Какво да направим, за да подобрим колата си?

авто части и акумулатори

Съвети за това как да избегнете проблеми с вашата кола ще намерите и чуете много. Ако сте запален автомобилен фен например е добре да имате предвид, къде около вашият дом се намират най-добрите магазин за тунинг авточасти. Или в кой Интернет онлайн магазин се предлагат най-качествените и лицензирани авто части. Самото купуване на здрава кола е хубаво, но все пак имайте предвид, че колата е просто ламарини на колела. Те на свой ред могат да се повредят. Затова е добре да имате доверен сайт като Autopro.bg, от където да закупувате качествени резервни тунинговани части за автомобила си. Ако се доверите на фалшиви части за коли, то опасностите за вас могат да станат сериозни.

Какво трябва да знаем за колата си, за да бъде тя безопасна за нас и нашите близки?

От изключителна важност, освен тунингованите авточасти онлайн, е препоръчително от всички специалисти да имате в колата си комплект за спешна помощ. В него трябва да имате сигнална светлоотразителна жилетка, медицински комплект за първа помощ, поне два литра вода. Не бива да забравяте тези неща, защото те биха могли да са ви нужни във всеки един момент. Няма как да сме сигурни какво ни чака на дълъг път.

Чистотата е много важна. Трябва да миете колата си, както от вън така и под капака и това го знаят всички фенове на тунинг автомобилите. Поради тази причина е добре да я миете с препарати и гъби, защото под капака на колата се събират различни отпадъци. Те влияят лошо на ламарината на колата, особенно през зимния сезон, когато по улиците се натрупва луга и други съставки от снегопочистващите машини.

Почистването на двигателя също е важно, защото ще предотвратите стареенето на шлаухи и гумени уплътнения, клеясване на клемите на акумулатора и други проблеми. А това ще ви струва много пари, защото ще трябва да си бръкнете дълбоко в джоба за нов акумулатор. В зависимост от това, дали двигателя ви е бензинов или дизелов това може да ви струва между 90 и 300 лв. Качествените акумулатори са гаранция за нормален старт на автомобила, безпроблемно и дълга използване на стартера. Най-използваните и популярни в момента автомобилни акумулатори са: Калциеви, Хибридни, AGM и GEL, Алкални, Литиево-йонните (Li-ion).

Освен гореизброените автоаксесоари, нужни за път е добре в багажника си да имате още: течност за чистачки, зимни вериги през студения сезон, стъргалка за лед по стъклата, въже с кука за теглене, антифриз за зимния сезон, резервна гума, крик, работни ръкавици, кабели за зареждане на ток на акумулатора.

Друг важен съвет за запалените авто фенове е да проверявате налягането на своите гуми. Препоръчително е да спазвате това, което съветват производителите. Добре е да се има предвид, че гумите задължително се проверяват преди всяко голямо пътуване, а също така не е лошо да следите тяхното налягане всяка седмица. На повечето бензиностанции има уреди, които измерват това налягане.

Не на последно място – нека не забравяме и за това къде са документите от колата ви, защото те също могат да се окажат изключително важни.

One thought on “Какво да направим, за да подобрим колата си?

  1. Много често се подценява състоянието на гумите. Особено в студено или топло време. Да не говорим, че е задължително да се проверят, когато пътят е по-дълъг.

    А за документите. Те не карат колата. Убеден съм, че няма шофьор, който поне веднъж да не си е забравил документите. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *