Що е то Личностелоза?

личностелоза - болестта на личностното развитие

След супер успешния материал на тема Защо „спрях“ с Личностното развитие ми се изясни какво представлява болестта от която са болни една част, които се водят консултанти, персонални треньори, гурута, инструктори, известни блогъри, терапевти, консултанти, коучуве (каквото и да значи на български, различни от кочове) и всякакви специалисти и други подобни сти. Има и такива, които не страдат от тази болест, но те са единици. Тя е масово разпространена и достига епидемиологични размери както у нас, така и по света. В горепосочената публикация ви обещах, че като намеря име и ми стане по-ясно ще напиша нещо по въпроса.

И така се роди терминът Личностелоза – болестта на водачите. Наименованието е измислено от Инж. Теодор Колев в град София, България на 02-ри Юли 2018-та година в 19:35 вечерта, пада се Понеделник.

Личностелозата се проявява в две форми – лека и тежка. Леката форма се проявява в така наречените обикновени хора, които си живеят нормален живот без да се опитват да се изживяват като специалисти в личностното развитие. Понякога е забележима, а друг път почти не се забелязва и човека изглежда нормален. Тежката форма вече се проявява остро и видимо при така наречените хора, които се изживяват като „професионалисти“ в областта на духовното и / или личностното развитие. Ще обърна внимание на тежката форма на личностелоза като по-лесно различима. Леката форма се проявява с избрана симптоматика за определени периоди от време или в дадени ситуации. Но тежката форма е друго нещо. Често е опасна както за болния, така и за околните. Болестта може да се приеме като ментален проблем, но не винаги е така.

Личностелоза – тежка форма

Тежката форма на личностелозата засяга голяма част (не всички) от хората, които се занимават с това да се възприемат като специалисти в областта на личностното развитие и са приели мисията да помагат на другите и да изкарват пари от това (което по принцип няма лошо).

Симптоматика:

  • Игнориране
   Болните игнорират всичко, което им се казва и е различно от това което са си наумили или е в разрез с тяхното мнение и виждане за света. Не приемат никаква дума и отказват да слушат каквото и да им се каже.

  • Самозабравяне
   Хората обикновено забравят от къде са тръгнали и когато станат известни започват с едно такова странно отношение към околните. Често смятат, че другите са им длъжни.

  • Агресия
   Често пъти има прояви на агресия – физическа и словесна. Понякога тя се съпровожда със заплахи и понякога обиди. Ако пък притежават група във Фейсбук направо гонят неудобните.

  • Отказ от развитие
   Така наречените специалисти доста видимо се забелязва, че са спрели да учат и да се развиват. Дори и да искат не могат да научат и да приложат нещо ново. Нищо, че проповядват развитие и дават акъл на другите. Те не живеят и не прилагат това, което продават.

 • Затваряне в себе си
  Много пъти тези хора се затварят в себе си и от околната среда. Понякога дори спират комуникацията. Често проповядват и подлъгват хората, че комуникация и диалог трябва да има, но често те не го правят.
 • Обидчивост
  Спецовете много обичат да се обиждат и да преиначават нещата, като често се опитват да вменяват вина.
 • Чувство за собствена значимост
  Спецовете много обичат да гледат на другите като на някакви хора на по-ниско еволюционно стъпало от тях. Имат и ярко изразено Его.

Познавам лично доста такива, да ги наречем специалисти. Дори имаше случай в който доста известна личност в наши дни, която познавам от времето преди да стане толкова вървежна и разликата от преди и сега е огромна. И му го казах. Не го прие добре. 🙂

Нека не забравяме, че болните взимат много сериозни суми от маса хора и им губят времето с неприложими принципи и обещания, които те самите няма как да покажат за пример.

Друга звезда пък ми каза, че щяла да ме разприятели от Фейсбук :).

И така леката форма на личностелозата подлежи на някакво лечение и профилактика, докато тежката форма е почти неизлечима. Възможно е да се лекува в някои особени случай и при подходяща схема на терапия.

Бъдете нащрек и внимателни, за да не пострадате по-сериозно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *