Поколенията Хейт – къде сбъркахме?

поколенията хейт - къде сбъркахме

Материалът е вдъхновение при „комуникацията“ ми през годините с представители на поколенията Хейт – всякакви консултанти, експерти, трейнъри, коучуве, специалисти и всякакви други „сти“.

Нека уточня първо какво е хейт. Това е чуждица, която идва от английското hate. Според речника означава човек, който не е доволен от успеха на другите. Непрекъснато изтъква пропуските и неточностите на другите.

В наши дни хората удобно избягват да приемат критиката и когато не им изнася директно го наричат хейт и приключват темата. Това обаче не води до нищо.

Имаше един виц, който илюстрира добре ситуацията:

Качва се пиян човек в трамвая. Една жена започва веднага да недоволства и да му прави забележки за едно или друго. Той обаче я погледнал и и казал, че е грозна. Тя още повече се ядосала, дори направо се вбесила и пак му наговорила разни гадости. Спокоен, той се обърнал към нея и и обяснил, че да той днес е пиян, но ще изтрезнее. Обаче тя ще си остане грозна.

Именно такава е ситуацията на тези страхливци криещи се зад стената Хейт.

Най-много се дразнят хората, когато им се кажат чистите факти и те не искат да го приемат и се започва една сага да въртят и сучат по различен начин. И когато се изнервят или не могат да се аргументират директно се свиват в черупката и лепват етикета хейтър :). Проблемът е че тези към които е отправена критиката или изтъкване на факти, които удобно приемат, че е хейт често искат аргументиране дори и да няма нужда. Те самите обаче смятат, че не са длъжни да се аргументират по никакъв начин.

Вече диалог е невъзможен. Дали е еволюция или регрес това само бъдещето ще покаже.

За тази ситуация вина има обществото като цяло и липсата на възпитание на подрастващите. Та вече неграмотността е норма, дори гордост едва ли не. А какво да кажем за общата култура. Никаква я няма. Къде сбъркахме?

Тази зараза се разпространи във всяка една област на живота. Особено в бизнеса с лъжа – личностно развитие, коучване, трейнърски балони…… и прочие. Тя задушава дори възможността да кажеш нещо различно или само какво мислиш.

Последните няколко поколения и през последните 10 години света буквално полудя и България също бе засегната по един или друг начин. Като се започне от ширещата се неграмотност – обратен словоред при писане изказване, малумното използване на думата хейт къде ли не, думата случи за всяко нещо… и още много. И там някъде се родиха поколенията Хейт.

Поколенията Хейт

Те смятат, че винаги са прави. При това без значение фактите. Невероятни егоисти са.

Те изискват определено отношение и признание по един безапелационен начин.

Те изискват уважение, но не го предлагат. Те искат, но не дават. Това са едни консуматори на реалност създадена в техния ум.

Директно лепят етикети при положение, че те не харесват това.

Не се интересуват колко могат и дали имат дадена квалификация или знание по определена тема. Те винаги са прави.

Отнасят се с невероятна агресия. Когато става дума за общуване в Интернет, те гонят хора от общности, социални мрежи, блокират наред. Често обиждат наистна брутално.

Използват чуждици без дори да се опитат да пишат или говорят на български език.

Те винаги са прави, а ти не. Как се осмеляваш да не им признаеш правотата. Те са прави във всяка тема и област. Ти си хейтър! 🙂

Те не мислят, те реагират. Без значение от темата. Дали е истина или не за тях няма никакво значение. Не си съгласен с тях, осмеляваш се да им го кажеш, край! 🙂 Ти си хейтър!

4 thoughts on “Поколенията Хейт – къде сбъркахме?

  1. Общественото мнение е важно, но зависи за какво и къде се има предвид. Ако става въпрос за бизнес, трябва да имаш предвид мнението на клиентите си, а колкото до личния живот там нещата стоят малко друго.

    Хората наистина имат навика да казват чужди термини и определят хората по начин, който е неправилен. За това явление си има психотерапевти, но за жалост в нашата територия повечето от населението не прибягва до такива услуги.

    При такова предложение те твърдят просто, че не са луди и няма смисъл.

  2. Наистина последните поколения направо са като зомбирани. Сякаш някой им е подменил разума. Това във времето няма да доведе до нищо добро. Така стана, че човек вече не може да си каже мнението. В наши дни истината стана език на омразата.

  3. Това е новият начин на изразяване. Някъде четох, че Истината е език на омразата.

    Сега е модерно да те нарекат веднага хейтър, когато нещо не му изнася на човек.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *