Вълшебният WD-40 и някои негови приложения

препарат WD40

През годините съм използвал за домашни цели и ремонти различни видове смазки, като например най-класическата за България грес. Всичко това се промени, след като видях как приятел с едно напръскване и след няколко минутки изчисти ръждата.

След като се поинтересувах малко от хора с опит и материали в Интернет се снабдих с голяма и малка опаковка WD-40.

WD-40 се води универсален препарат за смазване на различни части и компоненти, както и за чистене на ръжда. Много приятели го използват за поддръжка на своите велосипеди, а пък някои, които са активни шофьори имат в автомобила малка опаковка от препарата WD-40.

Универсален препарат за смазване и почистване WD40

Ще ви разкажа за няколко приложения, които бяха успешни с помощта на флакон WD-40.

Изчистване на ръжда

Имам стари клещи, които бяха поръждясали. Напръсках ги и след около 10-на минути избърсах с хартиена салфетка и се оказа, че ръждата е изчезнала. Същото приложих и за едни панти на външна врата.

Наложи ми се и да изчистя ръжда от мозайка, така че и в този случай много помогна.

Смазване

Най-честото приложение е да използвам препарата за смазване на панти на врати – външни и вътрешни. Хубавото е че се получава един тънък филм, който пази и от атмосферните влияния.

При клеясали панти или различни елементи винаги съм прилагал WD-40 успешно.

Почистване на автомобилни свещи

В няколко случая се наложи да се почистят автомобилни свещи със 100% ефект. След почистването бяха направо като нови.

Импрегниране

Много ми помага препарата WD-40 при импрегниране на кожени обувки срещу вода и сняг. Важно е се знае, че преди да се нанесе спрея е задължително обувките да са почистени от кал и / или други замърсявания, за да се гарантира устойчивост на нанесеното количество вещество.

Хубаво е преди да използвате препарата за защита от вода да напръскате на малък участък, за да сте сигурни, че няма да се повреди материала върху, който го прилагате.

Почистване на лепило

Няколко пъти ми се е налагало да чистя лепило при етикети и стикери. WD-40 буквално го разтваря. Използвам го също, когато лепя нещо и изцапам наоколо.

Размразяване

Използвал съм го за размразяване на автомобилна ключалка и чистачки. А друг хитър номер е когато се знае, че ще има ниски температури предварително да се напръскат ключови части на автомобила.

Развиване

Когато съм имал проблем при развиване на гайки и винтове само едно напръскване с малко изчакване е било достатъчно.

Често използвам препарата, за да поддържам патрони и брави на вратите.

Възможно е да има и много по-добри препарати, но този засега се справя.

Ако сте използвали WD-40 в различни случаи може да споделите с коментар под тази статия. По този начин ще сме полезни на повече хора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *