дълготрайни усилия = дълготраен резултат!

Можете да видите и клипчето по-долу, което илюстрира Е-упражненията на практика. Има превод и на български език.

Пожелавам ви Успех и ежедневие без болка!

11 thoughts on “Как спрях хроничната болка и подобрих стойката на тялото?

 1. Ще пробвам, много ме заинтригува.Благодаря за споделянето.

 2. Купих си книгата и съм много доволна. Тъй като нямам някакви сериозни проблеми със здравето се спрях основно на поддържащата програма, която ежедневно практикувам!

  Благодаря, че ми показахте тази ценна книга!

 3. Това е нещо, което трябва да се опита.Допада ми този метод на лечение!

  1. Обикновено се купува от книжарници. Въпрос на търсене и намиране.

 4. Много ми допадна и на мен книгата. Освен че я взех за себе си, също така я ползвам за подарък за близки и познати по празници.

  Хареса ми, че сте се постарали да изберете хубаво клипче, което допълнително ме улесни за практикуване на упражненията.

  Благодаря много!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *