Недоразумението Софийско метро 3 – Подлезите отвръщат на удара

подлез на орлов мост в софия, пред царевец

Софийското метро е едно уникално образувание само по себе си. Емблема на целия демократичен преход в България. В предишните материали за метрото може да прочетете някои интересни неща.

В този материал на фокус са подлезите, които са прилежаща инфраструктура към всяка метро станция.

На България и трябваха повече от 40 години, за да се научи, че може би е много по-умно да се направи навес над стъпалата на подлезите. По този начин ще се избегне нуждата от почистване на стъпалата и ще се предотвратят злополуки с хората.

Дори и сега, вече в 21-ви век като част от Европейския съюз и с огромни претенции, че България е голямата работа и е дала много на света и Европа едни подлези не може да направи като хората. Това е наблюдавано повсеместно.

Подлезите на НДК нямат навеси, на изходите при кръстовището на бул. Витоша и бул. Патриарх Евтимий няма навеси. Същото се наблюдава на метро станция Вардар, Западен парк, Люлин, Сливница и др.

Няколко снимки от подлезите на Орлов мост в София. Можете да видите липсата на навеси в едната част и наличието им в другата.

Накъдето и да се обърнете метро станциите не са изградени по единен стандарт и порядък що се касае до частта с подлезите. За другите неща е същата работа – апарати за таксуване, ескалатори, асансьори….

Още в началото на ремонта на подлезите около НДК, които са планирани за прилежаща част към метро станцията имаше проблеми. Всичко започна с наводнение. Сега, плочките по стъпалата се ронят, отлепват и се разпадат.

Снимки от подлеза до метростанция НДК.

Снимки от метро станция Лъвов мост, която е сравнително нова като изпълнение и ремонт към 2019-та година. Надлези над подлезите не се наблюдават и екстремните преживявания в лошо време и през зимата са гарантирани.

На какво се дължи това безхаберие и недомислие не мога да отговоря. Но, подлезите са несигурни през зимата и през лошо време, незащитени и са предпоставка за травми и наранявания.

Ползвайте софийското метро с внимание!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *