Какво представлява терапията Су Джок

Су Джок е терапия, която е част от така наречената Онури Медицина. Су Джок е корейско найменование, като Су означава „длан“, а Джок е „стъпало“.

Благодарение на корейския лекар професор Пак Чже Ву средствата на терапията Су Джок става достъпна по целия свят, включително и в България можете да намерите възможности за обучение и лицензирани терапевти.

Основата върху която стъпва Су Джок са системите на съответствие на ръцете и краката. Има се предвид, че дланта или стъпалото заедно с пръстите са подобие на структурата на тялото. Всеки орган има зона на съответствие(проекция) на ръката или крака.

Както често се казва човека има пет „израстъка“ – глава, две ръце и два крака. На картинката можете да видите схематично как палеца се отнася за главата, показалеца и малкия пръст за ръцете и средния и безименния за двата крака.

Това наричаме в Су Джок Основна система на съответствие на дланите и ходилата.

Както имаме съответствие по основна система, така може всеки пръст да се отнесе като подобие на цялото тяло. Тоест всяко пръстче на ръката и крака отразява цялото тяло с неговите органи и системи. Тази система се нарича система на съответствие насекомо. По нея подобието е на база на трите фаланги на пръстите – глава, гръден кош и коремна кухина. Като си погледнете например показалеца на ръката обърнат с дланта към вас отгоре надолу се нанася съответствието.

В нашето ежедневие непрекъснато ръцете и ходилата са подложени на различни фактори – температурни разлики, механични фактори и други. Непрекъснатите жестове са един вид масажи и стимулации, които стимулират различните системи на тялото и по този начин малко или много всеки орган се подпомага.

И така какво става, когато ни заболи даден орган или система. Или пък ни боли крак, коляно или каквото и да е.

Когато имаме даден проблем или болежка по тялото веднага на зоните на съответсвие без значение по коя система се формират болезнени зони или болезнени точки. Точно върху тях се оказва лечебно въздействие. То може да бъде направено по различни начини:

  • Локален масаж с различни стимулатори
  • Специални игли
  • Магнити
  • Живи растителни семена,
  • Терапия с мокса
  • Цветолечение.

Често за въздействие се използват дланите на пациента, тъй като се достъпни и в повечето случаи са подходящи. В някои случай може се приложи комбинирано въздействие върху длани и ходила.

Терапията Су Джок може да се комбинира с подходите на алопатичната медицина като съпътстваща терапия. Също така може да се ползва при:

  • Спешни и неотложни състояния
  • Хронични заболявания
  • Новопоявили се здравословни проблеми

Важно е да се отбележи, че ефекта на лечението е строго индивидуален и зависи от организма на пациента в комбинация с редица фактори касаещи неговото състояние.

су джок терапия записване на час и консултация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *