Не сме достатъчно мъдри, за да преместим Охлюва!

Не сме достатъчно мъдри, за да преместим охлюва!

Преди 31 години стъпих по Пътя на Познанието и станах Търсач на Знание. През този период практикувах различни бойни изкуства и успоредно с това поглъщах всяка книга, която ми попадаше. Израстнах от това да се радвам на хватки и техники до това да разбера, че има и друга страна освен физическата реалност.

С времето осъзнах колко много не зная и, че имам изключително много работа върху себе си, за да давам акъл на другите или да предоставям непоискана помощ. И затова помагам и давам насоки вече само ако някой поиска. Така поне ще съм сигурен, че поисканата помощ е в съответствие с неговия жизнен план.

Затова винаги са ме забавлявали и гледам с умиление как масата гурута (гарантирано има такива, които могат да те научат, но не и тези от плакатите и рекламите)  обясняват как и какво ще ви научат в различните им семинари за Х пари. 🙂 Които често не са малко като суми. 🙂

Повече можете да видите в материала Защо спрях с личностното развитие. Но в този материал акцентът ми е друг.

Тъй като съм преминал обучения в различни лечителски практики – Рейки, Пранично лечение, Су Джок терапия, Медитация Усмивка, Туист терапия, Техника за Емоционална свобода (ТЕС), Възстановяване на връзката, Квантова Синхронизация, Техниките и терапиите на Рене Мей … Минах и през неизбежната криза на лечителя – Да се помогне на Целия свят, цялата Вселена и всичко живо дето щъка във Всемира :).

От практическият ми опит в помагане на хората от лечение до това да им се даде път на развитие за самите тях излязоха много интересни неща. Генералният извод обаче е че човек не желае да си помогне сам, иска някой друг да дойде вместо него и да го излекува. Но той не иска да направи усилия. При това независимо колко е болен или в затруднено положение. Човек просто не желае да направи промяна по отношение на здравето си или качеството на живот, работата и др.

Много хора през годините са ме молили за помощ и насока и на много съм помагал, но единици са тези, които наистина са правили на практика това, което съм им препоръчал. И разбира, се те имат съответните резултати.

Ще ви разкажа интересен случай в моето семейство.

По времето на тази случка практикувах Айкидо и успоредно с това Кендо, Иайдо и практики на Кастанеда.

Баба ми по майчина линия бе силно емоционален човек със силно развито чувство за справедливост. И обикновено преживяваше несправедливостите бурно и с много емоция.

Един следобед тя повдигна темата, че съм като огледално кълбо и нищо не ме закача от ежедневието, а пък тя как хаби нерви. Обясни, че не можело така и аз трябвало да се променя.

Интересното бе, че тя не поиска да се научи как се прави, а аз да се променя и да вляза на нейното ниво на съзнание и да стана като нея.

Предложих и практики, които да и помогнат, тя категорично отказа с мотива, че това са глупости.

И разбира се продължи да се връзва на Живота  :). Което разбира се един ден доведе и до предвидим резултат.

Е аз си останах с глупостите и започнах да хабя по-малко енергия и емоция, а при нея и най-малкото, което не и влизаше в модела на живота я докарваше до силни емоционални реакции.

Озаглавих материалът по този начин, защото в последно време осъзнах, че дори и да искам да помогна няма как да стане без човек да го пожелае и да даде Вътрешно Позволение в себе си. Независимо как изглежда външно, дали моли за помощ или не. Защото Свободната воля се зачита, независимо до какъв изход ще се доведат нещата.

И така осъзнах (умишлено не казвам разбрах), че ако един охлюв се придвижва през улицата и мине кола и го смаже или пък има потенциалната възможност за това и вие го видите какво ще направите?

Може би веднага ще решите, че ако го преместите ще му помогнете, дали?

Кои сте вие да решавате да промените пътя на охлюва и да му попречите да изпълни плана заложен за него като същество?

Сигурни ли сте, че няма да сбъркате?

Имате ли необходимата мъдрост, за да го направите?

Дали това е най-доброто за него?

През моето развитие осъзнах, че нищо случайно няма. Независимо кой каква причина има – Бог, Съдба, Карма, Зодии, Хюман дизайн и какво ли още не. Независимо какво ни сполетява в чудото наречено Жизнен Път!

Именно това осъзнаване ми даде Познанието, че не съм достатъчно мъдър, за да преместя охлюва! 🙂

6 thoughts on “Не сме достатъчно мъдри, за да преместим Охлюва!

 1. Една от любимите ми случки- преместването на охлюва. Света е пълен с добронамерено местещи охлювите.

  кажете, моля, нещо за тета лечението?

 2. Най-накрая доживях да прочета нещо подобно! В днешно време лечителите и гурувците са на всеки милиметър. Предлагат какво ли не, лекуват какво ли не, оправят всякакви неща, просветляват, посвещават…И накрая, като им погледне живота човек, или богатеят на гърба на страданието и надеждата на другите, или сами не могат те да си оправят бакиите в своя живот..
  Наистина хората очакват друг “ да ги оправи“, друг да бъде отговорен, друг да понесе страданията им и т.н. Това ми даде много широка перспектива за наблюдение и осъзнаване на много неща.
  Благодаря за статията! Прекрасно казано!

  1. Благодаря за мнението, Лилит!
   Просто така го усетих или може би е по-добре да се каже прозрях. 🙂

 3. Конкретно за ситуацията с охлюва,аз сигурно ще го преместя,не толкова от убеждение,че му помагам.По-скоро приемам,че точно за това /случайно/ съм там.

  1. Аз пък бих попитала: Ти защо смяташ, че твоят импулс да преместиш охлюва е само твой? Ако Егото се смири малко и човек действа в синхрон с Божествената искра в себе си – може да премести охлюва и да подмине дете – всичко зависи от това, в кой план е включено неговото действие. Егото се пита колко съм мъдър, колко съм осъзнат, помагам или преча и т.н. Твоето Божествено начало знае да се довери на живота и Божествената енергия.
   В началото винаги очакваш някой друг да свърши работата, в смисъл, когато ти не знаеш какво си, къде си, как си – естествено, че ще разчиташ на инфо отвън. И понякога на действие отвън (макар че, аз примерно не бих могла да приема действие отвън).Аз съм много доволна, че има хора, които споделят наученото в тази област. Нека има повече, за да се повиши нивото на базовите знания. Аз съм възпитаничка повече на испанските „гурута“ (не знам как иначе да ги нарека) и там също са в изобилие и на всякакво ниво. Тези които са на по „егово“ ниво помагат на тези, които са на още по-„егово“ ниво и така. Никой не е идеален и съвършен, но всичи си помагаме взаимно, както можем. Аз лично например съм много много доволна от времето, в което живеем – информацията е на всякъде.

   1. Напълно съм съгласен. Но, когато не ставаш и/или лъжеш хората, както е масово е у нас не мисля, че ще те научат кой знае какво. А по-скоро ще се разбере измамата и подвеждането. Което пак си е урок. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *