Четирите споразумения от Дон Мигел Руис

Сборник с четирите споразумения от Дон Мигел Руиз

Искам да ви разкажа малко за една книга, която се опитвам да прилагам на практика в нашите мили родни условия.

Книгата се казва Четирите Споразумения:  Толтекска книга на мъдростта с автор Дон Мигел Руис. Тя ми бе подарена за рожден ден от приятел. Също така книгата е известна и с името Практическо ръководство за лична свобода.

Още с първите страници разбрах, че съм попаднал на нещо ценно. В хода на четенето се убедих, че книгата е изцяло практическа.

Книгата четирите споразумения от Дон Мигел Руиз

Съветите, примерите и препоръките дават възможност човек бързо да предприеме действие веднага и без кой знае каква подготовка.

В книгата се дават и някои принципи, които са плод на вековна мъдрост и познание. В тяхната правота и истинност може да се убедите в хода на практиката.

Ако вие практикувате редовно поне 21 дни след това ще ви бъде лесно. Защото за 21 дни формираме нов навик за дадено действие. И после ще ви бъде по-лесно да поддържате практиката.

След периодът в който вие навлизате в практикуването на споразуменията вие ще видите и ще се убедите, че качеството на живот се е подобрило значнително. Също така ще забележите, че имате повече енергия и често срещаното твърдение, че някой ви е източил енергията няма да важи за вас. 🙂

Ще усетите и една лекота в ежедневието си и в общуването с околните.

Дори може хора, които преди да са ви дразнили или досаждали по какъвто и да е начин вече да не ви вляят.

И накрая ще ви дам накратко самите 4 споразумения:

Първо Споразумение: Бъди безгрешен в словото си.

Говори честно и почтенно. Използвайте думите в посока на истината и любовта. Не клюкарствайте и не говорете за другите. Внимававйте какви думи използвате, когато давате мнение за нещо или някого.

Бъдете презупречни в словото си!

Второ Споразумение: Не приемай нищо лично.

Важно е да разберете, че хората не правят нищо заради вас или поради вас. Това което другите казват или правят е проекция на тяхното собствено възприятие, резултат от собтсвения им сън.

Трето Споразумение: Не прави предположения.

Хората сме склонни да правим от мухата слон или да изградим цял един филм, който в повечето случаи няма общо с реалната действителност.

Недейте да предполагате, задавайте въпроси. Общувайте по един ясен и чист начин. Така ще се предпазите от много недоразумения и излишно страдание.

Четвърто Споразумение: Винаги прави най-доброто, на което си способен.

Когато правите нещо се опитвайте винаги да правите най-доброто, на което сте способни. То във всеки един момент ще е различно в зависимост от много фактори, но все пак се старайте да е таванът на възможностите ви.

Независимо от ситуациите винаги давайте най-доброто от себе си и никога няма да бъдете неудовлетворени или пък да съжалявате за нещо.

Препоръчвам да прочетете книгата и да я използвате за един нов начин по който да живеете живота си.

One thought on “Четирите споразумения от Дон Мигел Руис

  1. Определено имам нужда от усвояването на горните уроци,от бързане или емоционално замъгляване бъркам и засягам другите🍀
    Благодаря🌞

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *