Цветята са символ не само на любов

Букет цветя
Букет цветя

Знаете ли каква е символиката на много от цветята в днешно време?

Всеки цветарски магазин предлага различни букети, кошници с цветя и дори саксии с живи цветя.

Те са символ на любов и предпочитан подарък за различни поводи, като рожден ден, сватба, фирмено парти, юбилей и разбира се в случаите, когато искаш просто да кажеш „обичам те”.

В случай, като последния, класиката си остава букет рози.

Цветята обаче са застъпени в историята и културата на много народи от далечния изток до мъгливия Албион. Различни цветя са рисувани в гербовете на държави, като Шотландия, Холандия, България, Англия, Япония и Китай.

Божурите са специални за китайците. Те поднасяли божур, като символ на любов. Тези цветя са на почит в тази държава и до ден днешен.

Шотландците са влюбени в магарешкия бодил. Въпреки не до там привлекателното си име или вид, той изиграва важна роля в историята на тази страна. Когато преди векове датчаните атакуват Шотландия, имено магарешкия бодил спасява страната от пълно унищожение. В мъглата датчаните решават да нападнат шотландската армия, като един от войниците настъпва магарешки бодил и болката, която той му причинява, принуждава войникът да изкрещи. Това предупреждава шотландците за приближаващата опасност и така те успяват да отблъснат атаката и да защитят земите си.

Розите на свой ред са национален символ на южната съседка на Шотландия, а имено Англия. По времето на управлението на Тюдорите, розата е използвана, като символ на величие и гордост и е вмъкната в герба им. От тогава тя бива използвана от редица фамилии, като част от техните традиционни гербове. Розата е на почит и в България, като полетата с рози край Казанлък са символ на страната. От тях се прави специалното розово масло, а самите рози са толкова ароматни, че биват извозвани към Франция и Италия за направата на парфюми.