Какво е Ленено брашно и за какво може да го ползвате

Лененото брашно се получава при смилането на ленени семена. Самото семе има много приложения в народната медицина по нашите земи векове наред, но в този материал ще обърнем внимание на смлените семена. Общо взето ползите са почти еднакви и при цели семена и при смлени.

Лененото брашно, което ползвам е на Balcho и е обезмаслено. Освен това то и както всяко друго съдържа много полезни вещества като голямо количество минерали, витамини, фибри, протеини, лигнани (фитоестрогени), Омега-3, Омега-6, Омега-9  мастни киселини.

Също така помага много за поддържане на здравето на дебелото черво и неговата микрофлора. Ще изгоните всички паразити и натрупаната слуз. Освен това се облекчават някои кожни проблеми като акне, екземи, пърхот, псориазис и др. Може да повлияе добре и на някои алергични състояния с хроничен произход.

Подобрява се работата на черния дроб и усвояемостта на калция.

При спортни натоварвания спомага за поддържане на мускулатурата в период на възстановявания. Може да се използва при специализирано спортно хранене или диети.

Помага при артеросклерозата след определена възраст.

Можете например да направите прочутата 3-седмична схема за прочистване. Изберете си дали да е с кисело мляко или кефир, както ви е удобно. Ако изберете кисело мляко за вашето прочистване е важно да е качествено (може би не от магазина ;)).

Ето и самата схема на прочистване сутрин на гладно всеки ден през триседмичния период:

  • 1-ва Седмица – 1 супена лъжица ленено брашно + 100мл. кисело мляко или кефир.
  • 2-ра Седмица – 2 супени лъжици ленено брашно + 100мл. кисело мляко или кефир.
  • 3-та Седмица – 3 супени лъжици ленено брашно + 150мл. кисело мляко или кефир.

Брашното от лен много се ползва в различни видове храни и ястия – сосове, салатни дресинги, хляб, сладкиши, бисквити, диетични рецепти и каквото ви душа иска. Експериментирайте и се похвалете в коментари под този материал, за да знаят и другите ;).

Например аз често го ползвам за салата – или правя дресинг или поръсвам отгоре като подправка.

Също така в тестени изделия като домашния хляб по рецептата от тази публикация.

Ако решите да ползвате профилактично индивидуално брашно от ленено семе или цели семена в супи, кисело мляко, каши, извара или друго можете да добавите по една или две супени лъжици. Но е важно да не забравяте да не превишавате дневната доза от 25 грама.

Важно е да знаете като с всяко нещо трябва да има мярка при употреба и внимание.

ВАЖНО: При бременни и кърмачки ленено семе без значение дали е смляно или не не се препоръчва в никакъв случай. Също така и при диабетици, тъй като намалява кръвната захар. Хората, които имат проблем с кръвосъсирването също трябва да внимават или най-добре да не употребяват, тъй като може да има забавяне на съсирването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *