Защо само действието помага?

Когато само действието помага

Както вече споменах някои неща в Защо „спрях“ с Личностното развитие? сега ще ви разкажа за единствения инструмент по Пътя на Знанието, Личностното развитие и каквото име ви хареса. 🙂

Инструментът се нарича Действие. Но не просто ей така, а именно Осъзнатото Действие. За по-кратко в материала ще го наричаме просто Действие.

За да ви стане по-ясно ще започна с това както представлява Знанието и колко вида има.

Знанието се дели на два основни вида – Знание за знаене и Знание за правене.

Знание за знаене

Знанието за знаене е това, което ни учат в голям процент в училище или университета. В него няма нищо лошо. Обаче то е полезно до един етап на развитие на човека.

Често давам пример със стихотворенията. Какво от това, че знаете Аз съм българче наизуст или пък О Шипка? Не казвам да не се учат или да не се знаят. Искам да ви провокирам да се замислите и какво от това като ги знаете наизуст:

Вашите проблеми са по-малко?

Имате повече успех в живота?

По-здрави ли сте?

По-свежи ли сте?

Въпросите са безкрайни. По-важен е отговорът, че нищо не ви е променило. Абсолютно нищо.

Същото е с филмите, театралните постановки …. Те ви дават временни състояния, но те са погледа и възприятието на някой друг. Не е вашето.

Е може би разбрахте идеята :).

Знание за правене

Тук вече е друга работа. Знанието за правене е това, което ви движи напред и дава резултати.

Една малка провокация отново. Недейте само да четете как се правят лицеви опори. Просто направете няколко. 🙂

Когато се съсредоточите върху това, което можете да опитате веднага или след определен период на подготовка е това, което ще ви промени.

Можете да прочетете за дадена дихателна техника, но ако не я практикувате редовно и продължително няма как да получите резултата, който е описан.

Има една мисъл – Помогни си сам, за да ти помогне и Господ или друг неин вариант – Помогни си сам, за да ти помогне бог.

Няма да стане нищо ако не предприемете действие, което да промени ваш малък навик или пък да правите нещо, което е по-различно.

Промените са нещо трудно, но ако опитате и правите нещо поне 21 дни ще изградите нови навици, които ще донесат и промените, които желаете. Дори да не правите нещо напълно правилно факта, само че го правите редовно вече е промяна. 😉

Преди години, когато се интересувах от Рейки и изкарах обучение имаше много въпроси, които курсистите поставяхме. Един от тях, който често се коментираше бе кой какво е чел в Интернет или по книгите. Тук нашият преподавател се усмихна и каза – Недейте да четете книги за Рейки, защото те нямат смисъл за Вас.

Обяснението бе много стегнато и кратко, но отне години практика, за да се разбере и осъзнае. Забележете думата практика – действие, не четене. 🙂 И така обясниха ни, че всички книги за Рейки по света са правилни и верни, защото те отразяват личната опитност на автора или авторите. Обаче тези книги и статии важат само и единствено за тях. Нашият опит ще е различен и със същата стойност и Ние може да напишем също книги и също ще са верни.

Друг пример е да четете колко са хубави ябълките и кой какво е правил с тях, но вие никога да не сте опитвали ябълка :).

Много от вас скъпи читатели най-вероятно сте ходели при какви ли не лектори,гурута,учители и др. Дали сте сума пари и нищо. Познато, нали? Това е защото нищо не сте предприели.

Действието, което е необходимо да предприемете е нужно да се комбинира с идеята за това, което правите. Да сте наясно с посоката и резултатите на единичното действие или съвкупност от действия.

Само и единствено чрез действието Вие ще разберете дали нещо работи или не, дали е правилно или грешно.

Иначе само си коментирате и давате безпочвено мнение, което не помага на никого.

Дано да съм помогнал! 😉

Благодаря Ви за вниманието!

One thought on “Защо само действието помага?

  1. Браво на Вас! Това е и моята стратегия. Към Вашето „осъзнато действие“ бих добавила действие при отклик отвътре в системата, защото това е знак, че желанието за действие е истинско, а не провокирано от външната среда. Аз отдавна вече не слушам кой какво говори, а гледам действието – както Вие казвате дебел диетолог….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *